avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1013 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Amenintari cu moartea prin telefon si SMS
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Amenintari cu moartea prin telefon si SMS

De aproximativ 2 ani un individ il ameninta cu moartea prin sute de mesaje telefonice si verbal pe fratele meu, incercand sa il desparta de prietena lui. Au fost depuse la Politie nenumarate plangeri insotite de inregistrari telefonice si mesaje ( pe CD), dar nu s-a rezolvat nimic. Ba dimpotriva dupa ce a fost chemat a politie si parchet individul, ameninta tot mai des ajungand sa ne urmareasca pe strada sa ne aduca injurii si amenintati in public, ba mai mult sa zica ca ii taie gatul fetitei mele in varsta de 4 luni, ii bea sangele si o da la caini. Lucru ce il pot dovedi cu mesaje si inregistrari telefonice.
Ce este de facut in aceasta situatie? parca nimeni nu vrea sa ne ajute. De la politie la parchet dosatul a facut luni bune. In ce masura se considera probe convorbirile telefonice daca individul nu recunoaste???
Am dus si martori care l-au vazut si auzit cand ameninta.
Va rog mult ajutatima!!!
Daca organele politie judiciare nu indeplinesc actele de urmarire penala conform atributiilor ce le revin , puteti depune plangerea penala prealabila la Parchet .Vor fi apreciate in concret depozitiile martorilor , declaratiile invinuitului/inculpatului in masura in care sunt coroborate cu celelalte mijloace de proba , declaratiile partii vatamate.
Sms urile si inregistrarile vor fi si ele avute in vedere.
Aveti suficient mijloace de proba pentru a-l trage la raspundere penala.
NU-l lasati sa scape.Angajati-va un avocat pentru ajutor in acest sens si pt a avea mai multa convingere in fatza organelor politiei judiciare.
Ultima modificare: Joi, 18 Septembrie 2008
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Buna ziua !
Codul Penal Art. 193. – Amenintarea
Fapta de a ameninta o persoanã cu sãvârsirea unei infractiuni sau a unei fapte pãgubitoare îndreptate împotriva ei, a sotului ori a unei rude apropiate, dacã este de naturã sã o alarmeze, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendã, fãrã ca pedeapsa aplicatã sã poatã depãsi sanctiunea prevãzutã de lege pentru infractiunea care a format obiectul amenintãrii.
Actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate.
Împacarea partilor înlatura raspunderea penala.
Potrivit C.procedura pen. plangerea trebuie depusa la org de urmarire penala in 2 luni de la sav. faptei. Recomand depunerea direct la Parchetul de pe langa Judeca. in raza careia s-a savarsit fapta.
Codul de procesura penala, stabileste conditiile in care interceptarile si inregistrarile audio pot servi ca proba in procesul penal, astfel:
Conditiile si cazurile de interceptare si inregistrare a convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicare
Art. 91indice 1 C.pr.pen
(1) Interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon ori prin orice mijloc electronic de comunicare se realizeaza cu autorizarea motivata a judecatorului, la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala, in conditiile prevazute de lege, daca sunt date ori indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni pentru care urmarirea penala se efectueaza din oficiu, iar interceptarea si inregistrarea se impun pentru stabilirea situatiei de fapt ori pentru ca identificarea sau localizarea participantilor nu poate fi facuta prin alte mijloace ori cercetarea ar fi mult intarziata.
Din pacate, amenintarea nefiind o infractiune pt. care actiunea penala se pune in miscare din oficiu, nu cred ca se poate autoriza interceptarea convorbirilor.
Insa, conform art. 91 indice 6 alin. 2 C.pr.pen. Inregistrarile prevazute in prezenta sectiune, efectuate de parti sau de alte persoane, constituie mijloace de proba cand privesc propriile convorbiri sau comunicari pe care le-au purtat cu tertii. Orice alte inregistrari pot constitui mijloace de proba daca nu sunt interzise de lege.
Din pacate, in cazul acestei fapte nu se poate cere nici arestarea preventiva, nefiind o infractiune pedepsita cu inhisoarea mai mare de 4 ani, cum cere Codul.
Poate daca ati putea proba ca autorul a mai savarsit si alte fapte (de exmplu santaj, violare de domiciliu) altfel ar sta lucrurile.
Va recomand sa va luati masuri de protectie ! Alte sugestii nu imi permit sa dau pentru ca as depasi sfera site-ului insa amenintarea cu bebelusul mi se pare ingrozitoare.
Si pe noi ne sperie foarte tare amenintarile adresate bebelusului si totodata ne provoaca suferinta si teama, mai ales ca acest indivd l-a atacat pe fratele meu agresandul acesta la randu lui aparanduse cu un sprai lacrimogen. A fost chemata politia care l-a amendat pe agresor dar si pe fratele meu pt folosirea de substante lacrimogene. Ce masura de protectie sa luam daca tot noi suntem amendati. Individul sustine ca are pile si relatii si nu are nimeni ce sa ii faca. A fost chemat la politie de mai multe ori, la parchet insa acesta nu inceteaza suna si ameninta intruna la telefon. Procurorul zice sa facem alte plangeri, dar cu ce folos daca cursul unei plangeri dureaza luni de zile?
Am depus la dosar CD cu inregistrari telefonice si SMS, si ca sa vedeti ce interesati sunt oameni legi, cam dupa 8 luni am fost chemat sa le arat cum se asculta inregistrarile ca ei nu stiu. Si dupa cum merg treburile cred ca mai dureaza pana incepe procesul procurorul sustine ca dosarul a plecat catre Judecatorie, dar cand ii intrebam ce sa facem sa stam in casa pana se va rezolva ceva acesta da din umeri spunand ca astea sunt legile.SUNTEM DISPERATI SI NU MAI AVEM INCREDERE IN NIMENI.
A depus reclamatie si mama prietenei fratelui meu , fratele meu precum si eu, am dus 6 martori care stiu de situatie , am angajat si un avocat dar nimeni nu misca nimic. Mai mult politaiul ce ancheteaza cazul a spus ca individul a mai amenintat pe cineva tot de genul asta cu care a avut un proces si pana nu a luat o mama de bataie de la neamurile fetei nu a incetat, indemnandune sa facem si noi acelasi lucru, lucru filmat cu un telefon mobil de noi. Eu l-am intrebat ca daca il batem rau si el depune plangere pe cine trage la raspundere, acesta zicand sa nu il batem rau doar sa il imobilizam si sa chemam politia. La sfaturile acestora am stabilit o intalnire prin telefon cu individul si impreuna cu 3 martori am fost la intalnire unde am incercat sa il intrebam pe individ de ce face toatea astea , acesta enervandu-se a inceput sa ne injure si sa ne ameninte pe toti, a intervenit politia ce se afla in zona si a luat datele persoanelor. Cu acest lucru am vrut sa dovedim cu martori cine este cel care suna. Ca rezultat al acestei intalniri Politia il invata pe individ sa mearga la medic sa isi ia zile de ingrijiri medicale, sa depuna plangere sa zica ca l-am batut - lucru afirmat de individ la telefon. Am filmat si acest lucru unde se vede ca nu este batut.
Ce putem sa ii cerem acestui individ tinand cont ca 3 luni de inchisoare suny prea putine pt fuferinta adusa familiei noastre. In ce masura putem sa ii cerem daune morale, cat de mari pot sa fi aceastea si cum se pot recupera de la individ in caz ca instanta il gaseste vinovat. ASTEPT SA I-MI MAI DATI SUGETI SI LAMURIRI PT A MA AJUTA.
VA MULTUMESC LA CEI CARE MA AJUTATI
Este un caz demn de un film. Ideea de a chema o televiziune credeti ca ar ajuta la ceava?
Ma puteti ajuta cu cateva adrese de e-mail unde pot sa mai depun reclamatii cu privire la acest caz. Adresa mea de e-mail si de mess este: rin25do@yahoo.com poate vrea cineva sa asculte cateva inregistrari sau sa vada poze cu individul.
Orice informati imi este de mare ajutor in incercarea de al face pe acest individ sa inceteze.

Alte discuții în legătură

Inregistrare telefonica Consilier juridic Dana Maxim Consilier juridic Dana Maxim Stimati Colegi, Se poate dispune inceperea urmaririi penale pe baza unor inregistrari telefonice fara autorizarea motivata a judecatorului, doar pe baza ... (vezi toată discuția)
Ascultare telefon? roberthrescu roberthrescu Buna, am si eu o intrebare. Ascultarile telefonice pot fi proba intr-un dosar ? (Unui prieten i se asculta telefonu...,din acele ascultari a ajuns acuzat ... (vezi toată discuția)
Inregistrarile audio (facute fara acordul persoanelor inregistrate) sunt valabile in instanta? nicoleta1975 nicoleta1975 Inregistrarile audio (facute fara acordul persoanelor inregistrate) sunt valabile in instanta? (vezi toată discuția)