avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nulitate absoluta - anularea titlului de proprietate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nulitate absoluta - anularea titlului de proprietate si, implicit, a actului de vanzare-cumparare

Buna ziua,
Un teren a fost instrainat acum ani de zile printr-o procura cu drepturi depline (inclusiv vanzare). In procura este trecuta o suma primita de la persoana mandatata si se specifica ca proprietarul nu mai are alte pretentii. Persoana mandatata vinde acest teren cu o suma de zece ori mai mare.
Acum se pune problema, in instanta, a anularii titlului de proprietate si, implicit a actului de vanzare cumparare, deci a vanzarii. Daca acest lucru se realizeaza, la sfarsitul procesului pentru nulitate absoluta proprietarul initial va trebui sa achite cumparatorului suma platita de acesta persoanei mandatate, desi aceasta suma nu a ajuns la proprietar? Oricum, terenul a fost folosit intre timp de noul proprietar. Si a fost revandut de catre acesta, schimbandu-si de-a lungul timpului de mai multe ori proprietarul (desi firmele la care s-a facut transferul pot fi tot ale lui...)
Sau cumparatorul initial, dupa anularea vanzarii va trebui sa faca alt proces separat pentru calcularea si recuperarea sumei.
Proprietarul initial ar datora doar suma primita de acesta la incheierea procurii cu mandatarul si mandatarul restul banilor pe care i-a pastrat?
Exista suspiciunea (desi nu am cum verifica) ca persoana mandatata sa fi fost actionar sau, cel putin angajat, la firma la care a vandut.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 15:03, 21 Decembrie 2014
Nu vad niciun motiv de anulare/nulitate.

Cel mult, mandantul ar fi putut sa ceara mandatarului, in termenul general de prescriptie, sa dea socoteala pentru mandat si sa-i remita sumele incasate in temeiul mandatului.

Pe langa faptul ca au trecut ani (spuneti dumneavoastra, de unde deduc ca s-ar putea sa se fi implinit termenul de prescriptie), mandantul s-a declarat multumit cu pretul incasat, de unde deduc ca a fost de acord ca surplusul de pret sa-i revina mandatarului.

Oricum, mandatul nu a fost unul clasic, el ascunzand, de fapt, o instrainare (sau, cel putin, o promisiune de instrainare) a terenului catre mandant, fapt atestat de incasarea de catre mandant a pretului inca inainte de ducerea la indeplinire a mandatului.
Se cere anularea, dupa sase ani, pe motiv ca, terenul ne fiind practic disponibil, comisia a atribuit (desi in aceeasi zona), o parcela din proprietatea statului.
Intrebarea este: in caz de anulare a titlului si actului de vanzare, tinand cont de cele de mai sus, la sfarsitul procesului cu statul, de anulare, s-ar putea stabili ca intreaga suma sa fie achitata de proprietarul initial, sau se tine cont de cat a primit acesta. Sau cumparatorul initial trebuie sa faca un proces in care sa ceara despagubirea de la cine considera?!
Da, mi-a scapat eventualitatea desfiintarii titlului vanzatorului. Totusi, cum s-a incheiat contractul? Banuiesc ca sub forma unui act autentic, avand ca obiect un teren intabulat, situatie in care cumparatorul de buna credinta nu poate fi deposedat de dreptul sau de proprietate avand in vedere si timpul scurs de la data incheierii actului.

In cazul unei eventuale desfiintari contractului de vanzare-cumparare, vanzatorul va fi acela care va trebui sa restituie intreg pretul achitat de cumparator.

Mandatarul, nefiind parte in contract (adica, neincheind actul in nume propriu, ci in numele mandantului), nu are nicio obligatie fata de cumparator, dupa cum nici cumparatorul nu se poate indrepta impotriva mandatarului, ci doar impotriva vanzatorului (mandantului).

Iar pentru mandant, ce sa zic, s-a cam implinit prescriptia in privinta unei actiuni impotriva mandatarului. Ar mai ramane o actiune in temeiul imbogatirii fara justa cauza, discutabila si ea atat sub aspectul admisibilitatii (a se vedea subsidiaritatea acestei actiuni) cat si sub aspectul prescriptiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, drept de proprietate, am ... nicolaect nicolaect buna ziua, transfer drept de propritate: teren extravilan am o \'procura speciala\' semnata de catre vinzator si autentificata de notar in 2007. in procura ... (vezi toată discuția)
nulitatea absoluta a procurii de vanzare teren ???? lilino lilino domnule avocat am cumparat un teren de la o persoana care avea procura de vanzare pentru terenul respectiv. =D> dupa un an de zile fosti proprietari au cerut ... (vezi toată discuția)
Hotarare care tine loc de act de vanzare-cumparare niculaucarmen niculaucarmen printr-o procura incheiata in luna martie 2008 sunt imputernicit sa vand dreptul de proprietate a unui teren. In aceeasi procura este mentionat si faptul ca ... (vezi toată discuția)