avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ascultare telefon?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ascultare telefon?

Buna, am si eu o intrebare.
Ascultarile telefonice pot fi proba intr-un dosar ?
(Unui prieten i se asculta telefonu...,din acele ascultari a ajuns acuzat ca a vrut sa influenteze un martor intr-un proces penal pe rol)
As vrea sa va intreb: Poate sa il acuze intr-un dosar penal? Daca il acuza , ce pedeapsa? il acuza dupa codul penal actual sau dupa Noul Cod Penal 2009 ?
Cel mai recent răspuns: Godric935 , utilizator 13:30, 6 Decembrie 2010
Da , pot fi incuviintate de catre instanta de judecata , ca mijloc de proba intr-un proces penal , insa in masura in care sunt utile in vederea justei solutionari a cauzei , si nu sunt obtinute cu incalcarea dispozitiilor legale.

Cine ii asculta convorbirile telefonice ?Se vor aplica , in acest moment ,dispozitiile imperative ale Codului Penal in vigoare , insa , la intrarea in vigoarea a noului Cod Penal , e posibila aplicarea legii penale mai favorabile.
roberthrescu a scris:

Buna, am si eu o intrebare.
Ascultarile telefonice pot fi proba intr-un dosar ?
(Unui prieten i se asculta telefonu...,din acele ascultari a ajuns acuzat ca a vrut sa influenteze un martor intr-un proces penal pe rol)
As vrea sa va intreb: Poate sa il acuze intr-un dosar penal? Daca il acuza , ce pedeapsa? il acuza dupa codul penal actual sau dupa Noul Cod Penal 2009 ?

Ascultarile telefonice pot reprezenta mijloace de proba in dosar numai in masura in care au fost efectuate cu incuviintarea instantei , altfel, nu pot fi folosite impotriva sa, indiferent de continutul lor.

Cred ca mai e vreme lunga pana va intra acest nou cod in vigoare, avand in vedere traiectoria grea pe care o are de parcurs....
In opinia tribunalului, redarea convorbirilor inregistrate trebuie sa fie integrala, insa aspectul integralitatii se refera la faptele si persoanele ce sunt deduse judecatii; evident ca daca s-ar reproduce si pasaje ce se refera la alte persoane ori fapte, pentru care nu s-a incheiat inca urmarirea penala, ar fi grav afectat principiul operativitatii si al confidentialitatii si, de ce nu, chiar caracterul secret, nepublic al urmaririi penale, fata de alte persoane ce nu au fost inca trimise in judecata.
Neincrederea unor inculpati in aceste inregistrari rezida nu atat din aspecte ce tin de legalitatea interceptarilor, care, in opinia instantei, nu suporta discutiuni, ci mai ales din valoarea probatorie si univocitatea acestor mijloace de proba."

30. In ceea ce priveste lista convorbirilor telefonice dintre coinculpati, utilizata de parchet ca proba in acuzare, instanta a constatat ca obtinerea de catre procuror a unei liste a posturilor telefonice apelate de un inculpat nu echivaleaza cu interceptarea convorbirilor sale. Instanta a retinut ca, spre deosebire de ascultarile telefonice, legea nu prevedea dispozitii speciale in materie si, prin urmare, a apreciat ca procurorul putea sa solicite o asemenea masura care tinea de urmarirea penala, din partea autoritatilor competente, in orice moment al procesului penal, si sa o utilizeze in sustinerea cercetarii penale, in temeiul dreptului comun in materie de probatiune.
A fost legala ascultarea , dar nu a incercat sa intimideze martorul sau sa il ameninte sau prosti de astea , era prieten cu acel martor (si prieten cu victima) care este implicat in acel proces penal iar prietenul meu si-a dat si el cu parerea intr-un fel sau altul despre ce se intampla in acel proces si va dati seama adresand si ceva cuvinte frumoase :D organelor... :))
Sa inteleg ca se pedepseste si aceasta chestie? Doar pe niste prostii spuse la un TELEFON ? Si cam la ce art din codul penal il poate incadra ?
Ascultarea si inregistrarea convorbirilor telefonice se face de organele abilitate.Pentru aceasta este necesara aprobarea...
prietenul dvs. a inregistrat o convorbire in ca re si-a exprimet o opinie,o parere despre ceva,cineva anume,fara ca prin atitudinea sa sa influenteze intr-un fel actul de justitie.
Nu vad ce lege a incalcat...:)

Alte discuții în legătură

Sunt toate convorbirile telefonice inregistrate? masterand07 masterand07 Curiozitatea mea se refera la situatia tuturor convorbirilor telefonice. Sunt ele inregistrate in vreun mod? De exemplu, daca intr-o convorbire telefonica s-a ... (vezi toată discuția)
Telefoane ascultate ?! sau nu ... badguy_goodguy badguy_goodguy Vreau sa aduc in discutie , o veche tema... telefoanele in Romania sunt sau nu inregistrate in masa? Sunt unele \"guri rele\" care afirma chiar ca atunci ... (vezi toată discuția)
Inregistrarile telefonice ,,!!!!!!!! cristiancsv cristiancsv in cazul unui dosar penal ,de evaziune fiscala;(cum ca as fi dat si primit bani cu dobinda);;procurorul poate cere inregistrarea convorbirilor telefonice ,,si ... (vezi toată discuția)