avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pamant vandut fara act de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pamant vandut fara act de vanzare-cumparare

Buna ziua,

Ma adresez dvs., in speranta ca ma puteti ajuta cu un raspuns. Am aflat de aceasta problema recent si incerc sa o rezolv.

In anul 2007, tatal meu a imputernicit o persoana (el fiind bolnav in acea perioada) sa vanda in numele lui un teren de 25.000 mp. Persoana imputernicita a negociat in numele unei firme. (firma este fictiva am descoperit acum cateva zile). Tranzactia s-a efectuat printr-o Procura Speciala, tata a primit toata suma negociata, dar actul final de Vanzare-Cumparare nu s-a incheiat nici in ziua de azi, deoarece de atunci si pana in momentul de fata persoanele implicate nu sunt de gasit. Prin urmare, terenul este inca pe numele lui si este obligat sa plateasca impozitele aferente acestui teren.
De atunci, pamantul este lucrat, tata nu a reusit sa afle de catre ce firma (terenul este departe de casa si nu se poate deplasa pana acolo), iar persoana/ persoanele respective beneficiaza de veniturile obtinute pe acest teren iar tata plateste in continuare impozitele pe el.
Intrebarea mea este: ce are de facut tatal meu din punct de vedere legal, daca terenul este pe numele lui? El doreste tranzactia incheiata dar nu are pe cine contacta.
In aceste conditii se poate folosi de teren, sa il arendeze, de exemplu? El spera ca, facand acest lucru, va reusi sa obtina o reactie din partea celor care au cumparat terenul si astfel, sa ii poata contacta.
Va multumesc mult si astept raspunsul cu mult interes.
Cu stima,
Gabriel
Cel mai recent răspuns: gbaii , utilizator 22:32, 9 Februarie 2015
Ce inseamna asta:
gbaii a scris:

Tranzactia s-a efectuat printr-o Procura Speciala

Mai exact ...
Buna,
Multumesc pentru interes. Raspunsul este:
Asa se numeste actul (Procura Speciala) prin care a imputernicit o persoana sa faca tranzactia in locul lui.
Procura speciala:
"Subsemnatul X imputernicesc pe Y sa vanda in numele meu, in conditiile pe care la va stabili singur mandatarul meu, domnului Z la pretul de..., urmatoarele terenuri...".
Multumesc,
Gabriel.
Da, multumesc, intrebarea se referea la TRANZACTIE (nu la procura, stiu ca aia este un mandat expres pentru instrainare). IN ce a constat tranzactia? A luat banii vanzatorul? Cum? prin banca, in mana? Cu, fara chitanta?, etc Nu au facut niciun act? Ce act au facut etc, astfel de detalii ne sunt necesare ca sa intregim tabloul starii de fapt si apoi sa cautam solutii in drept. Intelegeti?
Buna ziua,
In momentul in care au facut procura, tata a primit si banii si acest lucru este mentionat in aceasta procura. Au avut si un martor care a asistat la predarea banilor care a si semnat, tot pe acest act. Banii i-a primit in mana, fara alta chitanta. Din acest punct de vedere e ok, ca a primit cat a cerut. Dar mai departe, mandatarul care se obliga prin contract sa se ocupe de actele necesare in vederea incheierii in forma autentica a contractului de vanzare cumparare, nu s-a mai ocupat de acest lucru. Prin urmare terenul a ramas tot pe numele tatalui meu. Sper ca am fost mai explicit de data aceasta. Mentionez ca niciun alt act nu are in posesie decat aceata procura. Multumesc.
Cu stima, Gabriel.
Sa intelegem ca procura nu este autentificata (adica facuta la notar)? Daca, da, atunci procura facuta de mana, chiar si cu 1 martor, nu este suficienta pentru a fi folosita la definitivarea actelor de vanzare. De ce? Pentru ca pentru a incheia un act de vanzare autentic (la notar), iti trebuie o procura autentica (la notar).
Bun, cum este procura, la notar or ba?

2) Procura (oricum ar fi ea) are specificat un termen in care mandatarul trebuie sa definitiveze actele? Daca da, sunt anumite implicatii juridice, daca nu, sunt altele.

3) La indemana aveti o actiune in instanta cu doua capete: unul prin care solicitati o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de act de vanzare (ca sa scapati de teren) si unul prin care solicitati despagubiri civile contractuale in sarcina mandatarului (dar aici sunt de lamurit elementele de la pct 2) si altele) pentru impozitul pe care il aveti inca de platit primariei (si care apropo, trebuie sa il plateasca tata ca el este proprietar si apoi eventual sa il recupereze de la mandatar).

4) In plus, se mai pune problema daca terenul are/necesita cadastru, etc, care este alta mancare de peste si daca s-a stabilit /notat cine se ocupa /plateste acest demers, etc (pentru ca este posibil sa nu puteti definitiva actele, pana ce nu se face cadastru, trebuie vazut).

5) Ce titlu de proprietate are tata pentru teren, adica cum il detine, de unde?
Ultima modificare: Luni, 9 Februarie 2015
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, drept de proprietate, am ... nicolaect nicolaect buna ziua, transfer drept de propritate: teren extravilan am o \'procura speciala\' semnata de catre vinzator si autentificata de notar in 2007. in procura ... (vezi toată discuția)
Este corect redactata urmatoarea procura de reprezentare succesorala + vanzare (autentificata si apostilata in strainatate) roxanna_v roxanna_v Buna ziua, Suntem 5 frati si ambii parinti au decedat, mama in 2002 iar tatal in 2010. Nu s-a facut pana acum niciun fel de demers cu privire la succesiune ... (vezi toată discuția)
Despre_procura musculita musculita Ce riscuri presupune pentru manadatar o astfel de procura? Subsemnatul…………………….,imputernicesc pe doamna (ul) ... (vezi toată discuția)