avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Sindicat creditor
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Sindicat creditor

Buna seara! In procedura de insolventa a unei societati apare ca si creditor un sindicat, in dreptul sau figurand o suma de bani. Poate veti spune ca nu e nici o problema,banii se vor imparti intre ei,fiecare cat are de luat. Sigur, dar ce te faci cand unii dintre membrii sindicatului apar in tabele si ca persoane fizice, adica iau banii de 2 ori.Daca la creditori apare o societate e OK, societatea e privita ca o entitate, ceea ce nu se poate spune despre un sindicat care reuneste mai multe entitati. Cred ca sindicatul nu poate fi creditor ca atare, ci doar membrii sai, fiecare luat in parte. Redau mai jos si art.1,pct.7 din L85/2006.
7. prin creditor se întelege persoana fizica sau juridica ce detine un drept de creanta asupra averii debitorului si care a solicitat, în mod expres, instantei sa îi fie înregistrata creanta în tabelul definitiv de creante sau în tabelul definitiv consolidat de creante si care poate face dovada creantei sale fata de patrimoniul debitorului, în conditiile prezentei legi. Au calitatea de creditor, fara a depune personal declaratiile de creanta, salariatii debitorului;
Dvs. ce parere aveti?
Ultima modificare: Joi, 3 Noiembrie 2011
Statescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 11:39, 4 Noiembrie 2011

Cred ca sindicatul nu poate fi creditor ca atare, ci doar membrii sai, fiecare luat in parte

Sindicatul poate fi creditor ca atare daca eventual a imprumutat societatea
Asa cum rezulta din textul de lege citat sindicatul ca orice alt creditor trebuie sa formuleze o cerere de admitere a creantei - verificati actele depuse la dosarul cauzei in caz contrar facem doar supozitii
Va salut cu respect! D-le Stoica, sindicatul in cauza nu are nici un drept de creanta asupra averii debitorului. El a reprezentat interesele membrilor sai in fata judecatorului sindic. Lichidatorul, in mod gresit, cu totul de neacceptat, inscrie la masa credala sindicatul ca si creditor.Definitia creditorului din L85/2006:"Art.1,pct.7. Prin creditor se întelege persoana fizica sau juridica ce detine un drept de creanta asupra averii debitorului si care a solicitat, în mod expres, instantei sa îi fie înregistrata creanta în tabelul definitiv de creante sau în tabelul definitiv consolidat de creante si care poate face dovada creantei sale fata de patrimoniul debitorului, în conditiile prezentei legi. Au calitatea de creditor, fara a depune personal declaratiile de creanta, salariatii debitorului; De asemenea, in tabelele intocmite (preliminar,definitiv,plan de distribuire) sindicatul apare alaturi de ceilalti creditori cu sume de incasat. Aceste sume sunt de fapt cuvenite membrilor sai si nu sindicatului ca entitate. Problema grava este ca in tabele apar si membrii sindicatului, ca persoane fizice,astfel ca membrii sindicatului incaseaza aceeasi creanta de 2 ori. Acelasi sindicat,inainte de inceperea procedurii de insolventa da in judecata societatea pentru nerespectarea CCM. Instanta dispune respectarea clauzelor CCM. Judecatorul sindic,in baza sentintei,dispune trecerea in cartile de munca a tuturor salariatilor, a drepturilor banesti (indexari cu inflatia) rezultate din CCM, ca mai apoi sa se razgandeasca si sa considere ca numai membrii de sindicat au dreptul la respectarea CCM. Acum creditorii salariati, unii primesc doar drepturile salariale, fara indexarile prevazute in CCM, iar cei din sindicat in plus cu acele indexari. Corect si legal era ca aceste indexari sa se acorde pentru toti. Clauzele CCM nu pot fi modificate decat cu acordul partilor. Desi instanta a cerut doar respectarea clauzelor CCM, judecatorul sindic, prin ceea ce a dispus, a modificat CCM, ceea ce este nelegal. Cum comentati? Multumesc frumos!
Din pacate solutia este corecta din punct de vedere juridic
Sentinta prin care sindicatul a castigat unele drepturi pentru membri sai de sindicat nu se poate aplica si salariatilor care nu au fost parte in acel proces !
Am sa va dau un exemplu mediatizat
daca o persoana a dat in judecata statul contestand taxa de prima inmatriculare a autovehiculelor ca fiind ne legala si a castigat - asta nu inseamna ca toti cei care au platit aceasta taxa beneficieaza de prevederile acelei sentinte
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu nerecuperat nici dupa hotarare definitiva florinz florinz am hotarare definitiva prin care angajatorul este obligat sa-mi plateasca suma de 1300 lei reprezentand salarii neachitate. Am facut plangere penala si i-a ... (vezi toată discuția)
Recuperare sume coraliana coraliana Buna dimineata, Am de recuperat sume in urma vanzarii de marfa de la o firma care am aflat ca a intrat in insolventa? Ce trebuie sa fac pt ... (vezi toată discuția)
Salariatii dau societatea care se afla in insolventa in judecata cezara costina cezara costina Societatea noastra este in insolventa din septembrie 2008. Din luna decembrie 2008 societatea nu a avut posibilitatea sa mai plateasca salariatii. Cativa ... (vezi toată discuția)