In legea 161/2011 se precizeaza:
3. La articolul II punctul 1, alineatul (1) al articolului 56 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 56
(1) Inspectia, controlul si supravegherea modului de respectare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta, precum si a prevederilor normelor si reglementarilor prevazute de aceasta se efectueaza in trafic si la sediul operatorilor de transport/intreprinderilor de catre inspectorii de trafic si/sau personalul autoritatii competente imputernicit in acest scop. Controalele la sediu pot fi efectuate si de echipaje de inspectori, dintre care cel putin unul va fi inspector de trafic.”
eu inteleg din asta ca politistul rutier nu are voie sa opreasca toate masinile care-i apar in raza vizuala pentru a verifica daca sunt dotate cu anvelope de iarna (cum probabil va alege fiecare politist rutier sa interpreteze noua reglementare), ci doar inspectorii de trafic ai CNADNR sau ai administratorului drumului public (daca este altul decat CNADNR) pot face verificarea asta. inteleg bine? daca totusi politistii rutieri vor fi imputerniciti sa faca aceste verificari, cum se poate face verificarea fara sa se incalce art 182 din HG 1391/2006, care prevede ca:
Art. 182. – (1) Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează prin executarea semnalelor regulamentare de către poliţistul rutier sau, după caz, de către poliţistul de frontieră, atunci când constată încălcări ale normelor rutiere ori în situaţia în care există indicii temeinice despre săvârşirea unei contravenţii ori a unei fapte de natură penală, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte şi a bunurilor care fac obiectul urmăririi, precum şi pentru verificarea deţinerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege. Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează şi în condiţiile producerii unor calamităţi naturale, dezastre sau a altor situaţii care pun în pericol siguranţa circulaţiei.
asadar, politistul rutier nu are cum sa constate contraventia inainte de a opri autovehiculul si nu are voie sa opreasca autovehiculul daca nu a existat o contraventie. daca opreste autovehiculul pentru ca asa vrea muschiul lui si constata ca anvelopele nu sunt de iarna si intocmeste proces verbal pentru contraventie, poate fi anulat procesul verbal pe motiv ca s-a efectuat oprirea prin incalcarea legii, mai exact a articolului 182 mai sus mentionat?
mai mult, nu exista nicio reglementare legala care sa prevada obligatia administratorului drumurilor publice de a lua masurile necesare pentru ca aceste drumuri sa NU fie acoperite de zapada, gheata sau polei?!