avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Protectia maternitatii la locul de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Protectia maternitatii la locul de munca

Dupa parerea mea, intr-o unitate cu multe femei, la prima instruire periodica ar trebui prelucrata oug 96/2003, atat angajatorului cat si lucratoarelor.
Se recomanda afisarea la loc vizibil a obligatiilor celor doua parti.
Redau un articol simplificat , in speranta ca va fi util !

In termen de 10 zile lucratoare de la data la care ati fost anuntat in scris de catre o angajata asupra starii sale de graviditate, trebuie sa informati medicul de medicina a muncii si Inspectoratul Teritorial de Munca pe a carui raza va desfasurati activitatea. Atat medicul, cat si Inspectoratul au obligatia sa verifice conditiile de munca ale salariatei gravide.
Trebuie sa evaluati impreuna cu medicul de medicina a muncii toate activitatile susceptibile sa prezinte un risc specific de expunere la agenti, procedee si conditii de munca daunatoare pentru femeia gravida sau care alapteaza. Evaluarea se va face anual, precum si la orice modificare a conditiilor de munca si se va finaliza cu un raport scris a carui copie trebuie inmanata sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.
Trebuie sa pastrati confidentialitatea asupra starii de graviditate a salariatei si sa nu anuntati alti angajati decat cu acordul scris al acesteia.
Pentru femeile gravide sau care alapteaza si care isi desfasoara activitatea numai in pozitia ortostatica sau in pozitia asezat, aveti obligatia de a le modifica locul de munca respectiv, astfel incat sa le asigurati pauze la intervale regulate de timp si amenajari pentru repaus in pozitie sezanda sau, respectiv, pentru miscare. Durata pauzelor va fi stabilita de medicul de medicina muncii.
Trebuie sa acordati salariatelor care alapteaza doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, in cursul programului de lucru, pana la implinirea varstei de un an a copilului. In aceste pauze, se include si timpul necesar deplasarii dus-intors catre si dinspre locul in care se gaseste copilul.
Sanctiune
Incalcarea oricareia dintre obligatiile de mai sus constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 de lei la 5.000 de lei, potrivit art. 27 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 96/2003.



Alte discuții în legătură

Program de lucru femeie insarcinata...... Letycia Letycia Buna ziua , Am si eu niste nelamuriri , sunt insarcinata trim. I , am anuntat angajatorul in scris despre starea mea . Progamul meu de lucru este de 8h pe ... (vezi toată discuția)
Protectia gravidelor la locul de munca rrramor rrramor Buna ziua, Ce trebuie sa scriu in ROI legat de protectia salariatelor gravide la locul de munca? Multumesc. (vezi toată discuția)
Restructurare femeie insarcinata. ilinca_c2001 ilinca_c2001 salutare, vreau sa aflu un raspuns de la un expert daca firma la care lucrez ma poate restructura daca sunt insarcinata.multumesc. (vezi toată discuția)