Buna ziua!
Mama a fost data in judecata de catre o firma cu care nu avea nici o relatie contractuala. Mama era angajata la o alta firma care apartine aceluiasi patron dar completa foi de parcurs pentru vreo alte patru firme ale acestui patron. La un moment dat s-a constatat ca un autobuz, care functiona pe post de cursa conventie si era foarte vechi (nu functiona nici kilometrajul) ar fi consumat mult mai multa motorina de cat ar fi fost calculat dupa cartea tehnica a masinii. Au fost dati in judecata mai multi soferi care au condus autobuzul (carora li se imputa motorina) si mama careia nu i se imputa nimic. Avand in vedere ca mama nu era angajata la acea firma s-a constatat lipsa calitatii procesuale dar firma a facut in continuare recursuri, apeluri, etc. si mama a fost obligata sa faca si sa plateasca 4-5 expertize (care, de altfel, demonstrau ca autobuzul fiind vechi si neintretinut consuma atat motorina ff multa cat si ulei). Nu stiu din ce motiv, contravaloarea expertizelor nu a fost luata in calcul in hotararea data de judecatorie.
In final, ma intereseaza daca mama poate cere despagubiri acestei firme (morale) sau daune, avand in vedere ca procesul a inceput in anul 2005 si nu s-a terminat nici in ziua de azi (toate instantele care au judecat acest proces au spus ca mama nu are calitate procesuala.) de unde rezulta ca mama a fost purtata pe drumuri atatia ani, a platit si cateva expertize si, prin natura procesului, a fost facuta hoata.
Va multumesc!
Daca instanta a constata lipsa calitatii procesuale in ce calitate a platit mama dvs. expertizele?
Nu vad cum ar fi fost "facuta hoata" daca nu are calitate procesuala.
Mama poate solicita despagubiri intr-un proces civil din partea persoanelor care au prejudiciat-o.
A continuat sa faca expertize pentru ca firma cu pricina a facut recurs, procesul a ajuns la tribunal, tribunalul a trimis dosarul la judecatorie (pentru rejudecare), apoi iar a ajuns dosarul la tribunal si, acum, probabil, va ajunge la Curtea de Apel. Facand recursuri, rezulta ca firma contesta hotararea acestor instante (inclusiv lipsa calitatii procesuale a mamei mele, fapt specificat in motivari).
Banuiesc ca trebuie deschis un alt dosar civil si nu se pot cere aceste despagubiri in cadrul acestui dosar care se judeca la monentul actual.
Ma intereseaza daca trebuie sa plateasca taxe pentru aceste despagubiri si care ar fi acestea.
Da, avand in vedere ca este o actiune in pretentii se va plati taxe judiciare de timbru ...
Acţiunile şi cererile evaluabile în bani, introduse la instanţele judecătoreşti, se taxează astfel:
a) până la valoarea de 50 lei - 6 lei;
b) între 51 lei şi 500 lei - 6 lei + 10% pentru ce depăşeşte 50 lei;
c) între 501 lei şi 5.000 lei - 51 lei + 8% pentru ce depăşeşte 500 lei;
d) între 5.001 lei şi 25.000 lei - 411 lei + 6% pentru ce depăşeşte 5.000 lei;
e) între 25.001 lei şi 50.000 lei - 1.611 lei + 4% pentru ce depăşeşte 25.000 lei;
f) între 50.001 lei şi 250.000 lei - 2.611 lei + 2% pentru ce depăşeşte 50.000 lei;
g) peste 250.000 lei - 6.611 lei + 1% pentru ce depăşeşte 250.000 lei.
Succesiune
stancu_sergiu
Am 18 h de teren agricol extravilan si as dori sa stiu daca se poate cat m-ar costa succesiune pe aceasta suprafata avand in vedere ca trebuie facuta de pe ... (vezi toată discuția)