avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Zile Castig Pt. Eliberare!!!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Zile Castig Pt. Eliberare!!!

Buna seara, am si eu o intrebare cine poate sa ma ajute va rog!!!
Poti sa urmezi o scoala (liceu, facultate),in afara penitenciarului pt. ati mai reduce pedeapsa? Daca da, cum trebuie procedat si unde trebuie sa ma interesez? Si care este nr. maxim de zile pe care il poti castiga terminand o scoala?
Poti face si un curs tehinic sau orice are legatuta cu sistemul de invatamant?
Va multumesc anticipat!
O seara buna!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 14:25, 31 Octombrie 2011
Conform prevederilor art. 57 alin. 10 din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor, „este asimilată muncii prestate de persoanele condamnate participarea acestora la activităţi de instruire şcolară şi formare profesională” iar în cadrul Capitolului VI privind „Activităţile educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, instruirea şcolară şi formarea profesională a persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate”, în secţiunea „Instruirea şcolară” se prevede la art. 65 alin. 4„persoanele condamnate la pedepse privative de libertate pot urma cursuri de învăţământ universitar în forma frecvenţă redusă”.
În Capitolul VIII privind „Liberarea condiţionată”, art. 75 din acelaşi act normativ prevede că „persoana condamnată care este stăruitoare în muncă, disciplinată şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale, poate fi liberată condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei, în condiţiile Codului penal”, iar în secţiunea „Partea din durata pedepsei care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii şcolare şi formării profesionale”, art. 76 dispune că „(1) Pedeapsa care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii şcolare şi formării profesionale, în vederea acordării liberării condiţionate, se calculează după cum urmează:
a) in cazul in care se presteaza o munca remunerata in conditiile prevazute la art. 59 alin. (1) si (2), pe baza de voluntariat sau in caz de calamitate, se considera 5 zile executate pentru 4 zile de munca, in cazul condamnatilor majori, si 3 zile executate pentru doua zile de munca, in cazul condamnatilor minori si tineri;
b) în cazul în care se prestează o muncă neremunerată în condiţiile prevăzute în art. 59 alin. (1) şi (2), se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă, în cazul condamnaţilor majori, şi 2 zile executate pentru o zi de muncă, în cazul condamnaţilor minori şi tineri;
c) în cazul în care munca este prestată în condiţiile prevăzute în art. 59 alin. (3), se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă;
d) în cazul în care munca este prestată în condiţiile prevăzute în art. 59 alin. (4), se consideră 3 zile executate pentru 2 nopţi de muncă;
e) in cazul participarii la cursuri de scolarizare sau de calificare ori recalificare profesionala, se considera 30 de zile executate pentru absolvirea unui an scolar sau pentru absolvirea unui curs de calificare ori recalificare profesionala;
f) în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 3 zile executate pentru 2 zile de muncă.
(2) Reducerea fracţiunii de P care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii şcolare şi formării profesionale nu poate fi revocată.”

H.G. nr. 1897/2006 privind Regulamentul din data de 21.12.2006 de aplicare a Legii nr. 275/2006, la Capitolul X privind „Activitatea de educaţie şi intervenţie psihosocială”, art. 174 prevede că „Activitatea de educaţie […] are drept scop asistenţa în vederea reintegrării sociale a persoanelor private de libertate. Aceasta cuprinde următoarele arii de intervenţie:
………………………………………………………………………………………………………………
b) instruire şcolară şi formare profesională”,

iar art. 179 „Accesul la învăţământul universitar”, alin. 1 prevede că „persoanele private de libertate pot urma, cu aprobarea directorului locului de deţinere, cursuri universitare la forma de învăţământ la distanţă”, iar la alin. 3 se prevede că „Metodologia şi normele referitoare la înscrierea şi participarea la cursuri şi examene sunt stabilite prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”.
Regulamentul de aplicare a Legii nr. 275/2006, la Capitolul XI privind „Liberarea condiţionată”, art. 190 privind „Condiţiile de acordare a liberării condiţionate” prevede:
(1) Liberarea condiţionată constituie o măsură de încredere faţă de persoana privată de libertate condamnată la pedeapsa cu închisoarea […] şi se dispune pentru continuarea executării restului de pedeapsă în stare de libertate.
(2) Persoanele private de libertate care au lucrat, au participat la cursuri de alfabetizare ori instruire şcolară - primară, gimnazială, liceală sau universitară, conform art. 65 alin. 1-4 din Lege, […] dar au dovedit un progres real în propria conduită şi au participat constant la programele de educaţie şi intervenţie psihosocială, ţinându-se cont şi de antecedentele penale, pot beneficia de liberare condiţionată după executarea fracţiunilor din pedeapsă prevăzute de Codul penal.
(3) Partea din pedeapsă care se consideră executată pe baza […] instruirii şcolare se calculează conform art. 76 din Lege.

Succes! ;)
Ultima modificare: Duminică, 30 Octombrie 2011
Corina Capotã, Avocat
In primul rand va multumesc foarte mult pt. rasunsul dv. foarte concret.
El are de executat o pedeapsa de 6 ani si 3 luni, in luna mai 2011 a venit prin transfer din Turcia, unde executase 1 an si 8 luni din pedeasa. In prezent are 26 de luni executate zi la zi. Ma intereseaza orice varianta de ai scurta pedeapsa.El are doar evidentieri la activitati educationale, la biserica si nu are nici un raport.Mai mentionez ca este casatorit si are si un copil mic de 1 an si 7 luni. Iertati-mi indrazneala, dar mai puteti sa imi dati vreun sfat??
Va multumesc anticipat!!!
O seara frumoasa!!!
Sa iasa si la munca.
Va redau mai jos dispoz. art. 59 - 61 Cod penal privitoare la conditiile liberarii conditionate, respectiv pentru a putea iesi din penitenciar mai repede de expirarea duratei pedepsei aplicate.
Art. 59. - După ce a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau cel puţin trei pătrimi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, condamnatul care este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale, poate fi liberat condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei.
În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. 1 se ţine seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate.
În acest caz însă, liberarea condiţionată nu poate fi acordată înainte de executarea efectivă a cel puţin jumătate din durata pedepsei când aceasta nu depăşeşte 10 ani şi a cel puţin două treimi când pedeapsa este mai mare de 10 ani.
Când condamnatul execută mai multe pedepse cu închisoare care nu se contopesc, fracţiunile de pedeapsă arătate în alin. 1 se socotesc în raport cu totalul pedepselor.
În aplicarea dispoziţiilor alineatelor precedente se are în vedere durata pedepsei pe care o execută condamnatul.

Liberarea condiţionată în cazul infracţiunilor săvârşite din culpă
Art. 59 ind. 1. - Cel condamnat pentru săvârşirea uneia sau mai multor infracţiuni din culpă poate fi liberat condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei, după ce a executat cel puţin jumătate din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau cel puţin două treimi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă îndeplineşte şi celelalte condiţii prevăzute în art. 59 alin. 1.
Dispoziţiile art. 59 alin. 2 se aplică în mod corespunzător, liberarea condiţionată neputând fi acordată înainte de executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei când aceasta nu depăşeşte 10 ani şi a cel puţin jumătate când pedeapsa este mai mare de 10 ani.
În cazul în care pedeapsa ce se execută este rezultată din concursul între infracţiuni săvârşite din culpă şi infracţiuni intenţionate, se aplică dispoz. art. 59.
Dispoziţiile art. 59 alin. 3 şi 4 se aplică în mod corespunzător.

Liberarea condiţionată în cazuri speciale
Art. 60. - Condamnatul care, din cauza stării sănătăţii sau din alte cauze, nu a fost niciodată folosit la muncă ori nu mai este folosit, poate fi liberat condiţionat după executarea fracţiunilor de pedeapsă arătate în art. 59 sau, după caz, în art. 59 ind. 1, dacă dă dovezi temeinice de disciplină şi de îndreptare.
Cei condamnaţi în timpul minorităţii, când ajung la vârsta de 18 ani, precum şi condamnaţii trecuţi de vârsta de 60 de ani pentru bărbaţi şi de 55 de ani pentru femei, pot fi liberaţi condiţionat, după executarea unei treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau a unei jumătăţi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă îndeplinesc celelalte condiţii prevăzute în art. 59 alin. 1.
Persoanele prev. în alin. 2, condamnate pentru săvarsirea unei infracţiuni din culpă, pot fi liberate condiţionat după executarea unei pătrimi din durata P în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau a unei treimi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă îndeplinesc celelalte condiţii prev. în art. 59 alin. 1.
Dacă pedeapsa ce se execută este rezultată din concursul între infracţiuni săvârşite din culpă şi infracţiuni intenţionate, se aplică dispoziţiile privind liberarea condiţionată în cazul infracţiunilor intenţionate.
Când condamnatul execută mai multe P cu închisoare, care nu se contopesc, fracţiunile de pedeapsă se socotesc în raport cu totalul pedepselor.
În toate cazurile, la calculul fracţiunii de P se ţine seama de partea din durata P considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate.
Dispoziţiile art. 59 alin. 4 se aplică în mod corespunzător.

Efectele liberării condiţionate
Art. 61. - Pedeapsa se consideră executată dacă în intervalul de timp de la liberare şi până la împlinirea duratei pedepsei, cel condamnat nu a săvârşit din nou o infracţiune. Dacă în acelaşi interval cel liberat a comis din nou o infracţiune, instanţa, ţinând seama de gravitatea acesteia, poate dispune fie menţinerea liberării condiţionate, fie revocarea. În acest din urmă caz, pedeapsa stabilită pentru infracţiunea săvârşită ulterior şi restul de pedeapsă ce a mai rămas de executat din pedeapsa anterioară se contopesc, putându-se aplica un spor până la 5 ani.
Revocarea este obligatorie în cazul când fapta săvârşită este o infracţiune contra siguranţei statului, o infracţiune contra păcii şi omenirii, o infracţiune de omor, o infracţiune săvârşită cu intenţie care a avut ca urmare moartea unei persoane sau o infracţiune prin care s-au produs consecinţe deosebit de grave.
;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna - cerere de liberare conditionata Deea90 Deea90 Buna seara!As dori sa stiu cand s-ar putea face cerere de eliberare conditionata?sotul meu are pedeapsa de 1 si 6 luni de executat.cum se calculeaza timpul ... (vezi toată discuția)
Liberare conditionata danad1nu danad1nu Buna ziua.Daca are o pedeapsa de 3 ani de executat si munceste,la cat timp poate sa faca cererea de liberare conditionata? (vezi toată discuția)
Eliberare conditionata eu;eu eu;eu in ce conditii se acorda eliberarea conditionata?necesita neaparat munca prestata ? (vezi toată discuția)