avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Noutãþi în materia succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Noutãþi în materia succesiunii

in noul cod civil s-a schimbat ceva legat de succesiune?unde gasesc art respective?!
Nu s-au schimbat multe. Termenul de acceptare a devenit de 1 an in loc de 6 luni.

Gasiti la art. 953 in jos.
Mai mult s-a schimbat regimului de nedemnitati succesorala.

Art. 958 alin. (2) din Noul Cod civil permite ca, în cazul în care condamnarea pentru infracţiunea săvârşită cu intenţia de a ucide pe cel care lasă moştenirea a fost împiedicată prin decesul autorului faptei, amnistie sau prin prescripţia răspunderii penale, să se poată obţine o hotărâre civilă care să constate fapta, astfel încât să devină operantă sancţiunea nedemnităţii. Vechiul cod a fost anulat prin sentinte CEDO in aceste cazuri.
Nu se referea vechiul cod precum cazul nedemnitati daca o persona nu denunţă omorul (faptă care constituie infracţiunea prevăzută de art. 262 din actualul Cod penal, dar nu este pedepsită dacă e săvârşită de soţ sau de o rudă apropiată).

Art. 958 alin. (1) lit. b) nu va mai primi nimic din moştenire, nici măcar rezerva sa, acela care ucide sau încearcă să omoare pe moştenitorul dintr-o clasă care are prioritate faţă de ucigaş– omoara fiul fiului său care, în calitate de descendent vine primul la moştenire; sau fiul care îşi ucide tatăl, cu intenţia de a veni la moştenirea bunicului. Nici fiul defunctului care îşi ucide fratele pentru a moşteni el toată averea, sau copilul care ucide pe soţul supravieţuitor, cu care ar fi împărţit moştenirea, nu vor mai putea veni la moştenire.

Conform articolului 960 din Noul Cod civil, persoana care este nedemnă este înlăturată atât de la moştenirea legală, cât şi de la cea testamentară. Această reglementare vine să unifice atât cazurile de nedemnitate pentru cele două feluri de moştenire (legală şi testamentară), cât şi efectele nedemnităţii. Textul este un progres: dacă beneficiarul clauzei testamentare a atentat la viaţa celui care a lăsat moştenirea, dacă era găsit vinovat de delicate, cruzimi sau injurii grave dau dacă “fără cuvânt” i-a refuzat alimentele
Noul Cod civil prevede, cu caracter de noutate, că această nedemnitate, fie ea de drept sau judiciară, poate fi înlăturată expres prin testament sau prin act notarial, de către cel care lasă moştenirea.

vechiul Cod civil,art. 658 prevedea că la succesiunea defunctului vor veni copiii nedemnului, dar în virtutea dreptului lor propriu, fără ajutorul reprezentării, Noul Cod civil prevede expres faptul că nedemnul poate fi reprezentat. Reprezentarea înseamnă că un moştenitor legal de grad mai îndepărtat, culege partea din moştenire ce s-ar fi cuvenit ascendentului său, dacă acesta nu ar fi nedemn sau dacă nu ar fi decedat înainte de deschiderea moştenirii.
plus ca...renuntarea la mostenire "se prezuma"...pana la proba contrara. Iar, ca sa invoc prezumtia de renuntare tacita, trebuie sa-l fi citat pe succesibil cu punerea in vedere ca daca nu accepta pierde dreptul la mostenire
S-au schimbat destul de multe, cota de rezerva succesorala, posibilitatea mostenitorilor de a ataca donatiile pentru ingratitudinea donatarului sau de a ataca contractele de intretinere in care de cuius era creditor, etc.

Totusi texetele sunt mai clare decat in vechiul cod, simpla lectura a capitolelor relevante din cod va poate edifica.

Spor!
Alex_Munteanu a scris:

Nu s-au schimbat multe.


tabarles a scris:

S-au schimbat destul de multe,



Adevarul fiind pe undeva pe la mijloc. :D

Din nefericire, timpul nu ne da ragaz sa scriem tratate pe forum.
Eu am vorbit aproape 20 de minute intr-o conferinta doar pe marginea unui singur articol 1091 (stabilirea rezervei), din care doar vreo doua aliniate au ceva noutati. Putine, dar "bune". Aliniatul 2 l-am supranumit "Pilda fiului risipitor in varianta noului cod civil"
Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2011
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Testament apvir apvir Vreau sa-mi fac testamentul.Se poate doar la notar sa-mi dezmostenesc unicul copil declarandul nedemn fata de mine si sa trec pe altcineva sa ma mostenesca? (vezi toată discuția)
Dezmostenire scurpin77 scurpin77 Mama a murit de 8 ani, a avut 3 copii si nu s-a facut succesiunea dupa moartea ei. Acum tata vrea sa dezmosteneasca un copil. Poate face acest lucru si ce ... (vezi toată discuția)
Testament sau clauza leomard14 leomard14 Buna ziua.Am doi copii si as dori sa sa fac testament .Problema este ca unul din ei (fata)ma neglijeaza si nu mai avem nimic in comun,sa purtat destul de urat ... (vezi toată discuția)