avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... cine poate solicita despagubiri rca in caz de deces?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

cine poate solicita despagubiri rca in caz de deces?

Din cate stiu, pot solicita despagubiri : sotul/sotia, copiii, parintii, fratii si surorile, dupa caz. Nu stiu insa daca, in privinta copiilor, pot solicita daune morale sau materiale si cei care provin dintr-o casatorie anterioara si care nu sunt copiii biologici ai celui decedat. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Elena Popa , Avocat 11:40, 17 Noiembrie 2011
pot solicita insa sumele ce pot fi obtinute nu vor fi mari, mai ales daca nu se aflau in intretinerea decedatului.
Pot solicita toti cei pe care i-ati enumerat, inclusiv copiii din prima casatorie. Va trebuie un avocat bun.
Pot cere si acestia cu catave precizari.
Sa demonstreze ca erau in intretinerea acestei persoane alaturi de parintele biologic, locuiau cu acesta, ca erau atasati emotional de acesta, ca existau relatii sufletesti de natura celor parinte-copil etc.
Cele materiale pot fi apreciate in functie de sumele cu caracter de stabilitate si periodicitate pe care cel decedat le dadea, sau cheltuia pentru nevoile acestora.
Cele morale in functie de cat de stranse erau relatiile sufletesti dintre acestia.
Atât în doctrină, cât şi în jurisprudenţă, s-a arătat în mod constant că poate fi angajată răspunderea civilă delictuală nu numai în situaţia în care s-a adus atingere unui drept subiectiv civil, ci şi atunci când a fost vătămat un simplu interes rezultat dintr-o situaţie de fapt care nu corespunde unui drept subiectiv civil, dacă acea situaţie are un caracter de stabilitate şi dacă interesul vătămat este licit şi moral.

Am si eu o intrebare in acest context.

Pot solicita daune morale pe polita RCA a soferului vinovat de producerea accidentului care a decedat in eveniment Sotia/Copii acestuia pentru moartea lui? Acestia nu au fost pasageri in masina.

Ordinul privind normele RCA nu indica expres acesta situatie la excluderi.
Eu consider ca nu, dar as fi curios de punctele dvs. de vedere si daca se poate argumentate.

Multumesc mult!
~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc foarte mult!

Alte discuții în legătură

Accident mortal; daune alinaradu23 alinaradu23 Buna ziua, Un autoturism cu doi pasageri a patruns pe contrasens lovind grav un altul, in urma accidentului pasagerii din primul autoturism au decedat, in ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu victime myuriel myuriel Buna seara. As dori foarte mult sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare care ne macina familia . Socrul meu a avut un accident rutier in care a fost ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca in caz de deces marag68 marag68 tatal meu a decedat in urma unui accident auto produs in luna martie a acestui an. Masina a fost condusa de unchiul meu si deoarece avea atat rca cat si casco ... (vezi toată discuția)