avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cand pot sa sustin examenul pentru permis?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cand pot sa sustin examenul pentru permis?

Buna ziua.Am avut un accident auto,in urma caruia am fost condamnat la 1an si 2luni de inchisoare cu suspendare.In sentinta am urmatorul paragraf:(În baza art. 71 C.p., interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exerciţiul drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a, lit. b şi lit. c (dreptul de a conduce autovehicule) C.p. pe durata executării pedepsei principale).intrebarea este urmatoarea:eu dupa un an si doua luni pot sa dau din nou de permis,sau la un an de la raminerea definitiva a sentintei?sau carnetul este suspendat pe perioada de 1an si 2luni.in cazul in care carnetul mi-a fost anulat la redombindire avind mai multe categorii,trebuie sa dau examen pentru fiecare categorie in parte? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 16:17, 2 Noiembrie 2011
La un an de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti puteti depune actele pt sustinerea examenului in vederea unui nou prmis cu toate categoriile pe care le-ati avut anterior.
Prin disp.art 64 lit c) instanta a dispus aplicarea unei pedepse complementare ( accesorii ) respectiv aceea de interzicere a dreptului de a conduce pe perioada executarii pedepsei principale, adica pe perioada de 1 an si 2 luni.
Avand in vedere ca permisul dvs. se anuleaza ca urmare a condamnarii printr-o hotarare definitiva, va puteti prezenta la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere pentru toate categoriile avute anterior condamnarii , dupa un termen de 1 an si 2 luni de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Disp. art. 116 lit.b) din Oug 195/2002 nu sunt aplicabile in cazul dvs., ci sunt aplicabile disp art 116 lit.d).
Art. 116. - (1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare permis penelopia penelopia Tip solutie: Soluţionare Solutia pe scurt: În baza art. 184 alin. 1, 3 C.p. cu aplic. art. 3201 alin. 7 C.p.p. condamnă pe inculpatul la pedeapsa de 3 ... (vezi toată discuția)
Examen pentru permis cu amenda penala kissbela kissbela In 2004 am avut un accident rutier, iar in 2006 am primit o amenda penala de 1.500 lei, pe care nu am achitat niciodata. Permisul mi a fost retinut pentru ... (vezi toată discuția)
Obtinerea noului permis conducere (anulare) rmaryb rmaryb Asi dori sa stiu cand pot obtine un nou permis de conducere? dupa o condamnare in baza art 83cp(3 ani) 1an condamnare + 2 ani termen incercare ... (vezi toată discuția)