avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort & custodie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort & custodie

Va rog sa imi explicati ce inseamna procura speciala multumesc!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 22:31, 11 Martie 2011
procura speciala=un act care imbraca o anumita forma juridica( ad validitatem)si incheiat la notar in cele mai multe cazuri(ad probationem) ; confera unei anumite persoane un drept expres si precis(limitat) de a incheia,face,etc in numele mandantului o anumita operatiune juridica pe seama si in numele lui.
Codul civil defineste procura ca fiind un inscris intocmit pentru atestarea imputernicirilor conferite de reprezentat unui sau mai multor reprezentanti prin care se delega dreptul de a incheia acte juridice in numele si pe contul primului.
Procura speciala este procura prin care reprezentantului i se delega imputernicirea de incheia acte concrete (donatie, vanzare - cumparare etc.).
Procura se incheie in fata notarului public.

Este un act notarial semnat de cel care împuterniceşte (mandant) o altă persoană (mandatar) pentru a o reprezenta într-o anumita situatie.
Prezenţa mandatarului în faţa notarului nu este necesară atat vreme cat mandantul , deci cel care imputerniceste cunoaste datele personale ale mandatarului: nume, prenume, adresa, seria, numărul şi data eliberării actului de identitate, precum şi codul numeric personal.
Astfel, o procura poate fi întocmită în orice localitate din ţară sau chiar şi în străinătate, în acest ultim caz fiind necesară traducerea şi apostilarea procurii.
Vad ca titlul dvs. este legat de divort si custodie.
Reprezentarea prin procura speciala in cazul divortului poate opera doar in situatiile prev. de art 614 c.proc.civ. adica acestea:
In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate; in aceste cazuri, partile se vor putea infatisa prin mandatar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura speciala si judiciara leusan leusan in cazul unei procure speciale care cuprinde mai multe mandate este obligatoriu depunerea acesteia in original la o reprezentare in instanta? Se face la fel ... (vezi toată discuția)
un avocat,poate reprezenta o persoana plecata instrainatate,intr-un proces de divort? mihai251979 mihai251979 Buna seara! Sotul, sorei mele a inaintat cerere de divort.A primit 2 citatii acasa ,urmatoarea infatisare urmand sa aiba loc in data de 27.02.2012.Sora mea ... (vezi toată discuția)
Procura divort crlstl crlstl buna seara, ma poate ajuta cineva cu un model de procura, prin care se imputernicesc avocatul sa INTRODUCA actiunea de divort si sa ma reprezinte? Multumesc (vezi toată discuția)