avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prescriptia speciala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prescriptia speciala

Buna ziua.As vrea sa ma ajutati cu privire la calcularea termenelor de prescriptie speciala in urmatoarea situatie:
- septembrie 2006 s-a comis fapta, prevazuta cu pedeapsa intre 3 luni si 1 an sau cu amenda (art. 193), autor necunoscut
- 2006-2009 - dosarul nesolutionat, tot autor necunoscut pe toata perioada acestor ani
- 2009- partea vatamata face o declaratie cu privire la un suspect, iar acesta devine invinuit, asadar i se intocmeste dosar penal in martie 2009.
-suntem in 2011 si dosarul nu a ajuns in instanta inca.
As vrea sa va intreb cand se implineste prescriptia speciala pentru aceasta situatie.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: alexandrugroza , utilizator 20:09, 16 Octombrie 2011
Aveti raspunsul in art 124 C.pen. rap. la art 122 C.pen.

Nu conteaza ca a fost fapta cu autor necunoscut.
Nu prezinta relevanta acest aspect.

Se poate sa se schimbe si incadrarea juridica a faptei si sa fie vorba de alt termen...
Va multumesc pentru raspuns.
Incadrarea juridica nu s-a schimbat, din 2006 de cand acest dosar a avut AN si pana in prezent tot infractiunea de amenintare (art.193) este.
Daca ma uit la articolele de lege pe care mi le-ati mentionat trag concluzia ca s-a implinit prescriptia speciala, care opereaza indiferent daca au intervenit intreruperi.
Am dreptate sau nu?
Amenintare: de la 3 luni la 1 an sau amenda.
Termen de prescriere : 3 ani
Termen de prescirere speciala: 4 ani si 6 luni

Sa ma corecteze cineva daca gresesc?
Acelasi calcul l-am facut si eu, daca fapta a fost comisa in 2006....suntem in 2011 si dosarul este tot in faza de urmarire penala, chiar daca nu mai are AN.Din ce spune dl. Lascoshi, nu conteaza ca la inceput dosarul a fost cu AN si acum avem invinuit, se ia in considerare data la care s-a savarsit fapta.
Bun ....dat fiind faptul ca au trecut 5 ani si 1 luna deja ....chiar daca au intervenit intreruperi ale prescriptiei, avem implinit deja termenul de prescriprie speciala.
Ce este de facut in acest caz?
Simplu, ii scrii la procuror sa te scoata de sub UP.

Alte discuții în legătură

Revocarea suspendarii conditionate, posibil sau nu in speta de fata? alexandrugroza alexandrugroza Buna ziua tuturor.M-ar interesa daca este posibila revocarea suespendarii conditionate in urmatoarea situatie. - 2005 se comit 2 infractiuni de fals in ... (vezi toată discuția)
Fapta prescrisa? EUlavy EUlavy Problema mea pe scurt: in 2009 am avut control ce viza activitatea din anii 2007-2009, iar in urma acestuia mi s-a facut plangere penala la DNA si contractul ... (vezi toată discuția)
Cercetare penala midrum740 midrum740 am fost cercetat penal in anul 1997 pentru o fapta care a fost prescrisa si faptuita in 1994, neglijenta serviciu. Dosarul a fost clasat si emisa rezolutie de ... (vezi toată discuția)