domnule avocat
am cumparat un teren de la o persoana care avea procura de vanzare pentru terenul respectiv.
=D> dupa un an de zile fosti proprietari au cerut nulitatea absoluta a procurii pe care au facut o acestei persoane ,si implicit nulitatea actului de vanzare cumparare catre mine , pe motiv ca nu au stiut de aceasta tranzactie.procura a fost intocmita la un notar si ii dadea drepturi depline mandatarului sa vanda cui vrea si la pretul pe care il va considera de cuviinta ......etc
este posibila contestarea acestei procuri ? am fost chemata in judecata eu si mandatarul.#-o
Mandatul este un contract care trebuie incheiat cu respectarea conditiilor de fond si de forma expres stabilite de lege. Astfel ca nerespectarea acestor conditii sau existenta unor vicii de consimtamint pot deschide calea unei actiuni in justitie pentru constatarea nulitatii absolute si respectiv anulabilitatea acestuia. Este firesc totodata ca actele incheiate in baza unui mandat constatat nul absolut sau anulat sa fie la rindul lor nule, numai ca dv. fiind un dobinditor de buna-credinta va bucurati de protectia legii civile.
problema este ca, mandatarul care avea procura de vanzare este cetatean strain ...iar in anul 2007 strainii aflati pe teritoriul romaniei nu puteau detine terenuri . De fapt terenul era al mandatarului ,care la cumpararea terenului ,pe numele alttor persoane a facut procura de administrare absoluta , de vanzare si alegerea vanzatorului ,cum crede de cuviinta si la pretul pe care il va considera....
la distanta de un an proprietarii s-au trezit ca de fapt le apartinea terenul............oameni fara caracter,tinand cont ca erau prieteni fff buni (marul discordiei ...pretul terenului a crescut) Intrebarea mea este De ce mai facem procuri de administrare , Vanzare daca acestea pot fi anulate la distanta de 1 an?
Fostii proprietari sustin ca nu au stiut de vanzare dar..........daca nu s-au prezentat niciodata la taxe si impozite sa plateasca impozitul anual, nici la registrul agricol sa l inregistreze, nici sa deschida fisa fiscala anuala ..... s.a.m.d?
au credibilitate in instanta?
multumescanticipat pentru raspuns?
Doamna asa cum v-a raspuns si dl avocat mandatul poate fi anulat daca are vreo pb la momentul incheierii lui. Ca nu s-a executat bine mandatul, ca n-a stiut de tranzactie , ca nu a primit pretul, etc nu sunt motive de nulitate. Daca mandatul era de vanzare, oricui, la orice pret, cu alegerea vanzatorului, si cu incasarea pretului si a fost executat nu vad ce fapt ar putea constitui depasirea mandatului. Iar motiv de nullitate nici atat. Are si incasarea pretului in mandat? Fiindca plata trebuie facuta proprietarului sau altei persoane imputernicite sa incaseze pretul.
Daca mandatarul nu si-a depasit mandatul, orice pb trebuie rezolvate intre mandant si mandatar, contractul de vanzare ramanand valabil.
Eu cred ca mandatarul si -a facut bine procura speciala fiindca era interesul lui sa-si protejeze investitia si s-ar putea sa aiba si incasarea pretului.
Dar nu si-a ales bine oamenii pe numele carora si-a luat terenul.
Oricum va trebuie avocat.
in procura de vanzare nu s-a specificat modalitate platii si nici a incasarii sumei, deoarec cum am spus mai sus proprietari erau doar cu numele si atat. s-au oferit ca ajutor neexistand nici o pretentie la momentul acela.
au iesit dupa un an cu razboi cerand drepturile pe hartie ,:O:Oca de fapt ei nu au contribuit cu nici o suma la cumpararea terenului#-o#-o#-o#-o#-o#-o
multumesc pentru ajutor
Doamna,
Acea procura s-a incheiat ca sa se eludeze legea, ceea ce e cam rau... Nu putem ca, prin forme legale, sa pacalim legea care ne interzice, de exemplu, sa detinem proprietati...
Astfel, va intreb: procura a fost revocata? Cand?
Ce spune ea, ce mai include pe langa posibilitatea vanzarii terenului?
Ce nulitate invoca ei si pe ce temei de drept?
E musai sa va luati avocat si asta repejor, ca unul care raspunde unor chestiuni asa de grave in pripa nu va doriti...
In rest, procurile intocmite cu respectarea legii sunt valabile, important e sa vedem daca a fost asa au ba si cam ce se poate dovedi...
Sa clarificam faptul ca nenea mandatarul a incalcat legea romana... Nu poti sa faci acte (ca sa acoperi niste lucruri) si apoi sa spui ca oamenii nu s-au tinut de cuvant... pai de-asta se fac acte, ca oamenii tocmai nu se tin de cuvant! Iar el, ca mandatar, trebuia sa stie, ca la asa smecherie, n-o fi fost singurul act juridic incheiat de el!
Daca vrei sa fii ok juridic, faci actele pe drept, altfel, orice act poate fi desfacut... Vointa juridica si cea reala trebuie sa coincida... la fel cauza actului si cea reala!
Trebuie analizat neaparat ce invoca, nulitate aboluta, relativa, pe ce baze de drept si de fapt...
Procura speciala
george.adi
Buna ziua. Am o intrebare, daca ma poate ajuta cineva, am o cunostinta care a fost pacalita de o alta persoana, i-a dat o suma modica de bani pe un teren care ... (vezi toată discuția)