avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contractul de comodat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contractul de comodat

buna ziua,
speta mea este urmatoarea: eu in calitate de proprietar vreau sa inchei un contract de comodat, prin care cedez folosinta unui bun imobil, unei terte persoane cu titlu gratuit;de esenta contractului de comodat este titlul gratuit sub care se face transmiterea folosintei, insa eu vreau ca in acest contract sa introduc "obligatia" comodatarului de a se ingriji de bun ca un bun proprietar, inclusiv sa achite valoarea impozitului anual pe cladire si contravaloarea asigurarii obligatorii(apartament)...acestea nu constituie insa ele insele un pret al cedarii folosintei, ci o obligatie legala care ii revine insusi proprietarului...prin urmare intrebarea mea este: se schimba natura juridica a contractului prin introducerea acestei clauze?
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 12:03, 1 Noiembrie 2011
Dvs. vreţi să stipulaţi în contract obligaţia comodatarului de a se îngriji de bun ca un bun proprietar şi de a achita impozitul anual şi asigurarea obligatorie.
Prima obligaţie este oricum prevăzută de lege în sarcina comodatarului (articolul 2.148 din Codul civil).
De discutat e obligaţia de a plăti impozitul şi asigurarea.

Vechiul Cod civil prevedea:
Articolul 1.569
Comodatarul, făcând speze necesare la uzul lucrului împrumutat, nu poate să le repete.


Noul Cod a păstrat ideea:
Articolul 2.151 Cheltuielile făcute cu bunul
(1) Comodatarul suportă cheltuielile pe care le-a făcut pentru a folosi bunul.
(2) Cu toate acestea, comodatarul are dreptul să îi fie rambursate cheltuielile pentru lucrările necesare asupra bunului care nu puteau fi prevăzute la încheierea contractului, atunci când comodantul, înştiinţat în prealabil, nu s-a opus efectuării lor ori când, din cauza urgenţei lucrărilor, acesta nu a putut fi înştiinţat în timp util.


Deci este posibil ca, în ciuda caracterului gratuit al contractului, comodatarul să suporte nişte cheltuieli. Problema e dacă prin cheltuieli făcute pentru a folosi bunul se pot înţelege şi cele privind plata impozitului şi asigurării. În funcţie de interpret şi de interesul său, acestei formulări i se pot da semnificaţii diverse. În acest sens, v-ar fi de folos o remarcă din doctrină:

Atât doctrina, cât şi jurisprudenţa au reţinut însă, pe bună dreptate, că nu se schimbă natura contractului şi acesta urmează a fi calificat tot comodat, chiar dacă se plăteşte o sumă de bani, dar nu ca echivalent al prestaţiei comodantului, ci pentru acoperirea uzurii normale a bunului, plata cheltuielilor de întreţinere (încălzire, electricitate) sau chiar plata impozitului, asumată de comodatar. (Camelia Toader, Drept civil. Contracte speciale - Curs universitar, 2008, ediţia 3, Ed. C.H. Beck, pct. 237)

Cât timp obligaţiile sunt prevăzute explicit în contract şi acceptate de comodatar şi cât timp cheltuielile despre care vorbim nu sunt un preţ al folosinţei bunului (chiria), puteţi insera clauza, fără ca natura contractului să fie schimbată.
Ultima modificare: Marți, 1 Noiembrie 2011
klewos, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de comodat este asimilat celui de inchiriere? adela05 adela05 Este adevarat ca in Noul Cod Civil, Ctr de Comodat este asimilat Ctr de Inchiriere? Ma ajutati si cu un temei legal? Multumesc (vezi toată discuția)
Contract de comodat ana-maria voicu ana-maria voicu buna seara!as dori si eu sa stiu daca in cazul unui contract de comodat in cazul unui imobil,comodatarul trebuie sa plateasca impozit??va multumesc (vezi toată discuția)
Contractul de comodat trebuie intocmit numai la notariat? dobreg dobreg Contractul de comodat trebuie intocmit numai la notariat?AM UN SRL SI AM SEDIUL FIRMEI LA APARTAMENTUL LA CARE LOCUIESC.AM CONTRACT DE COMODAT DAR NU ESTE ... (vezi toată discuția)