Buna ziua in urma cu o saptama am fost oprit in trafic de cei de la (C.N.A.D.N.R.) si deoarece imi expiraese rovinieta [am fost plecat in strainatate si am venit de curind] lucru de care eu uitasem am fost informat ca primesc amenda.Am zis,,ok,, si am intrebat cit este amenda si am cerut sa semnez procesul de contraventie........stupoare mi sa spus ca voi primi prin posta amenda si atunci voi sti valoarea amenzi.As dori sa stiu daca au procedat corect cei de la (C.N.A.D.N.R.) si cce se intimpla daca nu ridic recomandata de la ei.Deasemenea am inteles ca daca nu iei la cunostinta in termen de 3 luni se prescrie amenda.Cu stima
Au procedat corect pt ca nu intocmesc ei PV, ci un tert.
Daca nu il intocmesc in 6 luni, atunci se prescrie amenda, nu daca nu o ridicati dvs. - oricum nu aveti ce ridica, ca nu e recomandata, e comunicata printr-un agent procedural, care poate sa o si afiseze pe usa.
Amenda e 250 lei+ tarif de despagubire 28 euro ( contravaloarea).
Puteti in termen de 15 zile de la comunicare sa contestati PV, daca doriti. Plangerea contraventionala suspenda plata amenzii si a tarifului.
Intre timp este bine sa va achizitionati rovinieta si apoi sa urmati pasii pt a actiona in instanta actiunea acelui echipaj care v-a atentionat si v-a amenintat ca o sa va trimita o amenda.
Organul constatator nu este obligat sa incheie procesul verbal de contraventie pe loc. Acesta trebuie sa aplice sanctiunea contraventionala in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei. Aplicarea sanctiunii inseamna incheierea procesului verbal de contraventie.
Dupa aplicarea sanctiunii, agentul constatator este obligat sa comunice procesul verbal de constatare a contraventiei in termen de o luna de la incheierea acestuia.
Deci sunt doua termene de prescriptie, unul reglementat prin art. 13 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, iar celalat reglementat prin art. 14 din acelasi act normativ.