avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general MOD DE CALCUL DOBANDA LEGALA!
Discuție deschisă în Contabilitate în general

MOD DE CALCUL DOBANDA LEGALA!

Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati cu modul de calcul al dobanzii legale. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: zdnicol , utilizator 08:50, 21 Octombrie 2011
Conform Ordonantei 9/2000 dobanda legala se stabileste pentru semestrul I la nivelul de referinta BNR din prima zi lucratoare a anului, respectiv din prima zi lucratoare a lunii iulie - pentru semestrul II.

Avand in vedere ca pe site-ul BNR exista doar dobanda lunara, se va aplica pentru semestrul I dobanda lunara valabila pentru luna ianuarie, iar pentru semestrul II dobanda lunara pentru luna iulie.

Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Ordonanta 9/2000 a fost abrogata cu O.G.13/2011. Art.43 din Codul Comercial a fost abrogat. Totodata conform Directivei Europene 2011/7/UE se cere abrogarea Cursului de referinta BNR. In acest caz care mai este modul de calcul. Alte pareri? Multumesc mult.
Aveti dreptate, imi cer scuze.

Potrivit art. 5 din O.G. 13/2011, dobanda stabilita pentru imprumuturile intre persoane fizice nu poate depasi cu mai mult de 50% dobanda legala. Dobanda legala pentru persoanele fizice se stabileste in functie de dobanda de referinta a Banicii Nationale a Romaniei din care se scade un procent de 20%.

www.avocatnet.ro/content/art...

www.avocatnet.ro/content/art...
Dar pentru persoane juridice?
art 23, alin 5 din Codul fiscal:
(5) În cazul împrumuturilor obţinute de la alte entităţi, cu excepţia celor prevăzute la alin. (4), dobânzile deductibile sunt limitate la:

a) nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, corespunzătoare ultimei luni din trimestru, pentru împrumuturile în lei; şi

b) nivelul ratei dobânzii anuale de 9%, pentru împrumuturile în valută. Acest nivel al ratei dobânzii se aplică la determinarea profitului impozabil aferent anului fiscal 2004. Nivelul ratei dobânzii pentru împrumuturile în valută se actualizează prin hotărâre a Guvernului.

Alte discuții în legătură

Cerere chemare in judecata pentru daune interese pltgeorge pltgeorge Uff, este prima cerere pe care o fac. Nu stiu daca este prea lunga si am sa fiu amendat de moderatori, dar am sa risc. Intrebarea care as dori sa o pun este ... (vezi toată discuția)
Dobanda de referinta a bnr pt valuta 2008 ContSters57265 ContSters57265 Am nevoie de dobanda de referinta a BNR pentru un contract in Euro, obtinut de la o societate afiliata din UE, si contractul a se incadra cf art 23, alin 5 si ... (vezi toată discuția)
Nivel dobanda referinta bnr Geo_2008 Geo_2008 buna ziua va rog tare mult sa-mi spuneti si mie care este nivelul dobanzii de referinta a BNR pentru imprumuturile in valuta valabil pentru anul ... (vezi toată discuția)