avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de somaj si venituri din contract de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de somaj si venituri din contract de colaborare

Buna seara...
Am o intrebare,daca sunt in somaj si imi gasesc de munca,dar angajatorul vrea sa imi faca contract de colaborare,mai pot beneficia de ajutorul de somaj?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:27, 4 Noiembrie 2011
contractele de colaborare pot fi facute doar pentru anumite servicii si doar cu anumite persoane, de preferabil care sunt PFA... iar daca venitul realizat in baza acelui contract de colaborare este mai mare de 450 lei automat pierdeti somajul... mai bine renuntati sa somaj si beneficiati de anumite stimulente de la stat pentru ca veniti din somaj
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:
Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
a) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pentru o perioadã mai mare de 12 luni;
b) la data cand realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
...
- Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

2. Normele de aplicare a Legii 76/2002 precizeaza:
Art. 15.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 din lege, care realizeazã venituri din activitãţi autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj în condiţiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, dacã dovedesc cã acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depãşesc valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã în vigoare în luna pentru care se face dovada.

(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.


3. - Veniturile din contract de colaborare sunt venituri profesionale pentru care se retin acum si contributiile legale.
- De aceea zic ca este mai bine sa intrebati si la AJOFM sa vedeti daca se accepta sa cumulati indemnizatia de somaj cu venituri din contract de colaborare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj oroles2010 oroles2010 Buna ziua! In conditiile in care detin un PFA pot beneficia de ajutor de somaj? (vezi toată discuția)
Somaj VeroRAM VeroRAM Buna seara Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o lamurire legata de somaj . Deocamdata sunt in somaj . Daca inchei un contract de munca part-time (4 ore pe zi ... (vezi toată discuția)
Venituri someri EugeniaG EugeniaG In declaratia pe proprie raspundere pe care o semneaza somerii exista aceasta fraza: \\"Declara pe propria raspundere, ca nu are loc de munca, nu realizeaza ... (vezi toată discuția)