Buna ziua.
Am si eu o intrebare dar mai intai sa va explic situatia noastra.
Lucrez la o fabrica cu aproximativ 3500 de angajati, iar aceasta fabrica ne asigura transportul inspre si dinspre casa la fabrica, in timpul saptamani cu autobuze pe anumite rute(au contract cu o firma de transport) iar in weekend cu o firma de taxi; la fel au contract cu ei.
Intr-o seara de sambata eu si inca 3 colegi ne-am urcat in taxiul care corespundea traseului nostru iar acesta ne-a lasat mai devreme decat unde locuiam deoarece neam rasturnat cu masina ptr ca acesta lovise un semafor nefunctionabil.
Pagube minore eu mi-am pierdut cunostiinta ptr aproximativ 15 min datorita unei lovituri serioase la cap soferul a scapat usor iar ceilanti doi colegi ai mei cu cateva lovituri serioase la cap.
Acu problema este in felu urmator fabrica nu a vrut sa ne deconteze toate costurile ptr investigatiile ulterioare si testele pe care am fost nevoiti sa le facem.
Toti trei am fost in concediu medical 10 zile . Acu vrem sa stim cum si pe cine trebe sa luam la socoteala ptr ca fabrica da vina pe firma de taxi si sa mergem la ei sa ne deconteze bani ... o abureala totala. Putem da fabrica in judecata , sa cerem despagubiri sau ar trebui sa dam firma de taxi?? reamintesc firma noastra are contract cu firma de taxi.
Multumesc anticipat.
In mod normal, firma dvs trebuia sa sesizeze ITM despre accidentul de munca. Daca o veti face dvs., va primi o amenda consistenta, dar sincer, nu stiu cat veti mai lucra in intreprinderea respectiva. Astfel de aspecte trebuia prevazute si in contractul dintre firma dvs si cea de taxi care la randul ei ar fi trebuit sa aiba asigurare pt astfel de evenimente.
Firma noastra a sesizat ITM-u despre accident iar acestia au inceput sa faca investigatii. dar noi vroiam sa stim cam ce am putea face ptr a ne recupera bani celtuiti dupa accident..#-o
Hg 1425/ 955 art.II
9. accident de muncă de circulaţie - accident survenit în timpul circulaţiei pe drumurile publice sau generat de traficul rutier, dacă persoana vătămată se afla în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu;
10. accident de muncă de traseu:
a) accident survenit în timpul şi pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la domiciliu şi invers şi care a antrenat vătămarea sau decesul;
Deci va ainscrieti la acc. de munca, cu incapacitate temporara de munca mai mult de 3 zile
Firma trebuie sa anunte la ITM acc., dar deoarece nu s-a produs decess sau invaliditate evidenta .nu ITM cerceteaza acc. de munca. Firma trebuie sa cerceteze , prin numirea unei comisii care in urma cercetarii sa intocmeasca dosarul de cercetare si sa completeze FIAM. Cu acestea merge la ITM, care da aprobare ( poate sa ceara completarea dosarului ) dupa care il depune la casa de pensii / sanatate, care achita toate costurile de spitalizare, CM, investigatii suplimentare.
Cititi postarile legate de acc. de munca , si veti fi mai lamurita.
Legiuitorul a impus firmelor pe langa CAS, impozite, etc., si plata unui procent pentru acc. de munca. Din acesta asigurare , sunt platite cheltuielile dvs. ptr. recuperarea sanatatii de a fi apt din nou de munca.
Un angajator cu 3500 de lucratori, nu cred ca nu are serviciu de SSM - protectia muncii - care stie ce si cum trebuie sa faca.
Daca nu procedeaza comform legii, atunci puteti face sesizare la ITM, sau/si sa-l actionati in judecata ( cu tot ce implica: avocat platit, luni/ani de asteptare )
Daca mai aveti nelamuriri reveniti cu o alta postare
1. E posibil ca firma sa nu fi achitat la zi sumele datorate CASS
2. E probabil ca intarzierea sa se datoreze termenelor de declarare a obligatiilor la CASS.
3. Renuntati la tonul agresiv sau vindicativ (a lua la socoteala - pardon!) si solicitati lamuriri firmei, daca in 3 luni nu primitii inapoi banii.