avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalcularea pensiei si retinerea CASS
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalcularea pensiei si retinerea CASS

am lucrat in cadrul armatei timp de 21 de ani,am iesit la pensie datorita restructurarilor! in anul 2008 cand am iesit ,m-am angajat ca sofer cu carte de munca la o firma din oras si pana in prezent tot acolo lucrez!
intrebarea 1:este normal sa platesc cass si din salariu si din pensie??? daca nu,ce trebuie sa fac?
intrebarea 2: cum si cand mi se adauga anii lucrati acum la pensie?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:04, 19 Noiembrie 2011
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform legii CASS se calculeaza pentru toate sursele de venit. Exista cateva exceptii, dar nu e cazul dvs.

Anii lucrati acum se vor adauga la pensie la implinirea varstei standard de pensionare.
gedmiri a scris:
[
intrebarea 1:este normal sa platesc cass si din salariu si din pensie??? daca nu,ce trebuie sa fac?

Din nefericire pentru supravietuitorii ( cetateni nu ne putem numi) acestei tari contributia la sanatate este datorata pentru aproape toate veniturile pe care le obinem...Dar de asistenta medicala beneficiem aproape IOC spre DELOC....
Liminita mea draga,eu nu pot sa ma internez in 2 spitale in acelasi timp,nici sa primesc 2 tratamente simultan,deci cum pot sa platesc de 2 ori cas??? pe luna,scuze pe pamant...in aceeasi luna????
Este foarte adevarat ceea ce spuneti....
Statul s-a gandit ca putem fi in 2 locuri in acelasi timp.....Eu realizez venituri din 3 cim-uri si din activitati independente... si platesc 4 sanatati.. iar medicul nu l-am mai vazut de 3 ani... ultima oara am stat la usa sa 2 ore jumate si de atunci am zis:gata" ...iar cand am fost internata am platit:analize (am primit bon) iar medicamentele l-am cumparat de la farmacie, k nu aveau in spital...
Legea 95 / 2006 prevede la art. ART. 211
(1) Sunt asiguraţi, potrivit prezentei legi, toţi cetăţenii romani cu domiciliul în ţara, precum şi cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară sau au domiciliul în România şi fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile prezentei legi......
Iar art. 257 prevede la alin (2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mica decât cea calculată la un salariu de baza minim brut pe ţara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);
d) indemnizaţiilor de şomaj;
e) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o forma de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a)-d), dar nu mai puţin de un salariu de baza minim brut pe ţara, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii.

(3) În cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a)-d) şi f), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.

Iar OPCNAS 617/2007 prevede ca a iti pierzi calitatea de asigurat dupa 3 luni de la data ultimei plati.
Ca sa iti redobandesti calitatea de asigurat trebuie sa platesti.... Chiar daca nu ai niciun fel de venit si vrei sa beneficiezi de "asistenta medicala" esti obligat sa platesti contributia raportata la salariul minim pe economie.....#-o
Am avut curiozitatea sa calculez cati bani am cotizat la acest fond de sanatate si m-am ingrozit... nu am beneficiat de servicii nici 5 % din suma cotizata doar de mine ( nu si de angajatori)

Asta e tara si asta e legea.... nu am gasit inca nici un om dispus sa conteste alaturi de mine acesta lege... Dar eu pesonal am gasit solutia..... de la 01 ianuarie nu mai dau nimic la stat..... X-(:P
leuca_luminita a scris:

[...]de la 01 ianuarie nu mai dau nimic la stat..... X-(:P

Cum o sa reusiti? Se spune ca de moarte si de fisc nu poti scapa...

Alte discuții în legătură

Plata contributie cass pentru pensionari cu pensie impozabila din cedarea folosintei bunurilor skynetmhmh skynetmhmh Legea nu specifica sau specifica confuz...deci un pensionar care plateste deja CASS la pensie mai trebuie sa plateasca contributia CASS pentru veniturile din ... (vezi toată discuția)
Legea 95/ 2006 o mare teapa pentru foarte multi romani ochi_albastri10 ochi_albastri10 in baza legii 95/ 2006care este statutul colaboratorilor unei societati de asigurare ce nu are realizari echivalente salariului minim pe economie, cat are de ... (vezi toată discuția)
Contributie sanatate platita ptr.activitate independenta vlad.aurelia vlad.aurelia Am si eu o nelamurire.In anul 2008 ,pe linga contractul de munca pe care-l aveam m-am ocupat si cu asigurari, fiind broker la o firma.Normal, m-am inregistrat ... (vezi toată discuția)