avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract munca ziliera
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract munca ziliera

Buna ziua,
O nelamurire am - am o firma de constructii , in aceasta perioada am terminat o casa de construit si am nevoie de 5 muncitori la curatenie si intretinere si 3 la manipulare de marfuri. As dori ca sa nu le intocmesc un contract individual de munca ci doar un contract munca ziliera ( fiind vorba doar de 10-15 zile de lucru) Astazi am mers la ITm ca sa ridic Registrul de evidenta al zilierilor si un inspector de munca mi-a spus ca imi asum eu riscul facand contract zilier ca nu am voie daca am firma de constructii, ca in constructii nu e voie sa faci contracte ziliere, ca nu e precizat in lege.
Art 11 din legea 52/2011
Art. 11
Se pot presta activitati cu caracter ocazional in urmatoarele domenii:
a) agricultura;
b) vanatoare si pescuit;
c) silvicultura, exclusiv exploatari forestiere;
d) piscicultura si acvacultura;
e) pomicultura si viticultura;
f) apicultura;
g) zootehnie;
h) spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural;
i) manipulari de marfuri;
j) activitati de intretinere si curatenie.


E corect ce imi sune mie domnul de la ITM sau nu?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:10, 18 Octombrie 2011
eu inteleg din art 11 ca referirea se face la domeniul in care se pot presta activ. cu caracter ocazional, si anume domeniul in care se pot incadra zilieri. (nu domeniile in care activeaza firma).
Teoretic, puteti lua zilieri strict pt. domeniile respective, (parerea mea) chiar daca firma are si alte domenii de activ. ex. constructii. (de ex. in cazul in care firma are 9 muncitori necalificati (care executa casa beneficiarului)...si 5 zilieri (dar astia sa presteze strict in domeniile de mai sus, manipulari marfa, curatenie dupa constructor!?) eu zic ca ar fi in regula.

Ar mai fi o discutie...la ce fel de intretinere/curatenie se face referire?! (sa nu se refere la menajere, baby-siter...sau cum s-or mai chema...si manipulare marfa e la fel de vag...dar devreme ce nu se spune expres, tind sa cred ca poti manipula orice marfa, si poti intretine orice, chiar si casa acelui beneficiar (constructii) :d

Dar totodata, sa nu uitam ca in caz de un control, inspectorii vin sa gaseasca ceva, nu sa plece cu "mana goala", deci, atest la ideea d-lui Dragos cu raspunsul in scris de la ITM.
Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2011
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic
pilastre a scris:

Asta nu inteleg in Art11. , "domeniul " este domeniul de activitate al unei SC sau face referire la domeniul de munca in care pot lua un zilier , adica munca pe care o depune el sa se incadreze in ceea ce scrie mai sus.


Textul de lege nu face precizarea expresa despre ale cui domenii de activitate este vorba .. despre obiectul de activitate al beneficiarului sau cel al prestatorului .. asadar, nu putem adăuga sau exclude cazuri care n-au fost adăugate sau excluse de legiuitorul însuşi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda itm vlad0105 vlad0105 Am o firma de constructii avand 3 angajati cu cim.. si in prezent desfasor activitate de pavare alei in curtea beneficiarului .Am angajat un zilier pentru ... (vezi toată discuția)
Zilier in prelucrarea lemnului - virsta de 15 ani Liadore Liadore DOresc sa utilizez zilieri in cadrul productiei noastre, care vor cara lemnele, materialele finite din atelier in depozit. Unul dintre aplicanti implineste 15 ... (vezi toată discuția)
Vreau sa angajez zilier lidiao lidiao Buna ziua, as dori sa stiu daca in constructii pot angaja zilier, am citit ca nu se poate, nici macar sa-mi sape santuri? (vezi toată discuția)