Modificarile aduse Statutului de catre Adunarea Generala intra in vigoare si produc consecinte din momentul emiterii Procesului Verbal de sedinta sau abia din momentul inscrierii modificărilor în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa judecătoriei ?
Din pacate, legea nu lamureste asupra termenului dintre AG si inscrierea modificarii respective. Cunosc concret un caz in care au trecut mai mult de 6 luni de la sedinta AG si depunerea actelor la judecatorie.
Functionarea asociatiei dupa noul statut/act constitutiv cu modificarile aduse in respectiva adunare generala se face dupa inregistrarea procesului verbal si a celorlalte acte, la judecatorie.
Incep prin a-mi cere scuze tuturor pentru greseala de scriere din titlul subiectului.
Multumesc pentru raspunul prompt d-le george_neagu . Afirmatia dvs. este logica si de bun simt.
Din pacate, logica si bunul simt nu pot convinge in situatia in care conducerea ONG-ului respectiv activeaza deja de 6 luni si a intreprins actiuni ca urmare a prevederilor respectivelor modificari.
Exista o baza legislativa , o norma care poate fi invocata pentru a se solicita nulitatea actelor emise in baza modificarior de statut neinscrise la justitie?
Inregistrarea modificarilor aduse la actul constitutiv al ONG-ului la judecatorie nu constituie o conditie ad validitatem a acestora ... prin urmare, noile modificari intra in vigoare de la data adoptarii acestora si nu de la data inregistrarii lor la judecatorie ..
Cu tot respectul, dati-mi voie sa va pun urmatoarea intrebare: intr-un caz ipotetic daca modificarile aduse unui statut sunt ilegale sau chiar anticonstitutionale, este logic ca aceste modificari sa intre in vigoare la adoptare fara a fi validate de catre justitie?
Atunci, inscrierea modificarilor poate fi amanata la nesfarsit iar asociatia si-ar desfasura activitatile in mod “onorabil” numai pe baza unui proces verbal semnat de persoane fara cunostiinte juridice sau care pot avea interese ilegale.
Mi-e greu sa accept ca la judecatorie se face numai o activitate birocratica fara a se face o filtrare pentru asigurarea legalitatii.
Este logic, intrucat capacitatea de exercitiu a persoanei juridice incepe sa curga de la data constituirii acesteia .. Persoana juridică își exercită drepturile și își îndeplinește obligațiile prin organele sale de administrare, de la data constituirii lor.
Hotărârile și deciziile contrare legii, actului de constituire ori statutului pot fi atacate în justiție de oricare dintre membrii organelor de conducere sau de administrare care nu au participat la deliberare ori care au votat împotrivă și au cerut să se insereze aceasta în procesul-verbal de ședință, în termen de 15 zile de la data când li s-a comunicat copia de pe hotărârea sau decizia respectivă ori de la data când a avut loc ședința, după caz