Buna seara , in luna februarie am depus la D.I.I.C.O.T.o plangere penala impotriva a doi cetateni romani ,pentru racolare de persoane si folosirea lor in transport droguri pe teritoriul Spaniei, dupa 6 luni am primit raspuns ca " memoriul pe care l-am formulat este inadmisibil " . Am depus contestatie la Parchetul General ,atasand documente din care rezulta ca cele doua persoane au comis infractiuni si in Romania . Parchetul General mi-a trimis dosarul inapoi la D.I.I.C.O.T. Aici ,mi-au spus ca se lucreaza la dosar . Sunt doua luni de cand lucreaza la dosar .
Cat va fi necesar sa mai astept ??
Unde mai ma pot adresa ?
Mentionez ca plangerea formulata este intemeiata pe dispozitia articolului 278 ,punctul 2, din Codul de Procedura Penala .
Multumesc.
Nu este clar. Ati depus un denunt care s-a solutionat printr-o rezolutie?Acea rezolutie poate fi atacata la primul procuror al parchetului care a emis rezolutia care va nemultumeste.Daca primul procuror nu va raspunde in 20 zile, aveti termen ,de cand trebuia sa va raspunda, 20 zile pentru a sesiza instanta competenta.
Rezolutia a fost data de Procurorul sef de la D.I.I.C.O.T. Contestatia am depus-o la Parchetul General de pe langa Inalltea Curte de Casatie si Justitie . Am fost in termen .La doua saptamani de la depunerea contestatiei ,am mers la Parchet pentru a depune alte dovezi ,acolo mi-au spus ca dosarul meu a fost trimis inapoi la D.I.I.C.O.T. si dovezile le pot duce la D.I.I.C.O.T.Aici mi-au spus ca dosarul este in lucru .Si ,asa cum am mai spus de atunci au trecut doua luni .
In general o cercetare penala poate dura pana la ani de zile.
2 luni este foarte putin inca, va trebui sa asteptati. Banuiesc ca acum se cerceteaza daca dovezile depuse de dvs. sunt veridice si acuzatii sunt fondate. Nu este o acuzatie usoara si de aceea necesita timp..
Daca inteleg bine, ati depus o plangere penala, s-a dat probabil NUP, si ati depus o contestatie la procurorul ierarhic superior in conditiile art. 278 CPP.
Impotriva solutiei date de procurorul ierarhic superior aveti dreptul sa mergeti in instanta cu plangere impotriva actelor procurorului, sustinand necesitatea inceperii urmaririi penale, in conditiile art. 278 ind 1 CPP. Dar potrivit acestui articol, trebuia sa introduceti plangerea aceasta la instanta care ar fi judecat cauza in termenul de 20 de zile de la data la care procurorul ar fi trebuit sa va raspunda (20 de zile), deci chiar daca nu v-a raspuns.
Textul este clar:
"In cazul in care prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel, procurorul sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori procurorul ierarhic superior nu a solutionat plangerea in termenul prevazut in art. 277, termenul prevazut in alin. 1 curge de la data expirarii termenului initial de 20 de zile. "
Incercati sa introduceti o plangere la instanta, dar aveti problema ca nu v-ati incadrat in termenul adunat de 40 de zile de la depunerea plangerii catre procurorul ierarhic superior.