avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna

lucrez cu C.I.M din luna martie intr-o societate comerciala.In luna septembrie am intrat in concediu de odihna, n-i s-a spus ca la cei care nu au 1 an lucrat in firma nu le plateste concediu .Este normal asa ceva? Din cate am citit eu in codul muncii nu este normal.Eu stiu ca pentru fiecare luna lucrata am dreptul la 1,5-2 zile de concediu platit indiferent de cate luni am lucrate.Mai grav este ca zic ei"contabila calculeaza cate zile are dreptul fiecare ,semnam si banii ii primim doar in decembrie,pentru ca nu vrea sa ne plateasca si pe urma sa plecam din firma.AM NEVOIE DE AJUTOR CE TREBUIE SA FAC???VA MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 23:16, 17 Octombrie 2011
la noi pt fiecare luna lucrata se da 1,75 zile de concediu. nu v-ati facut cerere de concediu cand ati plecat? nu v-a aprobat-o nimeni?
Concediul de odihna se acorda, la cerere, pe an calendaristic, numarul de zile trebuie sa fie stabilit in conctractul colectiv de munca, oricum este minimum 21 de zile. Pentru cei care sunt angajati sau pleaca in cursul anului, durata se calculeaza proportional cu perioada lucrata.
Pentru cazul dvs. 21 : 12 x 10 luni lucrate = 17,5 zile, care se rotunjeste la 18 zile CO cuvenite.
Pe perioada concediului de odihna se acorda o indemnizatie calculata ca media veniturilor brute realizate in trei luni anterioare plecarii in CO, dar nu mai mica decat venitul realizat in luna plecarii in CO, proportional cu numarul de zile de CO efectuate. Indemnizatia se impoziteaza in luna in care se efectueaza CO.
Practica firmelor private este in defavoarea angajatilor, pentru a evita situatiile in care angajatii pleaca din firma in cursul anului, dupa efectuarea CO. Iata de ce:
Firma ar trebui sa recupereze valoarea indemnizatiei platite anterior pentru numarul de zile de CO necuvenite dar efectuate... si nu prea ar avea din ce sa recupereze indemnizatia, ceea ce ar duce inevitabil la recalcularea salariului pe luna anterioara plecarii angajatului, deci declaratii rectificative, ce mai, batai de cap pentru firma. Plus ca "ar pierde" prin faptul ca nu a avut angajatii la lucru pe perioada CO.
De aceea "se protejeaza" cu plata CO lunar sau la sfarsitul anului, sau chiar pentru un numar mai mic de zile de CO decat ar avea dreptul angajatul pentru un an calendaristic, conform Codului Muncii.
MULTUMESC PENTRU RASPUNS DAR MAI AM CEVA NECLAR :EU INCA LUCREZ LA FIRMA RESPECTIVA,DE CEVA ZILE AM REVENIT DIN CONCEDIU , NU AM CERUT EU CONCEDIU ASA AU STABILIT SEFII (TOATA LUMEA A FOST IN CONCEDIU)dar banii pe concediu nu ii plateste la cei fara un an vechime doar in luna decembrie. pot face asta?
Nu e corect sa procedeze asa. Inainte de revolutie era regula ca nu puteai lua concediu de odihna decat dupa 11 luni de la angajare. Aceasta regula nu mai este valabila. Conform Codului muncii, concediul de odihna se poate lua oricand in cursul anului, chiar si la o luna de la angajare. Plata indemnizatiei de concediu se face in luna efectuarii acestuia, cu retinerea contributiilor sociale si a impozitului aferente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu odihna IonutPauna IonutPauna Cum se calculeaza zilele de concediu .la 21 zile pe an (vezi toată discuția)
Concediu de odihna corina_I corina_I Buna ziua, Am cateva nelamuriri legate de concediul de odihna. In data de 12 mai 2008 m-am angajat la firma la care lucrez in prezent. Initial mi-au spus ca ... (vezi toată discuția)
Zile de concediu de odihna efectuate in plus calimirea calimirea In luna ianuarie 2009, mi-am luat 6 zile de concediu de odihna de la firma la care lucrez. Acum, mi-am gasit un alt loc de munca la care doresc sa ma angajez ... (vezi toată discuția)