avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu

buna seara. am o intrebare legata de concediu. sunt angajata de 4luni la o firma care nu respecta litera legii in nici o privinta. la sfarsitul luni curente o sa am nevoie de 5zile libere pentru a participa la o conferinta/training. pot sa ma bazez pe vreun articol din dreptul muncii,sau ce anume pot sa-i spun angajatorului ca sa imi accepte acele zile libere sau pot sa imi iau cateva zile din concediu dupa 4 luni de activitate in respectiva firma?.,.,
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 23:02, 1 Noiembrie 2011
Aveti dreptul la concediu de odihna proportional cu perioada din an lucrata. Depinde de cat CO acorda firma pentru un an complet calendaristic.
Puteti solicita si concediu de formare profesionala, dar acesta e fara plata.


Codul muncii republicat 2011:
ART. 154
(1) Salariaţii au dreptul sã beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionalã.
(2) Concediile pentru formare profesionalã se pot acorda cu sau fãrã platã.
ART. 155
(1) Concediile fãrã platã pentru formare profesionalã se acordã la solicitarea salariatului, pe perioada formãrii profesionale pe care salariatul o urmeazã din iniţiativa sa.
(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai dacã absenţa salariatului ar prejudicia grav desfãşurarea activitãţii.
ART. 156
(1) Cererea de concediu fãrã platã pentru formare profesionalã trebuie sã fie înaintatã angajatorului cu cel puţin o lunã înainte de efectuarea acestuia şi trebuie sã precizeze data de începere a stagiului de formare profesionalã, domeniul şi durata acestuia, precum şi denumirea instituţiei de formare profesionalã.
(2) Efectuarea concediului fãrã platã pentru formare profesionalã se poate realiza şi fracţionat în cursul unui an calendaristic, pentru susţinerea examenelor de absolvire a unor forme de învãţãmânt sau pentru susţinerea examenelor de promovare în anul urmãtor în cadrul instituţiilor de învãţãmânt superior, cu respectarea condiţiilor stabilite la alin. (1).
ART. 157
(1) În cazul în care angajatorul nu şi-a respectat obligaţia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionalã în condiţiile prevãzute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionalã, plãtit de angajator, de pânã la 10 zile lucrãtoare sau de pânã la 80 de ore.
(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) indemnizaţia de concediu va fi stabilitã conform art. 150.
(3) Perioada în care salariatul beneficiazã de concediul plãtit prevãzut la alin. (1) se stabileşte de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu plãtit pentru formare profesionalã va fi înaintatã angajatorului în condiţiile prevãzute la art. 156 alin. (1).
ART. 158
Durata concediului pentru formare profesionalã nu poate fi dedusã din durata concediului de odihnã anual şi este asimilatã unei perioade de muncã efectivã în ceea ce priveşte drepturile cuvenite salariatului, altele decât salariul.

CFP nu constituie vechime in munca si nici stagiu de cotizare, iar daca durata este pana la 30 zile calendaristice, nu diminueaza nici concediul de odihna (la firma mea e asa, dar asta depinde de fapt de ce aveti stabilit in CCM sau RI la firma dvs.).

ART. 153
(1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fãrã platã.
(2) Durata concediului fãrã platã se stabileşte prin contractul colectiv de muncã aplicabil sau prin regulamentul intern.


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/uti...
Ultima modificare: Marți, 1 Noiembrie 2011
ana-cer, moderator
Puteti solicita acordarea concediului fara plata pentru studii. Faceti o cerere de suspendare prin acordul partilor a contractului de munca. Fiind o oferta, angajatorul o poate accepta sau nu.
Cererea de concediu fara plata pentru formare profesionala se face cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia. In acest caz, angajatorul este obligat sa accepte cererea.

Dar, cu titlu de exceptie, angajatorul poate respinge si aceasta solicitare daca are acordul sindicatului, reprezentatilor salariatilor sau daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.

Daca trainingul/conferinta nu are nicio legatura cu postul ocupat, adica este total privat, atunci, acea activitate nefiind considerata "formare profesionala", angajatorul nu are nicio obligatie sa accepte cererea.

Programarea concediului de odihna este hotarata de angajator, nu de salariat. Salariatul are doar dreptul la consultare.

Alberto Kurtyan

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de studii ell3na ell3na buna seara. la o firma privata se poate cere concediu de studii? daca da,in ce conditii? multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Concediu studii iancuionel iancuionel Buna ziua, As dori sa stiu cum este reglementat concediul de studii, daca angajatorul este obligat sa il acorde angajatilor si ce conditii trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Concediu de studii anipanga anipanga urmez cursurile unei scoli de tehnica sanitara as dori sa stiu daca pe perioada examenului de diploma am dreptul la concediu de studi (vezi toată discuția)