Din luna martie a acestui an ( deci mai mult de 60 zile) comitetul executiv al asociatiei de proprietari al blocului in care locuiesc este alcatuit din 4 membri ( presedintele+3 membri). Nu este luat in calcul si cenzorul.
1. Cenzorul, conform legii 230/2007 nu face si el parte din comitetul executive?
2. Daca in cadrul Adunarii Generale a Asociatiei s-a decis ca acest comitet sa fie format din 5 membrii, iar unul din membrii si-a dat demisia, nu era normal ca dupa 60 zile sa fie convocata Adunarea Generala pentru alegerea unui nou membru? Este legal ca acest comitet sa functioneze cu cei 4 membrii? In baza carei legi se poate dizolva acest comitet?
Multumesc,
1. Cenzorul nu face parte din comitetul executiv. In AG se alege comisia de cenzori si comitetul executiv care include si presedintele asociatiei. Deci doua organe separate.
2. In cazul in care un membru si-a dat demisia si comitetul are un numar de membri suficient cat sa poata lua decizii nu e necesar de convocat alta AG. Se functioneaza in aceste conditii pana la proxima ocazie in care se convoaca o AG anuala sau extraordinara, prilej cu care se completeaza comitetul executiv sau se alege altul nou printr-un punct in ordinea de zi principala.
Acest nou comitet este nou deoarece este nou mandatat, dar el poate fi alcatuit din aceeasi membri ca in vechiul comitet.
Doamna elga fiti va rog mai explicita :
- ce inseamna un numar suficient
- ce inseamna proxima ocazie
Intreb ca si noi in asociatie ne am confruntat cu un asemenea caz , adica : in statut sunt prevazuti 9 ( noua ) membri, se pierd 2 pe parcurs si raman 7 ( sapte ) ; isi da dimisia 4 ( patru ) comitetul alege 2 membri si raman 5 din acestia alesi unul este plecat mai tot timpul pe la tara si uite asa ajungem la ce spuneti Dumneavoastra , un numar suficient .
Chiar nu exista in legea asociatiilor un articol despre cum se completeaza comitetul executiv daca unul sau mai multi membrii isi dau demisia ? eu stiam si probabil tot de pe acest forum ca dupa 30 de zile se convoaca adunarea generala pentru completarea comitetului .
Numar suficient inseamna 50%+1. Cititi legislatia si o sa gasiti ca deciziile in comitetul executiv se iau legal cu participarea a minim 50%+1 din numarul membrilor alesi ai comitetului executiv.
Proxima ocazie este prima adunare generala obisnuita sau extraordinara convocata in asociatia dumneavoastra.
Daca in statut ati scris ca numarul membrilor comitetului este de noua persoane, ati gresit. Am spus de multe ori ca asemenea prevederi nu ar trebui sa apara in statut pentru ca asa sunteti obligati, legati sa alegeti mereu 9 membri. In ststutul facut de mine am prevazut ca adunarea generala alege un comitet executiv format din minim 3 membri inclusiv presedintele. Asa ca am ales odata 7, altadata 5 sau altadata 9 membri dupa cum am gasit oameni disponibili in adunarile generale.
Multumesc mult pentru raspuns Domnule Adriantot , dar va intreb daca adunarea generala a avut loc in luna martie si respectivul si a dat demisia in aprilie ? sa inteleg ca proxima ocazie este anul urmator in luna martie cand are loc de fapt adunarea generala ? nu doresc sa fac referire la DEX .
In legatura cu statutul facut de Dumneavoastra daca ati prevazut doar 3 ( trei ) persoane sa faca parte din comitetul executiv , datimi voie sa ma pronunt ; este o greseala pentru ca daca unul se imbolnaveste , sau isi da demisia si trebuie sa asteptam pana la proxima ocazie , doi membri nu pot lua hotarari , in primul rand ca votul trebuie sa fie impar , gresesc cu ceva ?
Si pentru ca m am referit la modul cum s a " completat " comitetul executiv in asociatia mea , adica sau ales intre ei , va rog daca doriti sa va spuneti parerea daca au procedat corect / legal .
@eugarizan,
Daca adunarea generala a ales 9 membri in luna martie si unul si-a dat demisia in luna aprilie, comitetul poate functiona fara probleme cu 8 membri. Chiar daca-si mai dau demisia inca 4, tot raman in comitet 5 oameni si comitetul poate functiona. La prima adunare generala se aleg, se completeaza comitetul...
In statutul nostru nu am prevazut "doar 3 (trei) persoane" asa cum spuneti dumneavoastra ci minim 3 membri, asa cum puteti citi ceva mai sus. Minim trei nu inseamna doar trei.
Si daca unul se imbolnaveste o sa-i uram insanatosire grabnica, tot asa cum unul pleaca in alta luna in vacanta si-l asteptam cu drag acasa, altul are nunta la primavara si lipseste la o sedinta... Comitetul functioneaza si adopata decizii daca sunt prezenti peste jumatate din cei alesi, asa cum prevede legislatia. Votul nu trebuie sa fie impar cum spuneti dumneavoastra. Nu exista o asemenea prevedere in legislatie.