avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Care este diferenta intre OG 5/2001 si OUG 119/2007
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Care este diferenta intre OG 5/2001 si OUG 119/2007

In ce conditii se aplica una si in ce conditii cealalta?
Cel mai recent răspuns: Florian Turlete , Avocat 14:54, 9 Octombrie 2008
In esenta:

OUG 119/2007 se aplică doar între comercianţi sau între aceştia şi autorităţi contractante pentru obligaţii rezultate din contracte comerciale, în timp ce procedura somaţiei de plată se aplică indiferent de calitatea părţilor şi acoperă mai multe tipuri de creanţe.

Pentru diferentele (notabile) dintre cele doua acte am scris si eu un intreg articol printr-o revista (nu cred ca-i cazul sa fac reclama) si mai gasiti ceva articole si pe aici pe avocatnet. Adica e mult de povestit. Mai bine ne spuneti care e speta dvs. si va spunem ce merge.

am urmatoarea speta si ma intreb daca sa aplic oug 119/2007 sau og 5/2001.
societatea A are incheiat contract de prestari servicii cu societatea B. deasemenea pentru serviciile prestate de catre societatea A aceasta a emis factura fiscala, insa aceste facturi au fost trimise prin posta, nefiind semnate de catre beneficiar ( am primit insa confirmare de primire). debitoarea a fost notificata in sensul achitarii sumei respective, insa acesta nu si-a onorat obligatiile. avand contract incheiat si facturi nesemnate ma gandeam la oug 119/2007. oare ar merge? avand in vedere ca avem si confirmarea de la facturi cum ca le-a primit. astept pareri.
Primirea unei facturi nu echivaleaza cu acceptarea la plata a acesteia.
Este posibil, daca veti invoca oricare dintre cele doua prevederi legale, sa nu puteti sa va recuperati creanta pe acesta cale. Avand in vedere faptul ca aceasta trebuie sa fie certa, lichida si exigibila, societatea debitoare va putea invoca faptul ca suma respectiva nu este exigibila sau nu este certa. Acest aspect va trebui clarificat pe calea dreptului comun.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Octombrie 2008
Raluca Balascan, Avocat

as mai avea o intrebare:
daca, in procedura speciala, pe OG nr.5/2001 ti se respinge cererea,
mai poti face actiune pe dreptul comun?
sigur ca se poate inainta actiune pe dreptul comun. ordonanta privind somatia de plata nu are autoritate de lucru judecat, deci poti merge pe drept comun.

Alte discuții în legătură

Drept comun/somatie de plata/ordonanta de plata dacmoto dacmoto Buna ziua, Contractul este incheiat intre o societate comerciala si o persoana fizica. Persoana fizica se obliga sa presteze activitate( dirigentie de ... (vezi toată discuția)
Ce temei juridic este cel corect? nicoleta_85 nicoleta_85 o societate comerciala semneaza cu o alta societate un contract, prin care prima se obliga sa monteze diferite produse intr-un sediul al celei de-a ... (vezi toată discuția)
Neplata facturi. cum il dau in judecata? bbn_1982 bbn_1982 Buna ziua! Am de recuperat niste bani de la un client din anul 2008. Luna trecuta am trimis o notificare cu confirmare de primire pe adresa acestuia, dar a ... (vezi toată discuția)