avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... impozit pentru contract de comison
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

impozit pentru contract de comison

buna ziua,
daca eu ca SRL inchei contracte de comision cu persoane fizice , ce trebuie sa platesc lunar ? cei 10 sau 16 % cum se stabileste in contract fiind impozitul si atat??? sau sunt obligat sa ii platesc si CAS ??? daca nu o sa il vireze angajatul??
e obligatoriu ca pe langa contractul de comision sa ii fac si contract de munca??? sa fie astfel salariatul meu?? sau pot pur si simplu sa am cu el contract de comision si atat, nu il inregistrez la itm sau ceva??
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 21:40, 6 Noiembrie 2011
Taxele pentru acest tip de venit realizat in mod ocazional rezultat din contractul de comision asimilabil conventiilor civile si platite prin retinere la sursa de catre firma, sunt:
-contributia la asigurari sociale pensii procent 10,5%;
-contributia la somaj procent 0,5%.
-impozit pe venit 16%
Nu e nevoie sa ii faceti si contract de munca salariatului daca pentru el aceste venituri obtinute la dumneavostra sunt ocazionale.
Daca aceste venituri nu sunt ocazionale, atunci faceti contracte de munca.

Ultima modificare: Marți, 1 Noiembrie 2011
george-neagu, moderator
Este important ce fel de activitate desfasoara colaboratorii dvs., daca activitatea poate fi catalogata ca dependenta.

Astfel, in Codul fiscal avem:

ART. 7 Definiţii ale termenilor comuni

(1) În înţelesul prezentului cod, cu excepţia titlului VI, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:

1. activitate - orice activitate desfăşurată de către o persoană în scopul obţinerii de venit;

2. activitate dependentă - orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare;

2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:

a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;

b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;

c) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;

d) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.


Daca e activitate dependenta, se vor plati contributiile si impozitul indicate de @george_neagu mai sus.

Daca nu, se ve retine doar impozitul.

Contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) se plateste de prestatorul de servicii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventii civile mihaelahory mihaelahory In cazul realizarii de venituri rezultate din activităţi profesionale desfăşurate în baza contractelor sau convenţiilor încheiate potrivit Codului ... (vezi toată discuția)
Pfa-dependent bionut bionut In augut 2010, mi-am deschis un PFA cu norma de venit, pentru a lucra la o companie. Am platit impozitul pe semestrul III si contributia la sanatate pana la ... (vezi toată discuția)
Activitate dependenta sau pfa Leo Leonard Leo Leonard Sunt agent consiliere la o banca printr-un contract de agent si aceasta activitate este catalogata ca fiind dependenta. banca imi cere sa-mi fac PFA si nu ... (vezi toată discuția)