avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcul stagiu de cotizare realizat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcul stagiu de cotizare realizat

Va rog sa-mi dati o consultatie gratuita referitor la calculul vechimii in munca. Am acum (2011) 25 de ani stagiu de cotizare la pensie in sistemul de stat. Am absolvit o facultate de 5 ani la zi si am efectuat 1 an si 5 luni serviciu militatar . Deci 5 ani+1an si 5 luni = 6 ani si 5 luni. Acestia adunati cu cei 25 de ani de contributie efectiva fac 31 ani si 5 luni IN ACEST MOMENT(anul 2011) vechime in campul muncii (stagiu de contributie la fondul de pensii ).Rezulta ca mai am nevoie pana in 2023 (cand voi avea 65 de ani) de inca 3 ani si 7 luni de contributie la fondul de pensii pentru a avea stagiul complet de cotizare de 35 de ani ? Am citit legea 263/2010 si am inteles asa. Pe de alta parte cineva care lucreaza la o casa de pensii spune ca perioadele asimilate nu se adauga decat daca ai stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Nu am gasit aceasta precizare in legea 263/2010.Care e adevarul ?

Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:13, 27 Octombrie 2011
Stagiul asimilat(armata;facultate)intra in stagiul complet,in cel total,cat si in cel minim de cotizare la pensionarea de limita de varsta.Nu intra in stagiul complet si in calculul pensiei anticipate si anticipate partiale.

Legea 263/2010 spune:

Pensia anticipata

Art. 62

(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)—c) si g).

Pensia anticipata partiala

Art. 65

(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)—c) si g).

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate


In mesaj ati scris despre varsta de 65 de ani, iar aceasta este varsta standard de pensionare pentru barbatii nascuti dupa ianuarie 1950. Daca discutia este depre pensie pentru limita de varsta, nu este necesar sa realizati stagiul complet de cotizare de 35 de ani.

Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare de 15 ani, nu stagiul complet de cotizare de 35 de ani (art. 52 din Legea nr. 263/2010).

sorineldobre a scris:
Pe de alta parte cineva care lucreaza la o casa de pensii spune ca perioadele asimilate nu se adauga decat daca ai stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Nu am gasit aceasta precizare in legea 263/2010.Care e adevarul ?

Nu exista si nici nu a existat vreodata o asemenea prevedere legala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand esti penalizat? terezakarl terezakarl Daca te pensionezi anticipat esti penalizat? Daca te pensionezi partial anticipat sigur esti penalizat! Nu inteleg,as dori un raspuns corect , documentat. (vezi toată discuția)
Conditii pentru a beneficia de pensie anticipata partiala ciocstelian ciocstelian in ce conditii persoana nascuta 2 august 1956 poate cere pensie partial anticipata (vezi toată discuția)
Care sunt cele mai avantajoase conditii pentru pensionarea anticipata? irinairina13 irinairina13 Buna ziua, Puteti sa-mi raspundeti, va rog, la urmatoarele intrebari: 1. Un barbat nascut in anul 1952 la cati ani se poate pensiona anticipat? In cazul ... (vezi toată discuția)