avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

fostul sot a cerut expertiza tehnica pt.partajarea bunurilor dar nu a platit expertii nici la cel de al doilea termen de judecata. era firesc sa i se acorde plata in rate a expertilor ca sa se prelungeasca procesul/ avocata mea a cerut recaderea din aceasta proba dar judecatoarea nu a acceptat, ba mai mult i-a dat inca un termen de plata si aceea esalonata.cred ca e un caz de incalcare a legii.as dori amanunte in acest sens.multumesc
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 14:07, 30 Octombrie 2011
Se putea intampla ceea ce dvs. ne povestiti, daca sotul dvs. a formulat o cerere de ajutor public judiciar pentru plata onorariului de expert.
De ce nu va consultati cu avocata dvs.?
Numai in situatia in care fostul sot a formulat o cerere de ajutor public judiciar, intemeiata si dovedita conform dispoz. OUG nr. 51/2008 privitoare la plata esalonata a onorariului de expert, instanta putea sa-i acorde aceasta facilitate legala.
Art. 6 - 8 din actul normativ mai sus mentionat, prevede:
"Art. 6. - Ajutorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistenţă prin avocat;
b) plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviinţarea instanţei sau a autorităţii cu atribuţii jurisdicţionale, dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui ce solicită ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecătoresc;
d) scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.
Art. 7. - Ajutorul public judiciar se poate acorda, separat sau cumulat, în oricare dintre formele prevăzute la art. 6, fără a putea depăşi, în total, în cursul unei perioade de un an, suma maximă echivalentă cu 12 salarii minime brute pe ţară la nivelul anului în care a fost formulată cererea de acordare.
Art. 8. -(1) Beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 500 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.
(2) Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporţie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza diferenţelor de cost al vieţii dintre statul membru în care acesta îşi are domiciliul sau reşedinţa obişnuită şi cel din România."

Astfel, instanta nu a comis o ilegalitate, ci din contra a aplicat corect prevederile legale.
Aceste lucruri vi le putea spune si avocatul dv. daca l-ati fi intrebat. Va recomand sa aveti o buna comunicare cu avocatul dv. si sa-i cereti lamuriri privitoare la toate nelamuririle pe care le aveti in cursul procesului legate de acesta, pentru ca de aceea l-ati platit! ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa timbru judiciar ContSters251156 ContSters251156 Cum pot beneficia de reducere de taxa judiciara daca aceasta este mai mare decat venitul meu lunar ? Mentionez ca sunt familie monoparentala si am doi copii ... (vezi toată discuția)
Scutire taxa de timbru VOVA6 VOVA6 Va rog frumos sa-mi spuneti , in cazul in care nu am nici un venit , sunt scutit de la plata taxei de timbru la valoare in partaj judiciar ? Pot face dovada . ... (vezi toată discuția)
Avocat pentru persoane cu venituri mici?!? INFORMAT INFORMAT Va rog, sa-mi spuneti si mie care este posibilitatea unei persoane cu venituri mici (pensie de boala de 420 ron ), sa-si angajeze un avocat pentru dezbaterea ... (vezi toată discuția)