Nu.Pentru a fi infractiune, fapta respectiva trebuie exercitata su stiinta,prin neindeplinirea unui act ori indeplinirea lui defectuoasa, urmarea fiind o vatamare a intereselor legale ale unei persoane.
Daca este vorba despre un functionar public, adica despre o persoana care exercita o functie in serviciul unei autoritati pubice, nu este incidenta plangerea prealabila, deci nu este un termen in care sa puteti depune plangerea, insa, nu este indicat nici sa lasati sa treaca un termen prea indelungat, fiind vorba si despre probe care, cu trecerea timpului, se pot pierde.
In cazul acestei infractiuni nu estenecesrara plangerea prealabila,nefiind conditionata de un termen anume pentru depunerea plangerii penale.
ART. 248-cod penal
Abuzul în serviciu contra intereselor publice
Fapta funcţionarului public, care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o tulburare însemnată bunului mers al unui organ sau al unei instituţii de stat ori al unei alte unităţi din cele la care se referă art. 145 sau o pagubă patrimoniului acesteia se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
daca o institutie de stat incalca termenul de 30 de zile aferent pentru a raspunde la o petitie se poate face o plangere penala pe 246 CP? si dupa aia mai da si raspunsuri in 2 peri, sau evaziv, sau pur si simplu ii doare in fund ca sa isi faca meseria.. desi le aduci la cunostinta o situatie in care a fost comisa o infractiune, chiar daca a fost acum 3-4 ani, chiar nu pot verifica si ei daca sunt toate autorizatiile companiei in regula?? toti zic ca nu mai au ce sa faca....
deci repet, se poate formula plangere penala pentru abuz in serviciu pentru incalcarea termenului de 30 de zile?
O alta situatie: sa zicem ca insisti sa ai raspuns din partea cabinetului unui ministru prin numerosele petitii si ei te tot paseaza la niste autoritati mai jos, autoritati de la care oricum ai raspuns ca doar faci o plangere impotriva acestora la o institutie ierarhic superioara, fara sa iti dea un raspuns macar poate fi incadrat la incalcarea secretului profesional si abuz in serviciu?
@justdeals, se poate, insa, dupa cum spune si textul art. 246 C. penal, fapta trebuie sa fie svarsita cu stiinta, adica presupune intentia, care trebuie dovedita.
In cazurile expuse de dvs. se poate facesi plangere la organul ierarhic superior autoritatii care a a efectuat actul in mod defectuos sau care nu l-a efectuat in termenul prevazut de lege, si apoi, in caz de nemultumire, la instanta de contencios administrativ.