avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Loviturã de... asociație
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Loviturã de... asociație

În asociația noastră a intervenit următoarea situație, generată de nemulțumirea a 2 membri ai comitetului care au mai atras încă 2 de partea lor (comitetul fiind format din 16 membri, unul decedat):
- au organizat o „ședință” (cu 5 membri) la care s-a convocat Adunarea generală;
- la observația mea că acea ședință nu a fost legal convocată, de către 1/2+1 din membri, au întocmit un convocator cu care s-au prezentat la toți membri, majoritatea au semnat;
- s-a ținut ședința comitetului, l-a care au participat tot 5 membri, ceilalți fiind neinteresați de ordinea de zi. Practic, 11 din membrii Comitetului sunt susținătorii mei;
- la începerea ședinței m-am prezentat și eu, constatând și atrăgând atenția celor prezenți că nu au cvorum;
- ulterior este afișată o convocare la Adunarea generală, fiind anunțată și data Adunării reconvocate pentru cazul în care prima nu va întruni cvorumul necesar;
- la prima Adunare s-au prezentat 7 persoane - comitetul de inițiativă format de cei 4, și încă 3 persoane printre care și eu. Aceștia din urmă am părăsit ședința după ce ne-am expus punctul de vedere;
- s-a ținut și Adunarea reconvocată, la care nu am participat, mi s-a spus că au fost circa 12 persoane (în condițiile în care sunt 178 de apartamente în asociație);
- s-a afișat Hotărârea Adunării prin care este demis președintele, este restrâns Comitetul la (ați ghicit!) cei 4 plus încă 2 care habar nu aveau, s-a dispus predarea documentelor, a ștampilei, etc.

Eu am fost plecat câteva zile, însă înainte de plecare am discutat cu toți ceilalți membri ai Comitetului și am stabilit data pentru o Adunare generală serioasă, în care să prezentăm un raport de activitate, situația financiară a asociației și să alegem și alte organe de conducere - comitet, președinte, cenzori.

Totuși, această hotărâre a uzurpatorilor m-a făcut să mă întreb dacă nu ar trebui să întreprind ceva împotriva lor, să mă adresez justiției? Toți cu care am vorbit îmi dau dreptate în sensul că nu este posibil ca un grup de 4 persoane să hotărască pentru 178, însă, legal, cum ar trebui să reacționez?
Cel mai recent răspuns: eliasav , utilizator 12:09, 3 Noiembrie 2011
In primul rand sa va adresati functionarului din primarie care raspunde de asociatia dv.
In al doilea rand sa solicitati ajutorul politistului de proximitate care sa va ajute in punerea la punct a celor care incalca legea si produc scandal si discordie in asociatie.

In cele din urma ati putea contesta hotararea AG, tinuta in afara prevederilor legale, in justitie.
Art. 16. (1) Comitetul executiv, format dintr-un numar impar de membri alesi de adunarea generala, reprezintă asociaţia de proprietari în administrarea şi funcţionarea clădirii, cu excepţia atribuţiilor rezervate exclusiv proprietarilor cu privire la proprietăţile individuale, apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă. Presedintele asociaţiei de proprietari este şi presedinte al comitetului executiv.

Nu pot patru fiindca legea spune nr.impar , iar un grup de 16 membri este prea mare dupa parerea mea, ar fi bine sa va restrangeti membrii in C.E.
In al doilea rand trebuie sa fie prezenti din C.E. jumatate plus unu pentru a se putea lua hotarari.
Mai multe detalii gasiti in :
H.G. 1588/2007
Norme metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008
Sigur ca puteti contesta, puteti sa nu-i bagati in seama s.a.m.d.
Dar, eu as fi procedat altfel de la inceputul acestei actiuni. Adica atunci cand cei 2-3-4 membri ai comitetului au solicitat convocarea unei adunari generale, eu ca presedinte m-as fi alaturat lor, fara rezerve.
As fi convocat o sedinta de comitet si-as fi insistat la membrii comitetului cu anunt, telefoane..., sa participe macar jumatate plus unul la aceasta. As fi stabilt impreuna cu acestia ordinea de zi, data, locul adunarii generale, exact asa cum solicitau cei din grupul de revoltati.
Sau chiar fara a convoca sedinta de comitet, eu ca presedinte, as fi convocat o adunare generala extraordinara, cu respectarea legii.
Si intr-un caz si in altul, la aceasta adunare generala mi-as fi prezentat demisia si proprietarii trebuiau sa aleaga poate alt presedinte, poate alti membri in comitet... Puteau sa aleaga acelasi presedinte sau altul, dar asa se desfasurau lucrarile adunarii normal, cu respectarea legislatiei.
Sugestia mea este sa va dati demisia si-o sa vedeti daca va roaga sau nu sa mai fiti presedinte. Daca majoritatea proprietarilor apreciaza munca dumneavoastra, este in avantajul dumneavoastra sa provocati aceste alegeri asa cum vor "pucistii".
Acestia se vor ascunde apoi o vreme si nu va vor mai deranja.
@adriantot
Stim cu totii care este desfasurarea acestui tip de actiune si eu, cel putin, ii vad un altfel de deznodamant, motiv pentru care nici nu am sugerat ideea demisiei.
Acei 2-3-4 membri de comitet, dupa cum au actionat pana acum, vor face tot posibilul sa ramana in fruntea asociatiei, daca actualul presedinte isi da demisia si nimeni nu va contesta toata desfasurarea actiunii (modul cum au facut sedinta de comitet, semnaturile la usa, AG reconvocata fara o participare substantiala etc.), oamenii isi vor vedea de ale lor, adica proprietarii, si se vor trezi la un moment dat dupa niste luni de zile ca lucrurile in asociatie nu prea stau cum ar trebui, ca inainte parca altfel se intamplau si ajung sa "se trezeasca" cand deja "uzurpatorii", sa-i numim astfel se vor fi insurubat bine de tot in functii si de-acolo nici ca se vor mai lasa dusi.
Eu am constatat personal o astfel de stare de lucruri si va spun ca daca cei care au muncit in asociatie, care au vrut sa faca lucrurile legal, transparent si eficient se lasa pagubasi, nu se bat pentru ideile lor, praful se alege de toata munca de pana atunci, iar cand, in sfarsit, vor ajunge sa fie rugati sa se intoarca deja lucrurile se vor fi degradat rau de tot si trebuie sa repare, poate cu costuri mai mari, ceea ce s-a stricat prin faptul ca ei au fost cu bun simt si au demisionat la un moment dat.
Aici nu e vorba de o functie oarecare din vreo institutie, nu te intelegi cu superiorii, iti dai demisia si te duci acasa si te odihnesti. Aici e vorba ca esti nevoit sa traiesti intr-un loc in care ai vrut sa faci lucrurile corect, transparent, eficient, legal si ajungi sa nu-ti mai placa sa intri nici la tine acasa, sa nu ai liniste, sa fii urmarit permanent de ideea ca "smecherii te-au invins".
Din pacate in blocuri oamenii te apreciaza, te respecta, dar nu-si fac mari probleme daca printr-un subterfugiu mizerabil esti indepartat si inlocuit in functie, iar cand vor constata ca nu le merge bine....e deja tarziu.
Eu, pe baza experientei pe care o am, sunt pentru ca omul care se stie corect si vrand sa impuna respectarea legii intr-un loc in care nu se pune prea mare baza pe aceasta, sa lupte, daca il tin puterile si e sustinut macar de o mana de oameni, pentru ideile lui.

@silviu_n a dovedit de-a lungul timpului, prin mesajele pe forum, ca este o persoana corecta si inteligenta, or asociatiile au mare nevoie se asemenea oameni, chiar daca proprietarii nu sunt atat de constienti de asta si se lasa manipulati de gashtile din blocuri.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Noiembrie 2011
elga50, moderator
Vă mulțumesc tuturor, și pentru sfaturi și pentru aprecieri. Am avut un an greu, am înlocuit o conductă de apă caldă, am obținut de la RADET refacerea recirculației apei calde și asumarea proprietății asupra unei bune părți din conducta de apă caldă, am refăcut hidroizolația la câteva scări... toată vara s-a lucrat! Ca atare, am devenit cunoscut și apreciat în bloc. Am reușit să atrag chiar aprecierea unor vecini cu care, inițial, am avut divergențe - era cineva care nu voia să ne permită accesul la o conductă pluvială. Tocmai că am susținerea proprietarilor. „Dizidenții” au bătut din ușă în ușă și nu au reușit să mobilizeze proprietarii pentru Adunarea Generală. Însă consider că trebuie dovedită ilegalitatea acestei adunări.

Așa cum le-am declarat și vecinilor, sunt de părere că nimeni nu este de neînlocuit și că, oricând, se poate găsi o persoană mai competentă așa că, pentru următoarea AG am trecut pe ordinea de zi atât alegerea unui alt Comitet cât și a Președintelui. Democratic. Dacă proprietarii consideră că altcineva este mai potrivit, acela să fie! Mai mult, aceste fricțiuni îmi consumă inutil energia , timpul și nervii așa că aș renunța cu mare plăcere dar nu în aceste condiții. Nu pot hotărî 4 proprietari pentru restul de 174!

Deocamdată am întocmit o adresă către serviciul specializat din Primărie și o plângere penală împotriva a 3 dintre uzurpatori, sper să-și revină când se vor trezi citați pentru declarații.

Ar fi fost simplu să aduc la ultima AG, cea reconvocată, 20 de susținători și am fi fost majoritari, numai că ar fi fost tot un fel de puci iar eu nu procedez așa. Eu consider că trebuie o ședință serioasă, la care să se prezinte un raport de activitate, situația financiară, planul de buget pentru 2012, etc.

Alte discuții în legătură

Revocare presedinte asociatie de proprietari annabela annabela Pt. revocarea din functie a presedintelui asociatiei de proprietari si a casierilor sunt valabile si tabelele nominale cu semnaturilor locatarilor-proprietari ... (vezi toată discuția)
Demisia unui membru din comitet cfelicia cfelicia Va rog sa-mi spuneti daca s-a procedat corect: Vicepresedintele asociatiei de proprietari si-a dat demisia Comitetul executiv a desemnat in locul acestuia un ... (vezi toată discuția)
Delegare 123321123 123321123 presedintele a demisionat,vicepresedintele nu mai poate indeplini atributiunile presedintelui...poate delega orice persoana pt indeplinirea atributiilor sau ... (vezi toată discuția)