avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... achizitionare boxa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

achizitionare boxa

O colega a cumparat undeva prin anul 1970 o boxa de la o vecina, vecina care nu era oarecum la acea data proprietara a respectivei boxe in sensul ca facuse contract de imprumut la CEC unde se specifica clar ca a imprumutat suma de 2000 lei pentru achizitionare boxa in blocul in care locuia. Contractul de vanzare dintre cele 2, nu stiu chiar daca e contract de vanzare cumparare. Acest contract poarta denumire de ,,chitanta'' (asa apare scris in susul paginii) si se mentioneaza ca vecina X vinde boxa si vecina Y o cumpara pentru suma de 2000 de lei. De asemnea se face mentiune despre datele de identificare a martorilor si exista si semnatura acestor martori. In plus se face vorbire ca cheile boxei au fost predate cumparatorului. Nu stiu daca acest act are valoarea unui inscris sub semnatura privata sau este doar un inceput de dovada scrisa?!? Are acest inscris valoarea unui contract de vanzare cumparare sau apare doar ca o promisiune de vanzare?

Vecina Y are un inscris de la asociatia de proprietari unde se mentioneaza ca a platit in fiecare an lucrari de reparatie la boxa. Impozitele pe boxa au fost platite de vecina X de-a lungul timpului insa numai dupa ce vecina Y ii dadea suma necesara in acest sens.

Acum vecina Y fiind foarte batrana se gandeste ca ar vrea sa clarifice situatia cu privire la acea boxa si roaga pe vecina X sa o insoteasca la un notariat ca sa incheie contractul de vanzare cumparare in forma autentica insa vecina X refuza din diferite motive.

Ce se poate face in acest sens?

Mersi
Cel mai recent răspuns: marianliviuh , utilizator 17:43, 26 Noiembrie 2024
Spatiile de la subsolul blocurilor nu au destinatie de locuinta ci sunt spatii tehnice, pe acolo trec instalatiile de alimentare cu apa, si sunt deci parti comune ale blocului care nu se pot vinde ca orice apartament. Ocuparea prin inchidere si folosirea ca spatii de depozitare se face asa, la mica intelegere intre locatari dar cu conditia sa nu blocheze accesul la acele instalatii atunci cand e nevoie sa se faca unele reparatii.
In blocul unde locuiesc si eu este la mica intelegere insa in blocul in care locuieste aceasta colega apartamentele se vindeau cu garaj la subsolul blocului sau cu boxa. Dovada ca boxa este data in proprietate este si faptul ca vecina care a vandut-o plateste impozit pentru aceasta boxa din banii dati de vecina care a cumparat-o.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2011
doru6, utilizator
Există blocuri unde sunt boxe construite în subsol și care apar în proiectul blocului. Iar când cumperi de la dezvoltator ai număr de identificare cu CF schiță a boxei si de amplasare în subsol exact ca la un apartament. În contractul de vânzare apare și boxa trecută. Și vorbesc despre un bloc din 2005.

george-neagu a scris:

Spatiile de la subsolul blocurilor nu au destinatie de locuinta ci sunt spatii tehnice, pe acolo trec instalatiile de alimentare cu apa, si sunt deci parti comune ale blocului care nu se pot vinde ca orice apartament. Ocuparea prin inchidere si folosirea ca spatii de depozitare se face asa, la mica intelegere intre locatari dar cu conditia sa nu blocheze accesul la acele instalatii atunci cand e nevoie sa se faca unele reparatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare boxa subsol Ioana671 Ioana671 Buna ziua! In contractul de cumparare a apartamentului este specificat ca apartamentul are si boxa. Nu sunt specificati exact mp ai boxei, doar cota parte ... (vezi toată discuția)
Cum imi recuperez boxa jeni1234 jeni1234 Am cumparat de curand un apartament iar in contract mi s-a specificat ca mi se cedeaza dreptul la o boxa in subsol. O boxa ce le apartinea de 10 ani de zile ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa vand o parte din proprietate? danadumi danadumi buna ziua. detin in proprietate un apartament de 2 camere+boxa la subsol. vreau sa vand doar boxa. as dori sa stiu daca se poate si cum anume. multumesc. (vezi toată discuția)