avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contractul de comodat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contractul de comodat

buna ziua,
speta mea este urmatoarea: eu in calitate de proprietar vreau sa inchei un contract de comodat, prin care cedez folosinta unui bun imobil, unei terte persoane cu titlu gratuit;de esenta contractului de comodat este titlul gratuit sub care se face transmiterea folosintei, insa eu vreau ca in acest contract sa introduc "obligatia" comodatarului de a se ingriji de bun ca un bun proprietar, inclusiv sa achite valoarea impozitului anual pe cladire si contravaloarea asigurarii obligatorii(apartament)...acestea nu constituie insa ele insele un pret al cedarii folosintei, ci o obligatie legala care ii revine insusi proprietarului...prin urmare intrebarea mea este: se schimba natura juridica a contractului prin introducerea acestei clauze?
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 12:03, 1 Noiembrie 2011
Categoric , in aceste conditii , nu se mai poate vorbi despre un contract cu titlu gratuit ci de unul cu titlu oneros.Faptul ca nu-i pretindeti chirie, in schimb ii puneti conditia achitarii impozitului si asigurarii, nu poate duce la concluzia ca acest contract isi pastreaza specificul de contract de comodat.Este opinia mea, conforma cu prevederea legii in materie de contracte.
~ Conținut șters la cerere ~
deci, dle BODEALEX, si ceilalti nu "chirie" ci suportarea unei obligatii legale transforma sau nu acest contract?..va multumesc
Ultima modificare: Marți, 1 Noiembrie 2011
nicusorilinca, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Uitati ce spune Noul Cod civil referitor la cheltuieli pe care trebuie sa le suporte comodatarul:

ART. 2151
Cheltuielile făcute cu bunul
(1) Comodatarul suportă cheltuielile pe care le-a făcut pentru a folosi bunul.

Nu este clar la ce se refera, insa, ar putea fi vorba despre cheltuieli locative.Contractul de comodat este o varietate a contractului de locatiune , iar in materie de locatiune legea prevede ca:
(2) Sunt în sarcina locatarului reparaţiile locative, a căror necesitate rezultă din folosinţa
obişnuită a bunului.
Pe de alta parte, contractul este legea partilor, astfel ca ele pot stabili orice clauze care nu contravin legii, bunelor moravuri, etc.

Cu toate acestea, incluzand acele clauze despre care vorbiti, parerea mea este ca nu mai putem vorbi despre un contract de comodat, care este unul esentialmente gratuit si ar presupune suportarea de catre comodant a acelor cheltuieli precum impozit, asigurarea locuintei, etc. Daca nu-i pretindeti chitrie comodatarului, nu putem vorbi nici despre locatiune.
Ultima modificare: Marți, 1 Noiembrie 2011
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator

Alte discuții în legătură

Contractul de comodat este asimilat celui de inchiriere? adela05 adela05 Este adevarat ca in Noul Cod Civil, Ctr de Comodat este asimilat Ctr de Inchiriere? Ma ajutati si cu un temei legal? Multumesc (vezi toată discuția)
Contract de comodat ana-maria voicu ana-maria voicu buna seara!as dori si eu sa stiu daca in cazul unui contract de comodat in cazul unui imobil,comodatarul trebuie sa plateasca impozit??va multumesc (vezi toată discuția)
Contractul de comodat trebuie intocmit numai la notariat? dobreg dobreg Contractul de comodat trebuie intocmit numai la notariat?AM UN SRL SI AM SEDIUL FIRMEI LA APARTAMENTUL LA CARE LOCUIESC.AM CONTRACT DE COMODAT DAR NU ESTE ... (vezi toată discuția)