avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... despre_procura
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

despre_procura

Ce riscuri presupune pentru manadatar o astfel de procura?

Subsemnatul…………………….,imputernicesc pe doamna (ul) …………………, ,ca in numele meu si pentru mine, sa vanda oricarui va crede de cuviinta, persoana fizica sau juridica, la pretul si in conditiile pe care le va considera favorabile interesului meu, dreptul de propietate asupra terenului arabil in suprafata de……….. mp , situat in extravilanul comunei………….,
Terenul a fost dobandit prin reconstituire, in baza Legii nr…….., conform titlului nr……. Eliberat de comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de propietate asupra terenurilor……….
Declar pe propria raspundere, cunoscand consecintele penale pentru declaratii nesincere conform art 292 Cod Penal ca terenul descris mai sus nu este ipotecat sau grevat de sarcini si nu este in litigiu. De asemenea, declar ca nu am incheiat acte de instrainare in forma autentica sau sub semnatura privata cu privire la acesta.
In vederea aducerii la indeplinire a prezentului mandate, mandarul(a) mea va face orice cereri si declaratii, ma va reprezenta cu puteri depline inaintea tuturor autoritatilor juridiciare, publice, administrative, fiscale, organe de politie, personae fizice sau juridice, va rezilia contracte de arenda, va incasa arenda, va intocmi documentatia cadastrala si va intabula dreptul de propietate, va solicita si obtine actele necesare in vederea incheierii in forma autentica a contractului de vanzare-cumparare, va semna contractul de vanzare-cumparare in forma autentica, pricum si oriunde va fi nevoie, semnatura sa fiindu-mi opozabila
Prezentul mandate este gratuit si transmisibil.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 11:03, 17 Aprilie 2012
Scrii despre riscuri, pentru un mandat asumat? Sa fim seriosi, mandantul il obliga pe mandatar printr-un inscris autentificat la un notar public, sa-i indeplineasca niste obligatii fata de terti. Daca mandatarul nu-si indeplineste obligatiile prevazute in acea procura autentificata, va suporta consecintele, adica rigorile legii.
Mandantul nu il obliga pe mandatar sa faca ceva, ci doar il imputerniceste. Obligatia de a indeplini mandatul nu este una de rezultat, ci una de mijloace. Adica, daca mandatarul nu reuseste sa duca la indeplinire mandatul (respectiv, sa vanda imobilul), nu i se poate intampla nimic.

Riscul este, mai degraba, al mandantului, care, acordand puteri depline in ceea ce priveste stabilirea pretului, nu-i va putea imputa mandatarului ca a vandut la un pret pe care el, mandantul, il apreciaza ca fiind prea mic fata de asteptarile lui.
Daca prin vanzarea unui imobil, mandatarul nu ii restituie suma de bani mandantului si trec 3 ani, cum se pot recupera banii, tinand cont si de faptul ca mandatarul este tatal mandantului ? Multumesc.
Eventual, pe cale penala (abuz de incredere).

Calea pur civila se va lovi de exceptia prescriptiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valabilitate procura pentru vanzare? alexberi alexberi Pentru o Procura de Vanzare, exista o limitare a dreptului de valabilitate? Procura este inregistrata la notar si prin ea Vanzatorul mandateaza o persoana ... (vezi toată discuția)
Nulitate absoluta - anularea titlului de proprietate si, implicit, a actului de vanzare-cumparare mihail123 mihail123 Buna ziua, Un teren a fost instrainat acum ani de zile printr-o [b]procura cu drepturi depline (inclusiv vanzare)[/b]. In procura este trecuta [b]o suma ... (vezi toată discuția)
Procura de mandatar BOGDAN EUGEN BOGDAN EUGEN Salutare, procura de mandatar este valabila pana in momentul revocari acesteia,iar mandatarul poate interzice proprietarulul de drept sa faca anumite servici ... (vezi toată discuția)