OUG 119/2007 se aplică doar între comercianţi sau între aceştia şi autorităţi contractante pentru obligaţii rezultate din contracte comerciale, în timp ce procedura somaţiei de plată se aplică indiferent de calitatea părţilor şi acoperă mai multe tipuri de creanţe.
Pentru diferentele (notabile) dintre cele doua acte am scris si eu un intreg articol printr-o revista (nu cred ca-i cazul sa fac reclama) si mai gasiti ceva articole si pe aici pe avocatnet. Adica e mult de povestit. Mai bine ne spuneti care e speta dvs. si va spunem ce merge.
am urmatoarea speta si ma intreb daca sa aplic oug 119/2007 sau og 5/2001.
societatea A are incheiat contract de prestari servicii cu societatea B. deasemenea pentru serviciile prestate de catre societatea A aceasta a emis factura fiscala, insa aceste facturi au fost trimise prin posta, nefiind semnate de catre beneficiar ( am primit insa confirmare de primire). debitoarea a fost notificata in sensul achitarii sumei respective, insa acesta nu si-a onorat obligatiile. avand contract incheiat si facturi nesemnate ma gandeam la oug 119/2007. oare ar merge? avand in vedere ca avem si confirmarea de la facturi cum ca le-a primit. astept pareri.
Primirea unei facturi nu echivaleaza cu acceptarea la plata a acesteia.
Este posibil, daca veti invoca oricare dintre cele doua prevederi legale, sa nu puteti sa va recuperati creanta pe acesta cale. Avand in vedere faptul ca aceasta trebuie sa fie certa, lichida si exigibila, societatea debitoare va putea invoca faptul ca suma respectiva nu este exigibila sau nu este certa. Acest aspect va trebui clarificat pe calea dreptului comun.
sigur ca se poate inainta actiune pe dreptul comun. ordonanta privind somatia de plata nu are autoritate de lucru judecat, deci poti merge pe drept comun.