avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cursurile de calificare gratuite pentru someri sunt ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cursurile de calificare gratuite pentru someri sunt obligatorii?

MI-AM facut somajul mi sa dat carnetul de somer ma pus sa semnez toate documentele se faceau cursuri de calificare dar ei nu mi sa spus nimic cei de la A.J.O.F.M nu imi afecteaza somajul daca nu fac curs.
CINE ma ajuta
Cel mai recent răspuns: nedeianu , utilizator 00:15, 2 Iunie 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au urmatoarele obligatii:
...
c) sã participe la serviciile pentru stimularea ocupãrii şi de formare profesionalã oferite de agenţia pentru ocuparea forţei de muncã la care sunt înregistrate;
...


Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
...
e) la data refuzului nejustificat de a participa la servicii pentru stimularea ocupãrii şi de formare profesionalã sau la data întreruperii acestora din motive imputabile persoanei;
...
2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 25.
Prin refuz nejustificat, prevazut la art. 44 lit. d) si e) din lege, se intelege situatia in care beneficiarul indemnizatiei de somaj nu accepta solutiile legate de incadrarea in munca sau, dupa caz, calificarea ori recalificarea sa, oferite pe baza consilierii sau medierii...

3. Asadar trebuie sa aveti motive serioase sa refuzati frecventarea cursului (mai ales ca este gratis).
Aş avea şi eu o întrebare; sunt şomer şi tocmai mi s a spus să mă duc să îmi aleg un curs de calificare că altfel nu îmi mai pune viza luna următoare. Chestia e că eu am studii superioare şi cursurile propuse de ei sunt de genul( asfaltator, bucătar, cofetar, inspector resurse umane, asistent de gestiune, zidar ).
Întrebarea e pot refuza pe motiv că aceste cursuri sunt sub calificarea mea?
1.- Raspunsul meu anterior este valabil si pentru dvs.
- Cred ca refuzul dvs. este justificat dar daca Agentia de Somaj il considera nejustificat puteti pune intrebarea si la ANOFM, pe www.anofm.ro

2. - Este posibil sa faceti si un asemenea curs chiar daca aveti studii superioare.
- Nu e rau sa stiti sa faceti si altceva in afara pregatirii de baza (inspector de resurse umane ar fi o profesie care s-ar putea sa va fie de folos candva).
- Pana va gasiti un loc de munca conform pregatirii si studiilor dvs. este posibil sa acceptati si un alt loc de munca daca aveti nevoie de bani.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Noiembrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Vă mulţumesc de răspuns, că oricum nu aveam timp de curs pentru că între timp şi lucrez.:thumbup:
M-am inscris si eu la cursuri de somaj,desi nu benefieciez de indemnizatie,am fost trecuta la somaj in cautarea unui loc de munca,si la sfaturile celor de acolo am ales sa ma inscriu la un curs de 6 luni.inscrierea a avut loc in ianuarie,iar in luna ce a trecut am fost chemata la analizele pentru a fii declarat apt de curs, si apoi ni-sa explicat anumite conditii.
in situatia mea,una dintre ele,este ca daca o imi schimb domiciliul,respectiv fara mutatie in alt oras ,o nu o sa am posibilitatea financiara de a fii prezenta la 90 % din prezente,pentru ca din cate s-a zis ,la 10 absente,esti descalificat si pus sa platesti cursul.
Pot renunta la curs inainte de a semna contractul,cu aceste motive?
Si ar mai fii o intrebare ,analizele o sa fie obligatorii platite daca renunt la el?
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot refuza un loc de munca de la ajofm fiind somer? marinion marinion sunt somer, sunt inscris la un curs de recalificare si mi s-a dat reartitie la o fima ,locul de munca nu i-mi convine nu am mai lucrat in domeniul respectiv ... (vezi toată discuția)
Pot refuza cursul de formare profesionala de la ajofm ? seby tf seby tf Buna ziua,am si eu o rugaminte la dvs. daca ma puteti ajuta.Cand am fost la ajofm pentru a-mi depune dosarul pentru indemnizatia de somaj,o doamna de acolo m-a ... (vezi toată discuția)
Intrerupere curs prin somaj Kisalina Kisalina Buna ziua, As dori sa va intreb... sunt in somaj din 17 noiembrie 2015, m-am inscris la un curs de ins.de resurse umane, pe care l-as dori sa il intrerup mai ... (vezi toată discuția)