avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Termen prescris
Discuție deschisă în Executare silită

Termen prescris

Buna ziua,

Ma puteti ajuta va rog cu un raspuns referitor la actiunile de prescriere?
Nu am gasit foarte multe detalii despre asta pe forum
Speta:
subiectul x, solicita un credit fara garantii, pentru achizitionarea unui obiect electrocasnic, in 2005. Dupa cateva luni nu mai achita rata lunara stabilita de creditor. Urmeaza o perioada de 1 an in care primeste somatii si instiintari de plata, apoi nimic. subiectul x consulta biroul de credit in 2011, la 6 ani dupa semnarea contractului cu creditorul. In biroul de credit, se pare ca in 2009, creditorul a vandut datoria unei firme de recuperari creante. Evident, firma de recuperari solicita dublul sumei creditate, apoi acorda discounturi pentru plata cash, plata in rate, etc. Practic, se negociaza sumele.
Spuneti-mi va rog, astfel de actiuni stiu ca se prescriu dupa 3 ani. E mai bine ca subiectul x sa achite intreaga suma catre firma de recuperari creante?
Subiectul x nu a fost citat de catre instanta, etc
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: eugen82 , utilizator 23:34, 19 Octombrie 2011
termenul de prescriptie curge din momentul in care toata datoria catre banca a devenit exigibila la plata. Adica din momentul in care banca v-a somat sa achitati intreaga suma. Asta cel mai probabil la 3 luni dupa ce ati incetat platile. Daca nu ati fost chemata pana acum in judecata in mod cert, numai aveti nici o treaba cu firma ce a preluat datoria din n motive, inclusiv si din motivul de interventie a prescriptiei extinctive
deci in momentul de fata, firma de recuperari creante nu are nici un sprijin legal pentru solicitarea restantei?
Are dreptul sa va ceara sa platiti pt ca datorati o suma, insa nu va poate obliga nici in instata, dreptul sau la actiune fiind prescris.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2011
gi-jane2, moderator
contractul de credit constituie titlu executoriu conform legii, nu mai este necesara actiune in instanta, firma de recuperari poate solicita in instanta incuviintarea executarii silite si apoi poate fi inceputa executarea silita
dar eu stiam ca prescriptia de 3 ani incepe sa curga de la data ultimei plati a unei rate, sau nu este asa?
chiar as dori sa aflu si eu de cind incepe sa curga prescriptia pt.rate neplatite/
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2011
eugen82, utilizator
Da, foarte pertinenta intrebarea! de cand incepe sa se contorzieze cei 3 ani? si inca o intrebare va rog, in situatia actuala, daca nu se achita respectiva datorie, penalitatile cresc. e posibil sa ajunga la sume considerabile in 2-3 - 5 ani. e indicat sa se achite intreaga datorie acum catre firma de recuperari? poate mai tarziu vor gasi o modalitate de dobandire a unei sume triplate.

Alte discuții în legătură

Datorie banca,,,,,,,, nu stiu ce sa fac. stefanutzu stefanutzu Buna ziua.Va deranjez si eu cu o intrebare.In 2006 am facut un credit la o banca,prin care am scos suma de 7000 lei.Am platit lunar timp de un an dupa care am ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie pentru credit bancar ifti1967 ifti1967 Buna ziua, Am primit, in februarie 2010, o notificare de executare silita de la o firma de recuperari ptr un credit neachitat integral de titular, eu avand ... (vezi toată discuția)
Notificare firma recuperare ContSters215676 ContSters215676 Buna seara. Va rog sa-mi spuneti ce este de facut in cazul prezentat mai jos. Un credit de nevoi personale luat in august 2008 si scadent in 2016 cf ... (vezi toată discuția)