Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani.
Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita.
Termenul de prescriptie se suspenda in mai multe cazuri dar si atunci cand debitorul isi sustrage veniturile si bunurile de la urmarire.
Cursul prescriptiei se intrerupe in mai multe cazuri dar si in cazul inceperii unui act de executare, dupa intrerupere incepand sa curga un nou termen de prescriptie, termenul scurs pana la acel moment fiind practic sters.
Concluzie: daca termenul a fost intrerupt de un act de executare silita, de la acel moment va curge un alt termen de 3 ani.
Prescriptia nu este intrerupta daca cererea de excutare silita a fost respinsa, anulata sau daca s-a perimat ori daca cel care a facut-o a renuntat la ea.
As dori sa-mi raspundeti si mie ce inseamna "data cand se naste dreptul de a cere executarea silita?" Adica, mai exact am o Sentinta civila (cauza- somatie de plata) din data de 28. nov.2008, comunicata partilor in 03.12.2008(data aceasta e scrisa pe Sentinta, prin posta a ajuns mai tarziu... dar din pacate nu mai am recipisa... poate la dosar as gasi-o??/) cu drept de cerere in anulare -10zile de la comunicare si investita cu formula executorie "irevocabila prin neatacare cu cerere in anulare" -in data de 11.03.2009. In acest caz mai pot cere executarea silita???- Termenul de 3 ani curge de la data de 11.03.2009, cand Sentinta a devenit irevocabila??? Si este pe ea acea stampila cu "Dam imputernicire si ordonam, etc..." E vorba de o datorie a unei societati comerciale, care nu mai are sediu, expirandu-i contractul pt sediu si care are doi asociati italieni, care s-au facut nevazuti... mentionez ca administratorul a ascuns bunurile firmei, nedepunand nici declaratiile legale la Adm. Financiara).
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Executare
stiuculita
Buna seara.
Am si eu o nedumerire.
Am pierdut un proces in anul 2010 luna ianuarie si prin sentinta
trebuie sa platesc anumite sume si penalitati pentru ... (vezi toată discuția)