Buna ziua. Am o intrebare, daca ma poate ajuta cineva, am o cunostinta care a fost pacalita de o alta persoana, i-a dat o suma modica de bani pe un teren care valora enorm atunci... Cunostinta mea este o persoana batrana si s-a bucurat de acei bani in schimbul terenului. Am vazut o parte din acte, printre care si o procura pe care batranul i-a facut-o pers respective sa poate vanda terenul. Intrebarea mea este daca se poate ataca in instanta acel contract de vanzare-cumparare si daca are vreo sansa sa castige batranul si sa reintre in posesia terenului? Multumesc
Cum s-a vandut terenul? Prin act autentic?
In cazul in care pretul a fost modic, cum se sustine, raportat la valoarea reala a imobilului la momentul respectiv, consider ca pot ataca actul descendentii batranului pentru simulatie.
Practic, sub forma unui contract de vanzare - cumparare se ascunde o donatie.
In plus, daca mandatarul imputernicit pentru a instraina imobilul, in lipsa unei prevederi exprese in acest sens, nu poate achizitiona el insusi acel bun.
S-a vandut prin contract de vanzare-cumparare. Batranul traieste,nu este decedat. Am vazut ca batranul i-a facut o procura acelei persoane in care specifica ca acea persoana poate vinde cum doreste, la ce pret si oricarei persoane...dar tot pers respectiva a intrat in posesia terenului.... Acum, vreau sa ma imputerniceasca batranul sa ma ocup eu de aceasta pb, adica sa ma duc la un avocat si sa actionez in instanta....dar nu stiu daca se poate face ceva....
Se poate specula foarte usor faptul ca pretul nu a fost unul serios in acceptiunea legii, a fost vorba de o donatie simulata intr-un contract de vanzare - cumparare, procura speciala acordata mandatarului, chiar daca prevede ca acesta poate vinde oricui, trebuie mentionat expres ca isi poate vinde si lui personal.
Oricui inseamna oricarei persoane, in afara de el insusi.
Nu ati raspuns la intrebarea daca acel contract a fost incheiat in forma autentica sau nu. Am inteles ca e vorba de c-v-c, dar poate fi si sub semnatura privata (in bucataria cumparatorului, fara notar).
Imputernicire sa va faca persoanele care au un interes legitim in anularea actului, nu batranul.
Nu isi poate invoca propria culpa, ideea e ca posibilii mostenitori ai acestuia sa atace actul, ei vor fi prejudiciati prin diminuarea patrimoniului batranului.
Procura
bambi.2010
buna seara.
pt vanzarea unui imobil pe care il are in proprietate, pt care a stabilit cui il vinde si la ce valoare, bunica mea doreste sa faca imputernicire ... (vezi toată discuția)