avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... recuperarea creantei de catre firme de recuperare
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

recuperarea creantei de catre firme de recuperare

am avut un card de credit de la una din multele societati de creditare care activau in Romania acum cativa ani buni am folosit acest card pentru a cumpara trei produse apoi am platit vreo 4 ani rate dobanzi etc. dupa calculele mele datoria ar fi fost deja stinsa , am avut chiar un desfasurator de rate la inceput si puteam chiar sta de vorba cu un consultant care se afla intr-o banca din Romania
La un moment dat consultantul a disparut si eu primeam instiintari de plata mai aveam un numar de telefon de pe card unde nu primeam nici o explicatie
am cerut un nou desfasurator cu esalonarea datoriei reclamate de creditor dar am primit un refuz .
Pur si simplu parea ca sunt condamnat pe viata la plata unei datorii care nu se mai termina si nici explicatii nu primeam ....deja parea o TEAPA ....si chiar a fost TEAPA pe care eu si alte mii de romani am luat-o in acele vremuri
Desigur am intrerupt plata nu inainte sa-i sun pe acel numar de pe card cerand un nou desfasurator ....nu am primit nimic nici in ziua de azi.
au trecut 5 ani de atunci ...nenorocitii au vandut creanta la o firma de recuperare .
Dupa cum stiti in Romania poti fi executat silit datorita unor legi stupide pentru ca nu au obligatie de citare iar cu un executor judecatoresc care prinde un contract tip ciolan de la asemenea firme de recuperare nu se sfieste de la nimic .
Vreau sa stiu daca termenul de prescriptie se aplica de la data neachitarii ultimei plati in conformitate cu ''contractul '' sau incepe sa curga de la data ultimei rate care ar fi trebuit platite conform esalonarii( pentru ca nu am cunostinta cum au fost esalonate ).
va multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:17, 15 Noiembrie 2014
De la data ultimei rate care ar fi trebuit platite conform esalonarii.
Multumesc stimata doamna pentru promtitudine dar sunt inca confuz si va rog sa ma scoateti din aceasta confuzie , am citit aici (avocat .net)urmatoarele:


''Avocatul Claudiu Lascoschi a explicat pentru AvocatNet.ro ca termenul de prescriptie al datoriilor, altele decat cele catre stat, incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita, conform art. 405 alin. 2 din Codul de Procedura Civila.

Astfel, in cazul creditelor bancare, termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita incepe sa curga de la data scadentei obligatiei de plata, adica de la data la care trebuia achitata rata de catre debitorul obligatie

“Spre exemplu, in ipoteza in care termenul de prescriptie a executarii silite incepe sa curga de la data de 20 iunie 2007, termenul se va implini la data de 20 iunie 2010”, a ilustrat avocatul.

Acesta a aratat ca in conditiile in care exista un credit bancar cu mai multe rate succesive, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data ultimei rate de achitat, conform contractului incheiat cu banca.''

In consecinta termenul curge de la data la care se naste dreptul de a cere executarea adica de la data ultimei rate scadente care nu a fost achitate ...corect? In caz contrar ar fi o utopie
pentru ca daca esalonarea initiala se intinde pe 5 ani si la aparitia unei creante firma de creditatre face o reesalonare (si o face sigur) pentru urmatorii 15 ani debitorul va fi pana la moarte dator ,urmarit de o executare silita ,etc.
va multumesc anticipat



De la data cand se naste dreptul creditorului de a cere executarea silita. Fiecare rata are o data scadenta, daca dvs nu achitati o rata , doua , 3.. creditorul e indreptatit sa va ceara si anticipat tot ce ii datorati. Daca aveti credit pe 30 de ani si dvs nu platiti ratele, nu va asteptati carespectivul creditor sa stepta 30 de ani si apoi sa incerce sa va execute silit sau sa ceara executarea silita pt fiecare rata in parte. Nu, dupa cateva rate neplatite cam cat ii ia sa isi dea seama ca nu aveti niciun gand sa platiti, declara scadent anticipat creditul si va demara procedura de executare, cam aia e data scadenta de la care se numara cei 3 ani.
Cum dvs nu ati mai achitat de 5 ani, fiti convins ca e prescris dreptul creditorului de a cere executarea silita.
Depuneti contestatie la executare si invocati prescriptia.
multumesc pentru explicatii dar nu am terminat:D ....in mod normal instanta TREBUIE sa sesizeze ca sa prescris termenul dar nu o face ....din comoditate sau nu inteleg eu mersul treburilor in instante?? pentru ca am fost executat anul trecut fara citatie fara o instiintare prealabila din partea bancii unde am conturile curente ....conform CPV ...
Dvs trebuia sa fi contestat, nu ati facut-o, ghinion, platiti creditul.
Dvs va intrebati dupa un an ce trebuia sau nu sa faca instanta, cum era corect etc..trebuia sa fi intrebat cand v-ati vazut executat silit. Raspunsurile nu va mai ajuta.
Cererea de incuviintare a executarii silite ce judeca fara citarea partilor, iar in ce priveste implinirea termenului de prescriptie, nu se mai sesizeaza instanta din oficiu dupa noul cos de procedura civila, desi ar fi trebuit, dvs avand un contract care se supune legii vechi in ce priveste prescriptia.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorie banca,,,,,,,, nu stiu ce sa fac. stefanutzu stefanutzu Buna ziua.Va deranjez si eu cu o intrebare.In 2006 am facut un credit la o banca,prin care am scos suma de 7000 lei.Am platit lunar timp de un an dupa care am ... (vezi toată discuția)
Prescriere Dracko Dracko Am un contract de credit din anul 2006, completat cu un act additional in 2011, iar ultima rata platitat a fost in noiembrie 2011. Banca m-a cautat 2-3 luni ... (vezi toată discuția)
Prescrierea datoriei este intrerupta de notificarea de la executor? fotolist fotolist notificarea de la executor,poate intrerupe perioada prescriere datorie? (vezi toată discuția)