avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... datorie banca,,,,,,,, nu stiu ce sa fac.
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

datorie banca,,,,,,,, nu stiu ce sa fac.

Buna ziua.Va deranjez si eu cu o intrebare.In 2006 am facut un credit la o banca,prin care am scos suma de 7000 lei.Am platit lunar timp de un an dupa care am facut o refinantare in 2007 si am scos si am mai scos inca 11000 lei. Din anul 2008 nu am reusit sa imi mai achit ratele.Cam la 1 an de la plata ultimei rate am inceput sa primesc anumite instiintari de plata de la o firma de recuperari si primesc si in momentul de fata.Mentionez ca au trecut 4 ani de zile de cand nu am mai platit nimic,si as dorii sa stiu ce mi se poate intampla daca trec o locuinta sau un autoturism pe numele meu sau pe numele sotiei mele.Stiu ceva de un anumit termen de prescriere de 3 ani dar nu stiu exact despre ce este vorba.Ma puteti ajuta si pe mine cu niste raspunsuri va rog.,,,,,,,,,E urgent,,,,,,,,,,, Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 22:49, 3 Aprilie 2012
Termenul de prescriptie al datoriilor, altele decat cele catre stat, incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita, conform art. 405 alin. 2 din Codul de procedura civila.
In cazul creditelor bancare, termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita incepe sa curga de la data scadentei obligatiei de plata, adica de la data la care trebuia achitata rata de catre debitorul obligatiei.
In conditiile in care exista un credit bancar cu mai multe rate succesive, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data ultimei rate de achitat, conform contractului incheiat cu banca.
Prescriptia intervine in termen de 3 ani, respectiv creditorul are acest termen pentru a initia o actiune in recuperarea creantei sale.
Daca in ultimi 3 ani nu v-a cautat creditorul pentru a va determina sa platiti (inclusiv prin notificari), debitul s-a prescris.
Daca ati primit instiintari de plata de la o firma de recuperari ,inseamna ca banca si-a cesionat creanta catre o firma, recuperandu-si astfel o parte din bani.
De la acel moment nu mai sunteti in raporturi juridice cu banca, ci cu firma de recuperari.
Daca s-a inceput executarea silita, inseamna ca s-a declarat scadent anticipat creditul dvs. si de la acel moment incepe sa curga termenul de 3 ani de prescriptie.
In cazul creditelor bancare, termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita incepe sa curga de la data scadentei obligatiei de plata, adica de la data la care trebuia achitata rata de catre debitorul obligatiei.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de prescriptie pentru credit bancar ifti1967 ifti1967 Buna ziua, Am primit, in februarie 2010, o notificare de executare silita de la o firma de recuperari ptr un credit neachitat integral de titular, eu avand ... (vezi toată discuția)
Termen prescris raoul26 raoul26 Buna ziua, Ma puteti ajuta va rog cu un raspuns referitor la actiunile de prescriere? Nu am gasit foarte multe detalii despre asta pe ... (vezi toată discuția)
Recuperarea creantei de catre firme de recuperare rogosz_radu rogosz_radu am avut un card de credit de la una din multele societati de creditare care activau in Romania acum cativa ani buni am folosit acest card pentru a cumpara trei ... (vezi toată discuția)