avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... procura speciala si judiciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

procura speciala si judiciara

in cazul unei procure speciale care cuprinde mai multe mandate este obligatoriu depunerea acesteia in original la o reprezentare in instanta?
Se face la fel ca cea judiciara
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 09:51, 12 Aprilie 2012

Procura este speciala dacă se acordă pentru o singură operaţie juridică (procuratio unicus rei) sau pentru anumite operaţii determinate. Procura este generală (procuratio omnium bonorum) dacă mandatarul primeşte împuternicirea de a se ocupa de toate treburile mandantului.

Dacă mandatarul urmează să încheie în numele şi pe seama mandantului un act juridic autentic, procura trebuie să fie dată tot sub aceasta forma pentru că procura formează un „tot indivizibil” cu actul în vederea căruia a fost dată (regula simetriei formelor). Totusi, daca forma autentică a reprezentării nu a fost respectată si la încheierea actului autentic mandatarul a prezentat o procură sub semnătură privată, acest lucru nu afectează valabilitatea actului principal astfel încheiat. Un asemenea act va fi însă inopozabil mandantului, în măsura în care acesta din urmă nu a ratificat actul principal.

Procura este actul juridic unilateral prin care mandantul il imputerniceste pe mandatar (procurator) sa incheie anumite acte juridice. Mandatantul detaliaza in inscris, in continutul procurii, actele pe care le poate incheia mandatarul in numele sau. Procura este astfel decat o incorporare intr-un inscris a vointei de a fi reprezentat.



Depuneti o copie a procurii si, daca instanta va cere, infatisati si procura in original. Nu cred ca instanta va retine originalul atata vreme cat poate constata conformitatea copiei cu originalul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort & custodie lazarcalin lazarcalin Va rog sa imi explicati ce inseamna procura speciala multumesc! (vezi toată discuția)
Contractul de mandat IMACONCEPTENERGY IMACONCEPTENERGY Buna ziua! Contractul de mandat incheiat intre persoana fizica si persoana juridica , in vederea reprezentarii in fata furnizorilor de servicii ( de energie ... (vezi toată discuția)
Procura vanzare teren Sgb Sgb Buna ziua. Mama este in strainatate si doreste sa vanda un teren pe care il are in Romania. Cum nu se poate prezenta la semnatul actelor ii face procura unei ... (vezi toată discuția)