avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mandat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mandat

''ART. 1295
Temeiul reprezentării
Puterea de a reprezenta poate rezulta fie din lege, fie dintr-un act juridic ori dintr-o hotărâre judecătorească, după caz''.

Act juridic poate insemna un acord, conventie sub semnatura privata fara autentificare notariala?
Cel mai recent răspuns: pop sorin , utilizator 20:16, 20 Octombrie 2011
poate fi si sub semnatura privata....dar depinde pentru ce o veti folosi.
act juridic...este o procura speciala autentificata de un notar...nu este un act sub semnatura privata.
Mandatul poate fi incheiat in forma scrisa, autentica ori sub semnatura privata, sau verbala. Mandatul dat pt incheierea unui act juridic supus, potrivit legii, unei anumite forme trebuie sa respecte acea forma, sub sanctiunea aplicabila actului insusi. Aceste sunt noile prevederi Cod civil
Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2011
ContSters141818, utilizator
Nu se cere forma autentica pentru incheierea contractului de mandat. Insa, daca actul care urmeaza a fi incheiat de reprezentant in numele reprezentatului se poate incheia doar in forma autentica, atunci si imputernicirea trebuie intocmita in aceasta forma (art.1301 NCC)
Daca mandatul se da pentru reprezentarea in instanta, atunci imputernicirea trebuie data in forma autentica sau verbal in fata instantei de judecata.
Pentru actele a caror incheiere valabila nu este necesara forma autentica, imputernicirea poate fi si sub semnatura privata, insa s-ar putea sa intampinati greutati in a face dovada fata de terti ca imputernicirea chiar provine de la persoana care figureaza ca reprezentat in cuprinsul sau.
Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2011
ContSters103772, utilizator
''Act juridic
# Manifestare de vointa exprimata in vederea producerii de efecte juridice Exista doua acceptiuni ale actului juridic: negotium juris, ce semnficia intelegerea propriu-zisa dintre parti
# instrumentum probationes, ce semnifica inscrisul in care este evidentiata intelegerea''

Pe cale de consecinta logica reprezentarea in fata instantei de judecata prin mandat sub semnatura privata ar fi perfect legal.
Sigur ca da, cutuma birocratica si-a pus amprenta bine de tot insa tocmai pt acest motiv am cerut pareri.

Revin cu intrebarea: aratati in CLAR obligativitatea reprezentarii ( in fata instantei) prin mandat autentificat versus mandat ca act juridic.
Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2011
pop sorin, utilizator
pop sorin a scris:

Revin cu intrebarea: aratati in CLAR obligativitatea reprezentarii ( in fata instantei) prin mandat autentificat versus mandat ca act juridic.


Potrivit art.68 Cod procedura civila, procura pentru exercitiul dreptului de chemare in judecata sau de reprezentare in judecata trebuie facuta prin inscris sub semnatura legalizata. In cazul cand procura este data unui avocat, semnatura va fi certificata potrivit legii avocatilor. Dreptul de reprezentare mai poate fi dat si prin declaratie verbala, facuta in instanta si trecuta in incheierea de sedinta.

Asadar, nu birocratia cutumizata impune intocmirea unei procuri notariale, ci legea insasi.

Alte discuții în legătură

Mediere in prezenta avocatului Angela58 Angela58 Este posibil ca la o mediere sa se prezinte avocatul uneia dintre parti, ca reprezentant al acesteia? (vezi toată discuția)
Procura speciala si judiciara leusan leusan in cazul unei procure speciale care cuprinde mai multe mandate este obligatoriu depunerea acesteia in original la o reprezentare in instanta? Se face la fel ... (vezi toată discuția)
Forma împuternicirii mmaria mmaria Buna ziua, trebuie sa incheiem un contract in forma autentica si notarul solicita imputernicirea in forma autentica respectiv procura pentru semnarea ... (vezi toată discuția)