avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Demisia unui membru din comitet
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Demisia unui membru din comitet

Va rog sa-mi spuneti daca s-a procedat corect:
Vicepresedintele asociatiei de proprietari si-a dat demisia
Comitetul executiv a desemnat in locul acestuia un alt membru din comitet si a mai propus un alt locatar ( care a acceptat ) pentru a completa nr. de membri initial stabiliti de AG respectiv 5.
Este corecta aceasta hotarare si daca de ce articol reglementeaza aceasta .
Ultima modificare: Marți, 30 August 2011
cfelicia, utilizator
Cel mai recent răspuns: sorinstanciu , utilizator 10:45, 10 Iunie 2013
Da, este corect. Vicepresedintele este vicepresedinte doar atunci cand prresedintele nu poate sa-si exercite atributiunile. Atat timp cat presedintele isi exercita functia, vicepresedintele este un membru al comitetului ca oricare alt membru si poate sa-si dea demisia.
Cel desemnat de comitet ca membru nou poate activa pana la prima adunare generala cand va fi ales de aceasta sau adunarea generala va alege pe altcineva.
Subscriu in totalitate la ceea ce a scris @adriantot, mai ales ca in asociatia mea am procedat similar cu rezultate foarte bune.
eu cred ca atit adriantot cit si elga50 gresesc, cu urmatoarea argumentatie ...

membrii comitetului executiv, cit si alegerea presedintelui asociatiei de proprietari, s-au facut in ADUNAREA GENERALA a asociatiei (care este forul suprem al AP), si numai AG poate numi, demite si/sau inlocui un membru al comitetului executiv si si pe presedintele asociatiei.
comitetul executiv poate doar numi provizoriu un presedinte al CE pina la alegerea noului presedinte, daca nu a fost ales anterior un vicepresedinte .... sint si astfel de cazul, cum ar fi la mine in asociatie, si nu numai

o decizie a adunarii generale poate anula o decizie a comitetului executiv ... invers (anularea unei decizii a AG de catre CE) nu este legala

astept si reactia unui specialist in drept, nu numai a celor 2 moderatori
Sunteti vechi pe acest forum si cred ca puteti sa faceti diferenta intre raspunsul meu ca utilizator si unele interventii (pe care nu mi le doresc, ca moderator). Atat eu cat si @elga am raspuns si raspundem de cele mai multe ori ca oameni ce lucram in mediul acesta al asociatiilor de proprietari si nu in calitatea noastra de moderatori.
De aceea va rog sa ne referim la subiectul pus in discutie.
Eu nu vad unde este greseala cand dumneavoastra sustineti aceleasi lucruri ca si noi spunand "comitetul executiv poate doar numi provizoriu...". Pai tot provizoriu am spus si eu, adica pana la adunarea generala care va alege, va hotara...
Aveti dreptate cand afirmati ca adunarea generala alege, demite... Aveti dreptate ca in cazul demisiei presedintelui si completez cu prevederea legala conform careia in maxim 90 de zile de la demisia presedintelui trebuie convocata adunarea generala pentru alegerea altui presedinte... Aveti dreptate cand spuneti ca adunarea generala poate anula o decizie a comitetului.. Nu va contrazice nimeni. Dar adunarea generala poate sa aprobe decizia comitetului si sa o transforme in hotarare a A.G.
Iar, conform legii, comitetul executiv poate adopata decizii daca la sedintele acestuia participa jumatate plus unul din membrii comitetului. Asadar, daca sunt 7 membri in comitet, alesi de adunarea generala si pe rand isi dau demisia unu, doi, trei, comitetul poate functiona legal pana la adunarea generala urmatoare. Nu este neaparat nevoie sa se completeze comitetul. Numai ca legea nu interzice ca, de la caz la caz, sa se poata completa acest comitet intre adunarile generale, daca asa s-a stabilit in A.G. sau prin statut.
Si in acest sens am in dosare cateva modele de statut si in unul se prevede ca adunarea generala poate stabili si completarea comitetului, intre adunari, daca unii membri isi dau demisia, fara a fi nevoie de convocarea A.G., dar nu mai mult de jumatate.
In alt statul scrie ca adunarea generala alege presedintele si membrii comitetului executiv in numar de 7 si mai alege inca 3 membri supleanti, membri care pot fi oricand convocati, sa inlocuiasca, sa completeze comitetul atunci cand este cazul.
Asadar, atat timp cat raman totusi in comitet 50%+1 din cei alesi, nu vad de ce comitetul nu ar putea functiona asa cum este. Dar nu vad unde este greseala daca provizoriu (pana la prima adunare generala) se completeaza comitetul mai ales daca, de exemplu este un bloc ce are 7 scari si in comitet adunarea generala a ales cate o persoana de pe fiecare scara. Prin demisia unui membru al comitetului, o scara ramane fara reprezentant in comitet. Cred ca cei ce locuiesc pe scara respectiva cunosc cel mai bine problemele de zi cu zi ce apar acolo si acesta este inca un motiv ca, provizoriu, sa apelam la un proprieatar sa participe la sedintele de comitet.
Ultima modificare: Marți, 30 August 2011
Adriantot, moderator
Va multumesc pentru raspunsuri.Situatia exacta este urmatoarea : din comitet faceau parte 5 membri .Daca vicele si-a dat demisia au ramas 4. Pentru ca in lege zice ca nr. de membri trebuie sa fie impar ,atunci s-a completat comitetul cu inca un membru,provizoriu.pana la urmatoarea AG cand sa va vota daca acesta va ramane in comitet sau nu.
Un locatar sustine ca este ilegala aceasta hotarare si doreste sa-i aratam exact paragraful din lege .Am citit l 230 dar nu am gasit nimic referitor la inlocuirea unui membru din CE.

Alte discuții în legătură

Schimbarea presedintelui de asociatie de locatari matei coca matei coca As vrea sa stiu cum se poate schimba un presedinte de asociatie de locatari, care si-a depus demisia? S-a oferit un alt locatar si vrem sa stim daca poate ... (vezi toată discuția)
Delegare 123321123 123321123 presedintele a demisionat,vicepresedintele nu mai poate indeplini atributiunile presedintelui...poate delega orice persoana pt indeplinirea atributiilor sau ... (vezi toată discuția)
Constituire legala a comitetului executiv al asociatiei de proprietari corina44 corina44 Din luna martie a acestui an ( deci mai mult de 60 zile) comitetul executiv al asociatiei de proprietari al blocului in care locuiesc este alcatuit din 4 ... (vezi toată discuția)