avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Externalizarea unui serviciu si protectia salariatilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Externalizarea unui serviciu si protectia salariatilor

Buna seara,

Sunt interesat de protectia salariatilor avand in vedere ca unitatea la care lucrez doreste externalizarea departamentului din care fac parte.
Din punct de vedere legislativ exista vreo protectie a salariatilor vizati sa ramana fara servici ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: mirela_74 , utilizator 14:50, 17 Noiembrie 2010
Angajatorul poate decide concedierea salariatului în situaţia în care locul de muncă ocupat este desfiinţat ca urmare a dificultăţilor economice, a transformărilor tehnologice sau a reorganizării activităţii.
Salariaţii aflaţi în această situaţie beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
enticing a scris:


Sunt interesat de protectia salariatilor avand in vedere ca unitatea la care lucrez doreste externalizarea departamentului din care fac parte.


Protectia salariatilor in acest caz este facuta prin indemnizatiile de somaj si un salar suplimentar pe o luna si 20 de zile platite integral, cu lucru de 4 ore/ zi pentru marirea sanselor de gasire unui loc de munca. .

Probabil ca proprietarul a constatat ca e mai avantajos din punct de vedere al cheltuielilor si sau calitatii serviciului de care are nevoie sa lucreze pe baza de contract de prestari servicii cu o firma decat sa aibe propriul departament.
Sau pur si simplu vrea sa nu mai aiba "batai de cap" in subiect "de nici o culoare".

In cazul prezentat, firmele care presteaza serviicii de acest fel, inlocuind un departament desfiintat, prefera sa aibe (daca se poate) cel putin un lucrator din cei care au apartinut departamentului desfiintat. Le usureaza integrarea in noua relatie. Poate ca cunoasterea acestui aspect va poate ajuta sa ramaneti pe vechea pozitie dar cu statut schimbat.






Ultima modificare: Marți, 16 Septembrie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Seful serviciului doreste tranferarea tuturor angajatilor din acel departament care se desfiinteaza la o alta firma externa, si chiar impunerea unui anumit salariu. Se poate stipula acest lucru in contractul dintre cele 2 firme sau firma respectiva poate angaja pe orice, oricand, oricum ? Stiu ca este mai rentabil pentru ei la inceput sa pastreze vechii angajati sau cel putin o parte din ei, insa as vrea sa stiu concret daca ii poate lua pe toti constransi de un contract.
Cam asta ar fi singura protectie din partea sefilor mai mici ...
Domnule Ciobotaru, imi puteti spune concret legea si art. in care se face referire la acel salariu suplimentar pe o luna ?
Asta este singura plata compensatorie ?
Din pacate, contractul colectiv de munca al unitatii nu prevede nici un aspect in acest sens.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Septembrie 2008
enticing, utilizator
enticing a scris:

Seful serviciului doreste tranferarea tuturor angajatilor din acel departament care se desfiinteaza la o alta firma externa, si chiar impunerea unui anumit salariu.


Nu e sigur ca ceea ce doreste seful sau ce afirma se va concretiza intro realitate viitoare.

Se poate stipula acest lucru in contractul dintre cele 2 firme sau firma respectiva poate angaja pe orice, oricand, oricum ?


Odata externalizat serviciu, firma care desfiinteaza departamentul , face un contract poate ca cu firma unde doreste seful actual sa va mutati cu totii , poate cu alta firma, si plateste serviciu fara sa fie interesat de cei care il presteaza ci numai de rezultatele lor.


.. insa as vrea sa stiu concret daca ii poate lua pe toti constransi de un contract.


Daca firma are de gand sa cesioneaze actiuni si servicii catre firma de prestari servicii, angajatii actuali ai departamentului devin angajati ai firmei de prestari servicii. Odata operatia efectuata cu siguranta se va trece la reorganizari si unii dintre dvs. se vor "trezi pe dinafara".

Cam asta ar fi singura protectie din partea sefilor mai mici ...?


Dupa parerea mea, da.

Domnule Ciobotaru, imi puteti spune concret legea si art. in care se face referire la acel salariu suplimentar pe o luna ?


Salariatul are dreptul al un salariu compensatoriu, pe langa platile la zi conform Constractului Colectiv de Munca la nivel national.

Asta este singura plata compensatorie ?


Da.

Din pacate, contractul colectiv de munca al unitatii nu prevede nici un aspect in acest sens. ?


Unele contracte colective la la nivel de ramura sau de unitate pot prevedea dispozitii in raport cu CCMNN si mai favorabile salariatului. Dar dupa cum afirmati nu e cazul. Poate gasiti in contractul colectiv de munca la nivel de ramura ceva mai favorabil.

enticing a scris:

................
Domnule Ciobotaru, imi puteti spune concret legea si art. in care se face referire la acel salariu suplimentar pe o luna ?
Asta este singura plata compensatorie ?
Din pacate, contractul colectiv de munca al unitatii nu prevede nici un aspect in acest sens.


Contrcatul colectiv de munca la nivel national prevede :
Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci când încetarea contractului individual de muncă a intervenit ca urmare a unor motive ce nu ţin de persoana salariatului.

Codul muncii dispune ca :
Art. 238. - (1) Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
Art. 247. - În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.

Alte discuții în legătură

Drepturile angajatului sunshin3_ana_mary sunshin3_ana_mary am si eu doua intrebari, daca ma poate ajuta cineva... prima: se poate ca o firma sa-si dea muncitorii in somaj fara sa le ofere preaviz inainte? a doua: ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea postului melcu79 melcu79 Angajatorul se foloseste de aceasta formula pentru a face concedieri. Acelasi angajator a mascat concedierile colective sub aceeasi formula si nu a platit ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala cu art.65 alin (1) coroborat cu art.73 din codul muncii antoheionel antoheionel Sunt inginer de industria lemnului din anul 2004. Ieri am primit o notificare din partea conducerii firmei ca sunt concediat cu art. 65 alin (1) coroborat cu ... (vezi toată discuția)