avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procura vanzare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procura vanzare teren

Buna ziua. Mama este in strainatate si doreste sa vanda un teren pe care il are in Romania. Cum nu se poate prezenta la semnatul actelor ii face procura unei persoane, problema este ca aceasta persona ia spus ca in tara acum sa dat o lege care nu.i permite sa semneze actul final de vanzare cumparare chiar daca are procura. Lucrul asta este adevarat? Mama ar dorii prin intermediu acestei procuri sa poata rezulva totul si sa nu mai trebuiasca sa mearga in tara doar pentru a semna acest act,dar nu avem posibilitatea sa aflam daca ce ne.a zis persoana respectiva este adevarat sau nu. Mentionez ca imediat dupa ce el primeste procura i va depune mamei in cont un avans pentru teren si restul il va platii cand se va semna actul final. Va multumesc mult.
Procura notarială de cumpărare a unui imobil (apartament, casă sau teren) este un contract de mandat prin care o persoană (mandantul) o împuterniceşte pe o alta (mandatar) să o reprezinte la notariat pentru cumpărarea unui imobil la un anumit preț, sau, după caz, la un preț negociat de către mandatar.
Pentru că actul pe care urmeaza să-l încheie mandatarul va avea forma autentică (contractul de vânzare-cumpărare prin care se vinde un imobil poate fi încheiat în mod valabil numai la un birou notarial), procura trebuie sa aiba aceeaşi formă pentru a fi valabilă.

Art. 2013 NCC

Forma mandatului

(1) Contractul de mandat poate fi încheiat în formă scrisă, autentică ori sub semnătură privată, sau verbală. Acceptarea mandatului poate rezulta şi din executarea sa de către mandatar.
(2) Mandatul dat pentru încheierea unui act juridic supus, potrivit legii, unei anumite forme trebuie să respecte acea formă, sub sancţiunea aplicabilă actului însuşi. Prevederea nu se aplică atunci când forma este necesară doar pentru opozabilitatea actului faţă de terţi, dacă prin lege nu se prevede altfel.

Ultima modificare: Vineri, 31 Octombrie 2014
av_silvia_margineanu, utilizator
Persoana probabil ca nu cunoaste, insa de putut se poate sa imputerniciti o singura persoana pt a vinde acest teren. Imputernirea o faceti la ambasada/ consulat si o trimiteti in original in tara.
Mentionez ca imediat dupa ce el primeste procura i va depune mamei in cont un avans pentru teren si restul il va platii cand se va semna actul final. Va multumesc mult.


Omul asta e practic si cumparatorul ?
Il imputerniciti sa isi vanda siesi la pretul stabilit de parti, iar procura va fi speciala pt vanzarea terenului si dati toate datele despre acel teren si pt efectuarea actelor premergatoare vanzarii, s-o reprezinte pe mama la toate institutiile unde e nevoie de eliberare de avize, certificat fiscal, efectuare cadastru poate etc.
Corect, nu se intelege, dar pare ca mandatarul e si cumparator. Ar trebui ca acea procura sa cuprinda clauze specifice care sa o protejeze pe mama de neplata pretului atunci si, dupa mine, contractul de vanzare ar trebui cuprins in procura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura notariala cielodellasera cielodellasera Buna seara. As dori sa stiu daca este valabila si legala o procura notariala prin care o persoana este imputernicita sa vanda un imobil inclusiv sie insasi. Va ... (vezi toată discuția)
Pamant vandut fara act de vanzare-cumparare gbaii gbaii Buna ziua, Ma adresez dvs., in speranta ca ma puteti ajuta cu un raspuns. Am aflat de aceasta problema recent si incerc sa o rezolv. In anul 2007, tatal ... (vezi toată discuția)
Imputernicire m16ari m16ari Buna ziua,ma confrunt cu o situatie doar la noi intalnita ,cred. Am o imputernicire de la fostul sot (care s-a stabilit in strainatate),in care se mentioneaza ... (vezi toată discuția)