In cazul unui SRL cu asociat unic acesta poate majora capitalul social prin aport in natura (2 apartamente)? In cazul in care acest lucru este posibil asociatul ramane propietarul apartamentelor sau propietar devine SRL-ul? Societatea va putea utiliza acele apartamente intocmai ca un propietar (inchiriere, ipoteca, etc.)?
Poate. Aportul în natură fiind admis la constituirea societăţii, cu atît mai mult va fi admisibil în cazul majorării capitalului social. Actul prin care se majorează capitalul social va trebui să îmbrace forma autentică.
Evident că, după aducerea lor ca aport în natură la capitalul societăţii, imobilele devin proprietatea societăţii, ieşind definitiv din patrimoniul asociatului unic. Societatea, şi numai ea, va putea dispune de aceste bunuri, singura limitare fiind aceea impusă de principiul specialităţii capacităţii de folosinţă a persoanei juridice.
Personal nu vad rostul acestei majorari, ce motiv aveti? ele sunt mult mai protejate in patrimoniul dumneavoastra.
Dupa cum bine a spus si colegul nostru societatea va avea un capital social respectabil( de ordinul sutelor de mii de EUR).
Majorarea de capital social se face intr-un anumit scop, de exemplu are un rulaj foarte mare prin semnarea de contracte cu plata la termene mari de timp si ca sa-i dai incredere partenerului de afaceri ii spui ca ai un capital social mare si in caz de intrare in incidenta de plata are de unde se indestula.
In cazul in care vreti sa valorificati mai bine aceste apartamente nu asta e solutia cea mai buna.
Ce a uitat sa precizeze colegul este faptul ca aceste apartamente inainte de a fi introduse in capitalul social va trebui evaluate si evaluatorul taxeaza procentual din valoare.
Pai rostul ar fi urmatorul: ambele apartamente se inchiriaza la persoane juridice si din punctul de vedere al propietarului ar fi iesit mai "ieftin" la plata impozitului pe chirie (SRL-ul este platitor de impozit pe venit). TVA-ul nu intra in calcul deoarece chiria se negociaza pe suma neta.
Din raspunsul dvs. am inteles ca acest aport este translativ de propietate; in aceste conditii poate ar fi mai bun un contract de vanzare-cumparare. Asa nu mai este cazul unor drumuri la Registrul Comertului si a altor taxe aferente; este suficient drumul la notar pe care-l faci oricum si pentru aport.