Ce societăţi se supun acestei legi ? Cele care au un contract cu scoala lângă care au punct de lucru, sau srl care au punct de lucru pe lângă scoli indiferent dacă au sau nu contract cu scoala?
Prevederile legale din legea nr.123/2008 pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar sunt urmatoarele:
Art. 9. - Institutiile abilitate ale statului intocmesc, actualizeaza si difuzeaza lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor, dupa cum urmeaza:
a) Ministerul Sanatatii Publice intocmeste si actualizeaza lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor, conform recomandarilor specialistilor in nutritie;
b) inspectoratele scolare judetene si al municipiului Bucuresti preiau lista prevazuta la lit. a) si o comunica tuturor unitatilor de invatamant, mai putin creselor;
c) creselor li se comunica lista direct de catre Ministerul Sanatatii Publice. Art. 10. - In incinta unitatilor de invatamant sunt interzise prepararea, comercializarea si distribuirea oricaror alimente continute in lista prevazuta la art. 9 lit. a). Art. 11. - Meniurile servite in cantinele sau locatiile asimilate cu cantinele din colectivitati sunt avizate de catre personalul medical si aprobate de catre conducatorul unitatii. Art. 12. - Campaniile de promovare a alimentatiei sanatoase in colectivitati se deruleaza cu acordul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si cu respectarea prevederilor legislatiei in vigoare.
Din art.10 si 11 reiese ca intra sub incidenta acestei legi agentii economici care isi desfasoara activitatea in incinta unitatilor de invatamant precum si cantinele sau locatiile asimilate cu cantinele, din colectivitati.Art.12 se refera la campanii desfasurate in colectivitati.
Cred ca sunt mai in masura sa va lamureasca in amanunt, angajatii de la Inspectia Sanitara de Stat.
Vedeti si art.3-4 din lege:
Art. 3. - In sensul prezentei legi, prin colectivitati se intelege toate unitatile de invatamant preuniversitar de stat si particulare, inclusiv centrele de vacanta, unitati ce asigura servicii similare, cresele si unitatile destinate gazduirii elevilor dupa terminarea programului scolar. Art. 4. - Unitatile care asigura prepararea si distribuirea alimentelor catre colectivitatile prevazute la art. 3 sunt obligate sa respecte prevederile prezentei legi.
Mulţumesc pentru răspuns ! Am citit legea şi acelaşi lucru l-am inţeles şi eu. Am un punct alimentar lângă scoală pentru care am contract cu primăria deoarece spatiul nu aparţine şcolii şi cu toate acestea directoarea şcolii îmi cere să scot acele produse de la comercializare.Mi se pare un abuz şi am vrut să fiu sigură de răspunsul ce i-l voi da.
Intr-adevar asa se interpreteaza legea, dar daca ei vor sa aplice aceasta lege si pentru unitatile alimentare care-si desfasoara activitatea pe o raza de 100-500 de m fata de o unitate de invatamant, pur si simplu nu vi se elibereaza autorizatie de functionare, vor veni organe de control de pe la DSV, Directia sanitara samd si oricum, mai devreme sau mai tarziu veti scoate acele produse de la comercializare.
Ca sa aplice legea pe o raza de n metri ar trebui schimbat continutul legii ca sa fie aceeasi lege pentru toti, si sa se aplice pretutindeni nu numai in unele zone unde autoritatile cu drept de control pot abuza de acel drept cu care au fost investiti.Si spre deosebire de alte legi care lasa loc de interpretari aceasta lege este destul de clara , si se supun ei srl-urile care au punct de lucru in incinta unitatilor scolare.
Am acel punct de lucru de cativa ani, si detin deja autorizatie de functionare.