avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Aport in natura asociat unic
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Aport in natura asociat unic

Buna ziua

In cazul unui SRL cu asociat unic acesta poate majora capitalul social prin aport in natura (2 apartamente)? In cazul in care acest lucru este posibil asociatul ramane propietarul apartamentelor sau propietar devine SRL-ul? Societatea va putea utiliza acele apartamente intocmai ca un propietar (inchiriere, ipoteca, etc.)?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Florian Turlete , Avocat 11:21, 24 Septembrie 2008
Poate. Aportul în natură fiind admis la constituirea societăţii, cu atît mai mult va fi admisibil în cazul majorării capitalului social. Actul prin care se majorează capitalul social va trebui să îmbrace forma autentică.

Evident că, după aducerea lor ca aport în natură la capitalul societăţii, imobilele devin proprietatea societăţii, ieşind definitiv din patrimoniul asociatului unic. Societatea, şi numai ea, va putea dispune de aceste bunuri, singura limitare fiind aceea impusă de principiul specialităţii capacităţii de folosinţă a persoanei juridice.

Lviu S.Bordaş

Personal nu vad rostul acestei majorari, ce motiv aveti? ele sunt mult mai protejate in patrimoniul dumneavoastra.
Dupa cum bine a spus si colegul nostru societatea va avea un capital social respectabil( de ordinul sutelor de mii de EUR).
Majorarea de capital social se face intr-un anumit scop, de exemplu are un rulaj foarte mare prin semnarea de contracte cu plata la termene mari de timp si ca sa-i dai incredere partenerului de afaceri ii spui ca ai un capital social mare si in caz de intrare in incidenta de plata are de unde se indestula.
In cazul in care vreti sa valorificati mai bine aceste apartamente nu asta e solutia cea mai buna.
Ce a uitat sa precizeze colegul este faptul ca aceste apartamente inainte de a fi introduse in capitalul social va trebui evaluate si evaluatorul taxeaza procentual din valoare.
Pai rostul ar fi urmatorul: ambele apartamente se inchiriaza la persoane juridice si din punctul de vedere al propietarului ar fi iesit mai "ieftin" la plata impozitului pe chirie (SRL-ul este platitor de impozit pe venit). TVA-ul nu intra in calcul deoarece chiria se negociaza pe suma neta.
Din raspunsul dvs. am inteles ca acest aport este translativ de propietate; in aceste conditii poate ar fi mai bun un contract de vanzare-cumparare. Asa nu mai este cazul unor drumuri la Registrul Comertului si a altor taxe aferente; este suficient drumul la notar pe care-l faci oricum si pentru aport.
Aveti si posibilitatea (care ar fi cea mai simpla) de a inchiria firmei apartamentele sa zicem cu 100 Eur iar firma sa subanchirieze cu 1000 Eur.
Mda... dar prea ar fi cusuta cu ata alba. Asociatul unic este propietarul apartamentelor....

Alte discuții în legătură

Ces. si marire capital srl prin ap. in natura ionutanton777ro ionutanton777ro Un SRL format din 2 asociati doreste sa efectueze marirea capitalului social, cu ocazia atragerii unui nou asociat ce va efectua un aport in natura (un ... (vezi toată discuția)
Marire capital social srl as unic cu aport in natura aprtinand tert V@LENTINA V@LENTINA Buna dimineata, marire capital social SRL as unic cu aport in natura apartinand tert. Aceasta este ipoteza. Ma poate ajuta cineva cu detalii despre ... (vezi toată discuția)
Marire de capital social cu un imobil la srl . Dan Mihai Dan Mihai Buna ziua am si eu o nelamurire sunt casatorit si avem un imobil impreuna sotia este de acord sa maresc capitalul social cu imobilul acesta la societatea la ... (vezi toată discuția)