avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... INTREBARE: se plateste CAS retroactiv?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

INTREBARE: se plateste CAS retroactiv?

In 2006 am facut un PFA si acuma am primit instintare de plata pentru CAS adica sa achit retroactiv din 2006 cu penalizare si majorari.....sintem mai multe persoane in cauza si e vorba de sume mari........sint de acord sa platesc dar nu si majorari si penalizari.......daca nu vor asa nu mai platim deloc.........ce se poate intimpla? De ce din 2006 nu s-au trimis aceste instintari........X-(
Cel mai recent răspuns: the_mack , utilizator 12:41, 12 Decembrie 2011
de baza, nici eu nu cred ca poti sa scapi nici in instanta, in schimb dobanzile si penalitatile da! atata vreme cat nu am fost notificat de existenta unei creante a mea catre CAS, de ce sa platesc aceste dobanzi si penalitati. cei de la CAS o sa spuna ca nu este treaba lor sa te notifice, ca nu au timp, ca nu au personal. daca lucrurile stau asa, atunci cum gasesc timp, oameni, etc sa notifice contribuabilul cu 3, 4 luni pana in termenul de prescriptie a acestei creante? exista o singura explicatie - sunt niste nesimtiti, si personal consider ca in mod special nu ridica nici un deget sa te anunte ca ai datorii la ei, tocmai pentru a incasa acele nenorocite de penalitati.

@grandant

ai dreptate, in schimb ANAF-ul trimite hartie acasa contribuabilului, in maxim 1 saptamana de la data scadenta a platii impozitului, asta daca acel contribuabil nu a platit. asa ca sa nu discutam despre modul diferit si discretionar in care actioneaza diferitele institutii ale statului.

aici o decizie data de Tribunalul Brasov intr-un proces CAS - contribuabil.

[ link extern ]

va rog sa cititi cu atentie cum a motivat curtea decizia, prin care se sterg penalitatile si dobanzile penalizatoare, calculate de CAS fara sa tina cont de procedura normala si legala. dupa cum puteti vedea, baza nu se sterge - se motiveaza ca este obligatia oricarui cetatean sa isi asigure sanatatea. o decizie de care si eu vreau sa ma folosesc in preocesul meu cu CAS Prahova - nu am problema legata de baza datoriei (desi si aici se poate cere plata in transe a datoriei (una este sa platesti trimestrial, lunar sau cum o fi plata CAS-ului, si alta este sa imi puna sula in coaste sa dau toti banii datorati ptr. 5 ani), recuperarea de la ANAF a impozitului platit pentru aceste sume care sunt deductibile), ci cu penalitatile si dobanzile. exact acest lucru vreau sa il obtin - stergerea penalitatilor si a dobanzilor penalizatoare.


Ultima modificare: Luni, 24 Octombrie 2011
the_mack, utilizator
Buna seara!
In luna septembrie parintii mei au primit fiecare cate o decizie de impunere CAS cu un debit de aprox. 50.000 lei datorat pentru anii 2006-2011 la care s-au adaugat dobanzi şi majorari de inca aprox. 30.000 lei. Am facut contestatie la CAS in 30 de zile şi a trecut de vreo 10 zile termenul in care trebuiau sa imi raspunda.la contestatie. Am fost astazi acolo cerandu-le sa imi raspunda la contestatie pt. ca intentionez sa platesc debitul şi jum din dobanzi, in baza OG 30/2011. Mi-au raspuns ca nu pot beneficia de OG 30/2011 deoarece de aceste facilitati pot beneficia doar persoanele a caror decizie de impunere le-a fost trimisa pana la 31 august sau care au depus declaratiile fiscale pana la 31.08.2011. Noi am depus declaratiile fiscale pana la 31.08.2011, dar la fisc pt. ca nu ştiam ca tr sa platim la sanatate şi nici ca tr. sa depunem declaratiile acolo. Decizia ne-a venit in septembrie, aşa ca, dupa parerea lor nu putem beneficia de aceste facilitati.
Oricum, la CAS nu ai cu cine vb.
Aşa ca am hotarat sa platim maine debitul de 50.000 lei şi sa facem contestatie in instanta.
Doar ca nu ma duce capul cum tr procedat. Cei de la CAS nu mi-au trimis inca raspuns la contestatie. Ce fac? Merg in instanta chiar daca nu am primit raspunsul? Cum tr sa procedez? Cred ca aceasta speta este de competenta tribunalului.
Va rog, spuneti-mi cum tr sa procedez şi daca aveti un model de contestatie in instanta, va rog din suflet sa ma ajutati.
Va multumesc!
va recomand sa nu platiti inca nimic, sa asteptati sa va solutioneze contestatia (care la fel ca si in cazul meu va fi declarata neintemeiata), si ulterior sa le intentati proces in contencios administrativ, lucru pe care il pregatesc si eu acum. CAS nu a procedat corect cand a trimis catre plata baza si dobanzi si penalitati, atata vreme cat nu au ridicat un deget sa va aduca la cunostiinta timp de 5 ani ca aveti o datorie catre ei. deja exista o decizie data de Tribunalul Brasov in Martie 2011, decizie prin care se recunoaste ca nu este legal ca (,) contribuabilul sa fie obligat sa plateasca penalitati si dobanzi in conditiile in care nu a fost informat ca are o creanta fata de stat. in acest caz, contribuabili in cauza, sunt obligati de instanta sa plateasca baza datoriei (pe considerent ca cetatenii tarii au obligatia sa isi asigure sanatatea), penalitatile si dobanzile fiind sterse.

"Astfel, Casa, pentru a declara dator pe cineva, trebuia să emită titluri de creanţă cu datoria respectivă. Există o procedură prin care acest titlu se comunică celui care are datoria. După acest moment, dacă datoria nu este plătită, se emite titlul executoriu. Dar, în aceste cazuri, titlul de creanţă nefiind comunicat, nu era legal să se transforme în titlu executoriu. Asta nu înseamnă că datorul este exonerat de datorie. Înseamnă însă că CJAS este obligată să trimită întîi titlul de creanţă, fără a calcula penalităţi şi dobînzi, moment în care cetăţeanul se va duce probabil să plătească, iar astfel nu i se vor mai calcula penalităţi“, a explicat Anda Sînpetru, purtătorul de cuvînt la Tribunalul Braşov. Astfel, braşovenii pentru care s-a soluţionat cauza trebuie să aştepte de la CJAS titlul de creanţă, iar apoi se pot duce să plătească datoria, dar numai datoria, fără penalităţile şi dobînzile care, în mai toate titlurile executorii, reprezentau jumătate din sumă. „Multe procese au fost sistate pentru că CAS a renunţat la titlurile executorii, nu le-a mai trimis şi a nu a mai pus în executare o mare parte din acestea. Iar oamenii au fost chemaţi să clarifice situaţia fără a se mai calcula penalităţile şi dobînzile”, a mai spus Anda Sînpetru"

bafta, si eu va sugerez sa nu va lasati pacaliti, si sa platiti acele penalitati si dobanzi. nu se poate sa acceptam sa fim "prostiti" pe fata, pe bani munciti cu greu!
Va multumesc pt. raspuns. Mie nu mi-au trimis raspuns la contestatie şi la cererea de recalculare, deşi au trecut mai mult de 30 de zile. Cred ca ar trebui sa merg la instanta. Intrebarea se pune de cand incep sa curga cele 30 de zile in care am dreptul sa merg la instanta? Din data la care s-au implinit 30 de zile de cand am depus contestatie la CAS, cu toate ca ei nu s-au sinchisit sa-mi raspunda, sau de sau de cand ei imi vor trimite raspunsul? Deşi, ieri cand am fost la CAS cei de acolo mi-au spus ca este posibil sa nu primiesc niciodata raspuns la contestatie.
Habar nu am cum tr sa procedez. Dar cert este ca voi merge in instanta. ªi am hotarat ca saptamana viitoare sa achit debitul, aşa cum l-am recalculat eu, pentru ca la acel debit se aduna zilnic penalitati şi dobanzi.
vedeti ca termenul de solutionare a contestatiilor la cei de la CAS este de 45 de zile si nu 30 cum este normal! daca nici dupa aceste 45 de zile nu primiti raspuns, va sugerez sa nu faceti greseala sa platiti, ci sa le intentati direct proces in contencios (trebuie sa faceti dovada ca ati depus contestatie la ei - aveti cumva un exemplar al contestatiei depuse la CAS cu numar de inregistrare?). de ce va spun sa nu platiti? ptr.ca pe langa cererea de anulare a penalitatilor precum si a dobanzilor, o sa cer si plata bazei esalonat, si nu toata dintr-o bucata (eu nu eram nevoit sa platesc 17000 ron toti odata, daca casa evea minimul de decenta sa ma notifice nu semestrial - este clar ca nu pot, si le cerem prea mult - dar macar anual, adica nu cred ca un om normal daca era notificat cum ca are o datorie la ei nu o achita). de asemenea trebuie vazut si cum se procedeaza cu depunerea declaratiilor rectificative la fisc ptr. acesti bani (baza) care sunt cheltuieli deductibile, si normal este ca pentru ce o sa platesc baza la CAS sa imi recuperez impozitul deja platit la fisc pentru acei bani!

Alte discuții în legătură

Somatie de plata si titlu executoriu plata impozit venit global si majorari bobcat27ad bobcat27ad In dec 2007 am primit somatie de plata si titlu executoriu pentru plata sumelor prevazute in deciziile de impunere (?) si deciziile de calcul accesorii, ... (vezi toată discuția)
Titlu executoriu nitmar nitmar 1. daca titlul executoriu cuprinde o creanta principala si trei creante accesorii (majorari de intarziere), iar eu contest doua din aceste sume accesorii, ce ... (vezi toată discuția)
Refuzul de a pune in aplicare hotarari judecatoresti irevocabile nitmar nitmar Am o decizie definitiva si irevocabila prin care instanta anuleaza un titlu executoriu emis de Adm Financiara, constatand ca impozitul pe profit in cauza ... (vezi toată discuția)